Pharomachrus mocinno
 

BIRDSAFARISWEDEN Summer Tanager
Foto: Max Green


BIRDSAFARISWEDEN
Tropical birding
Foto: Max Green


BIRDSAFARISWEDEN
Short-tailed Hawk
Foto: Daniel Green


BIRDSAFARISWEDEN
Blue-crowned Motmot
Foto: Max Green


BIRDSAFARISWEDEN
Semiplumbeous Hawk
Foto: Max Green


BIRDSAFARISWEDEN
Snowcap
Foto: Max Green


BIRDSAFARISWEDEN
Lineated Woodpecker
Foto: Daniel Green


BIRDSAFARISWEDEN
Black-crested Coquette
Foto: Daniel Green


BIRDSAFARISWEDEN
Iguana
Foto: Daniel Green


BIRDSAFARISWEDEN
White-nosed Quati
Foto: Daniel Green


BIRDSAFARISWEDEN
Spectacled Owl
Foto: Daniel Green


BIRDSAFARISWEDEN
Scissor-tailed Flycatchers
Foto: Daniel Green


BIRDSAFARISWEDEN
Gauchos in water
Foto: Daniel Green


BIRDSAFARISWEDEN
Golden-hooded Tanagers
Foto: Daniel Green
BIRDSAFARISWEDEN
Boa Constrictor
Foto: Daniel Green
BIRDSAFARISWEDEN
Scintillant Hummingbird
Foto: Daniel Green
BIRDSAFARISWEDEN
Collared Aracari
Foto: Daniel GreenCosta Rica


Följ med på fågelresa till Costa Rica –
Ett av världens artrikaste länder


11-27 januari 2019 +
extravecka 25 januari - 4 februari 2019Ett paradis för fåglar och fågelskådare
Gillar man fåglar och natur är Costa Rica så nära ett paradis man kan komma. Inget annat land har så många olika fågelarter på så liten yta. Mångfalden är minst sagt makalös, hela 870 fågelarter har noterats i landet. Förutom de inhemska, exotiska fåglarna finns här också en mängd nordamerikanska flyttfåglar att se på vintern. På den här resan har vi sett drygt 400 arter under de två veckorna.

Behagligt klimat, förstklassiga hotell
Klimatet är behagligt på vintern men i bergen kan morgon och natt vara kyliga och regnskurar är vanliga på eftermiddagen. Vi bor på förstklassiga hotell, belägna mitt i naturen med fåglar och djur precis utanför. Trädgårdar med blommor och frukter lockar fåglar och flera av lodgerna har fågelmatningar för kolibrier och en mängd fåglar.

Fåglar, fjärilar, däggdjur
Tempot på resan är att betrakta som medelhögt. Vi fokuserar på fåglar, men tittar förstås även på fjärilar, nattfjärilar, och en del däggdjur. Bl.a. är chansen att se sengångare stor. På vissa ställen kommer det finnas chans att göra nattliga utflykter för att bl.a. titta efter ugglor och nattskärror. Men en trivsam tillvaro med positiva och likasinnade människor är nog så viktigt. Vi spenderar två nätter på varje lodge så heldagen på lodgen kan man alltid välja om man vill följa med på utflykt eller bara stanna på lodgen och ta det lugnt, skriva, fika, sola, softa vid poolen. Det finns alltid mycket att se på intill själva lodgen.

Regnskog och vulkaner
Natur och landskap är förstås ett speciellt kapitel på denna resa och vi kommer att bo med utsikt över spektakulära vulkaner såväl som ångande regnskog och sköna, öppna stränder. Nio av världens 36 naturliga livsmiljöer finns inom landets gränser.Dag 1
Flyg via Amsterdam till Toronto och sedan vidare till San José. Efter ankomst kort transfer till Hotel Bougainvillea i stadens utkanter där vi får en behövlig nattvila efter en lång resa (i regel ca 21-22 timmar).

Dag 2
Bougainvillea – Tapanti – Rancho Naturalista.
Morgonen i Bougainvilleas frodiga trädgård är alltid spännande särskilt för förstagångsbesökaren; här möter vi den Costaricanska faunans första exempel med säkert ett 20-tal arter redan före frukost, Blue-crowned Motmot, nationalfågeln Clay-colored Robin (Yiguirro), den stora gärdsmygen Rufous-naped Wren, den första kolibrin blir säkert Rufous-tailed Hummingbird. Hoffman's Woodpecker, Inca Dove och säkert någon Nordamerikansk sångare eller trupial bör vi också se. Efter frukost avfärd mot Tapanti National Park där vi på ett kortare stopp med lite vandring på en väg omgiven av molnskog har chans på ett antal arter vi inte ser på så många andra platser, American Dipper, Golden-bellied Flycatcher och Garden Emerald, t.ex. Vi äter lunch på närbelägna Kiri Lodge innan vi åker vidare till Rancho Naturalista där vi tillbringar två nätter. Vid Rancho tittar vi storögt på kolibrierna utanför verandan och bekantar oss med de omedelbara omgivningarna. Redan från start spanar vi efter unika kolibrin Snowcap. Det här är bästa stället i Costa Rica att se den. I skymningen vandrar vi stigen ner till en naturlig pool i regnskogens kant där kolibrier tar sig ett kvällsdopp. Kanske tillsammans med någon Tawny-throated Leaftosser. Mottled Owl kan höras i kvällsmörkret.

Dag 3
Rancho Naturalista bjuder dynamiska omgivningar där vi kan vandra såväl i regnskogen som i det öppnare, backiga kulturlandskapet.
Vi gör en exkursion för att leta efter Sunbittern och här ska man även passa på att njuta av alla fåglar man ser och kan fotografera från hotellets veranda; Black-cheeked Woodpecker, Buff-throated Saltator, Baltimoretrupial, Oropendulas, Chachalacas, eller kanske rentav ett busigt gäng Collared Aracaris. Därtill runt tio arter kolibris, Crowned Woodnymph, Violet Sabrewing, Green-breasted Mango, White-necked Jacobin, för att nämna några. Den halvöppna buskmarken ovanför lodgen är ett bra område för att spana i blandflockar av tangaror och sångare. Green Honeycreeper och Scarlet-thighed Dacnis och Euphonias kan finnas med. En av kvällarna tänds nattfjärilslampan som kan locka en hel del exotiska flygfän efter middagen. Vi lyssnar efter ugglor och kanske nattskärran Common Paraque jagar under gatlyktan vid infarten.

Dag 4
Rancho Naturalista – Gavilan Lodge, La Selva.
Tidig morgon vid nämnda nattfjärilslampa, brukar locka till sig flera spännande och svårsedda fågelarter i gryningen. Red-throated Ant-Tanager, Yellowish Flycatcher, Plain Ant-vireo, flera arter Woodcreepers, m.m. Har vi inte sett Snowcap redan så fokuserar vi sen helt på kolibrierna runt lodgen. Förmiddagsutflykt till Lake Angostura där vi tittar efter Snail Kite och vattenfåglar som Green Ibis, Purple Gallinule, samt både änder och rovfåglar. I hästhagarna runt ranchen kan man vissa år se Southern Lapwing. Transfer till Sarapiqui och Gavilan Lodge som ligger i det karibiska låglandet, vilket innebär en hel del nya arter. Sällsynta och mycket lokalt förekommande Green Macaw står på önskelistan i området och vi börjar leta efter dem redan när vi närmar oss området. Det här är också det område där det är störst chans att få se pilgiftsgrodor och halvapan Kinkajou, så någon kväll gör vi en kvällstur med pannlampor i mörkret. Spectacled Owl finns vissa år i omgivningen. Natt på enkla men trevliga Gavilan Lodge.

Dag 5
Gavilan Lodge. Besök på Organization for Tropical Studies och La Selva biological reserve där vi går en guidad tur på någon av lederna och äter lunch vid centret. Här har vi chans att se sengångare och en hel del spännande fåglar; Rufous Motmot, Gray-necked Woodrail, Great Curassow, för att bara nämna några. Efter en kortare lunchvila hemma på lodgen går vi även en eftermiddagstur i reservatet. Motivet för det är att det här är ett otroligt artrikt område, med en rad spännande och svårsedda arter som chansen därmed ökar att vi kan få se. Flera av dem är också arter som man har allra störst chans att se just här på den karibiska sidan. Bare-necked Umbrellabird, Purple-throated Fruitcrow, Snowy Cotinga, Crested Owl, Bat Falcon för att nämna några. Natt på Gavilan Lodge.

Dag 6
Gavilan – Arenal. Även runt Gavilan Lodge finns en hel del fågel att se så idag skådar vi på hemmaplan innan vi reser vidare. Long-tailed Tyrant, Black-cowled Oriole, Cinnamon Woodpecker, Wedge-billed Woodcreeper har vi alla chans på här. Fruktmatningen framför restaurangen lockar till sig flera fåglar på nära håll. Transfer med minst ett stopp på vägen mot Arenal Volcano. En frukt- och kolibrimatning längs vägen brukar kunna erbjuda några nya kolibriarter, däribland endemiska Coppery-headed Emerald och fina fotolägen på flera andra arter. Även en och annan fruktätare. Möjligen behöver vi stanna i lilla, turistiga men småmysiga staden Fortuna för lite shopping, innan vi anländer vår destination strax före skymningen. Arenal Observatory Lodge med utsikt mot Costa Ricas största vulkan, är omgiven av anlagda trädgårdar med blommor som lockar kolibrier som Black-crested Coquette och fruktträd som lockar tukaner och en mängd andra arter. Fruktmatning framför verandan med mäktig utsikt och chans på seglande rovfåglar som White Hawk. Säkert får vi se de nyfikna näsbjörnarna White-nosed Quati här. Middag & natt på Arenal Observatory Lodge.

Dag 7
Arenal Observatory Lodge. Idag vandrar vi the hanging bridges trail – en vandringsled med hängbroar - som är lång och kuperad men blir väl värd besväret. När man kommer till utsiktspunkterna i trädtoppshöjd kan man få obsar på speciella kolibrin Purple-crowned Fairy, Rufous-tailed Jacamar, Barred Antshrike, Black-and Yellow Tanager för att nämna några. Lunch på terassen till Arenal Observatory Lodge med fågelmatning och bedårande utsikt. Har vi tur med vädret kan seglande rovfåglar som White Hawk, Roadside Hawk, eller rentav den vackert vitsvarta kungsgamen avnjutas med vulkantoppen som fond, annars ger fågelmatningen i regel fina obsar och bra fotolägen på Montezuma Oropendula, Black-striped Sparrow, kanske Hepatic Tanager, m.fl. En promenad i trädgården ger chans på Crested Guan, Black-crested Coquette, Violaceous Trogon, Black-Cowled Oriole, tangaror och den allorstädes närvarande lilla Bananaquit.

Dag 8
Arenal – Caño Negro. Nytt för i år är att vi förlägger ett dygn till våtmarksområdet Caño Negro och vi kör därmed norrut mot Nicaraguas gräns. Här har vi chans på en rad lokala och svårsedda arter såsom Russet-naped Wood-Rail (nyligen splittad från Grey-necked Wood-Rail), Yellow-breasted Crake, Black-collared Hawk, Lesser Yellow-headed Vulture, Snail Kite, Agami Heron, Sungrebe, Nicaraguan Seed-Finch och Nicaraguan Grackle. Här kan man dessutom se alla landets förekommande arter kungsfiskare, Green-and-Rufous- och American Pygmy Kingfisher är de svåraste. Givetvis åker vi en guidad båtsafari här. Det finns också all anledning att göra mörkervandring efter ugglor och potooer här. Natt på Caño Negro Lodge.

Dag 9
Caño Negro – La Ensenada. Efter frukost transfer mot La Ensenada Lodge på Stilla havets kust, där vi möter ett varmare och torrare klimat. Kort fikastopp vid the German bakery där du köper vilka piroger eller apfelstrudels du vill för att ha till lunch. På vägen besöker vi också Palo Verde National Park, där vi tittar särskilt efter Scissor-tailed Flycatchers och sällsynta storken Jabiru, charmiga ralltranan Limpkin och massor av andra våtmarksfåglar. Middag och natt på La Ensenada Lodge, vid Stilla Havet, dit vi anländer först i skymningen eller strax efter. Här bor vi i cabinas/bungalows som är enkla men platsen är riktigt mysig, vacker och speciell.

Dag 10
La Ensenada lodge. Redan före frukost möter nya arter när vi kliver direkt ut i spenaten och riktar kikarna på allt som flyger och hoppar. Kanske Three-wattled Bellbird hörs sjunga sitt metalliska, vittljudande rop redan från start, trädkronorna kan bjuda Black-crowned Tityra, Rose-throated Becard, White-throated Magpie-Jay och håll utkik uppåt efter överseglande Wood Storks och Yellow-headed Caracaras. Båtexkursion ut i Nicoya-buktens mangrove-träsk och stränder. Vi tittar efter Panama Flycatcher, Mangrove Hummingbird, Mangrove Vireo och Mangrove Warbler, men njuter också av alla lättskådade bruna pelikaner, fregattfåglar, tärnor, vadare och hägrar. Här behöver man inte skämmas för att ta kikaren med sig till poolen för här har vi t.o.m. chans på Black-headed Trogon och flera arter gyllingar om frukterna är mogna i träden intill. Här är det betydligt varmare än de tidigare dagarna, så det är helt ok att slappa vid poolen mitt på dagen. De som orkar går en eftermiddagsvandring i det vackra landskapet. Alternativt skådar vi Nordamerikanska vadare vid salinerna, dvärgsnäppa, sandsnäppa, tundrasnäppa, gulbenor, m.m. brukar alla finnas här och det blir en kul och lärorik workshop att skilja dem åt. Därefter samlas vi vid den lilla miradoren, med en kall dricka, imponeras av majestätiskt seglande fregattfåglar och bruna pelikaner, medan vi inväntar solnedgången över Nicoya-bukten. Är det lågvatten spanar vi vadare mellan mangrovebuskarna, på de jättelika lerbankarna och i alla händelser går vi igenom båtbryggans Royal Terns och sotvingade måsar efter udda mås-och tärnarter. Efter middag kvällsexkursion för att försöka höra och eventuellt se några ugglor. Ta med pannlampa! Middag och natt på La Ensenada Lodge.

Dag 11
Ensenada –Villa Lapas, Carrara National Park. Före frukost-promenad runt Ensenadas leende, halvöppna miljöer kan ger flera nya arter. Eastern Meadow Lark, Scrub Euphonia, Streak-backed Oriole, Mangrove Black Hawk, Cinnamon Hummingbird är alla sannolika fynd här. Förhoppningsvis hinner vi med ett besök vid salinerna för att klämma in ytterligare några nordamerikanska vadare. Transfer till Villa Lapas hotel vid Carrara National Park, en något mer turistig, men fågelrik lodge nära Stilla Havet. På sena eftermiddagen båtexkursion på Tarcoles-floden med krokodiler, chans på Boat-billed Heron, Crane Hawk, flera kungsfiskare, skedstorkar och kvällsflygande Scarlet Macaws. Middag och natt på Villa Lapas hotel.

Dag 12
Villa Lapas, Carrara. Före frukost kan man med fördel smyga efter flodens kant nedströms trädgården. Densamma är också högintressant för fågel med sina fruktträd. Efter frukost blir det exkursioner till närbelägna Carrara National Park med chans på Laughing Falcon, Bat Falcon, Pale-billed Woodpecker, flera Antbirds, Woodcreepers och Long-tailed Manakins. Vi går en morgontur och en till för de som vill efter lunch. Här kan man också välja att slappa vid poolen och njuta av trädgården som också bjuder en hel del fågelupplevelser, kanske Fiery-billed Aracaris besöker fruktträdet. Streak-chested Antpitta, Black-faced Antthrush, en eller två arter Tinamous, kan bli belöningen för de som går ännu en vandring. Middag och natt på Villa Lapas hotel.

Dag 13
Villa Lapas – Savegre, Toucanet Lodge. Avslutande morgonpromenad runt Villa Lapas hotel. Här är så artrikt att vi mycket väl kan ha turen att se nya fåglar som vi inte lyckats med ända in i det sista. Kanske Painted Buntings på gräsmattan framför rummen t.o.m. Transfer till Savegre, med flera stopp på vägen, bl.a. fikar vi på en vägrestaurang med mäktig utsikt och chans att se Swallow-tailed Kite. Vi äter lunch på en restaurang med kolibrimatare på 3.000 meters höjd och har chans på de första mötena med höghöjdsarter som Sooty Thrush & Mountain Thrush. Vid hotellets blommande buskar och kolibri-matning lär vi oss skilja på Scintillant- och Volcano Hummingbird, m.fl. nya arter kolibrier. En kvällspromenad nedströms floden kan ge Spotted Wood-Quail, Collared- och Slate-throated Redstart bland mycket annat. Middag och natt på Savegre Hotel.

Dag 14
Savegre – Paraiso Quetzal. Lodgens omgivningar är mycket rika på fågel och här i molnskogen på 2.000 meters höjd behöver man inte gå långt för att nya arter ska trilla in; Acorn Woodpecker, Flame-colored Tanager och Yellow-bellied Siskin ses i regel redan runt fruktmatningen utanför hotellentrén. Men stjärnarten här är förstås Resplendant Quetzal och vi försitter inte tiden utan börjar leta efter den direkt i gryningen. I processen ser vi sannolikt bl.a. Sooty Robin, Torrent Tyrannulet och Black-capped Flycatcher. I luften seglar ofta Red-tailed Hawk och White-Collared Swifts. Efter frukost skådar vi i lodgens omgivningar och hoppas därefter få njuta en härlig kopp kaffe i solen samtidigt som vi fotar kolibrier på ett par meters håll. White-throated Mountain Gem, Magenta-throated Woodstar, Scintillant- och Volcano Hummingbird är utmaningen att plocka ut bland mer talrika Green Violet-Ears. Chans för lite shopping i hotellets butik innan avfärd. Kort förflyttning upp till Bröderna Serranos Paraiso Quetzal. En lodge med enklare cabinas, men mysig restaurang med kolibrimatning på verandan och bra chans på Long-tailed Silky Flycatcher, Large-footed Finch och Fiery-throated Hummingbird. Middag och natt på Paraiso Quetzal.

Dag 15
Paraiso Quetzal – San José. Även en sista morgonpromenad runt lodgen kommer att vara produktiv och har vi inte sett någon tidigare så letar vi extra noga efter Black & Yellow Silky Flycatcher, Emerald Toucanet och Elegant Euphonia eller fler och bättre vyer på Quetzaler. Efter frukost kör vi den knappa timmen upp till landets högsta berg Cerro de la Muerte, med Volcano Junco, Volcano Hummingbird, Timberline Wren, Slaty Flower-piercer, Flame-throated Warbler, m.fl. höghöjdsarter. Utsikten är imponerande om sikten är klar. Vi är på dryga 3.800 meters höjd! och temperaturen är sannolikt avsevärt lägre än någon annan stans på resan. Därefter transfer tillbaks till utgångspunkten Hotel Bouganvillea där vi hoppas hinna med en sista fågelvandring i den stora trädgården innan vår sista middag i landet. Kanske kan vi avsluta med Blue-crowned Motmot eller Squirrel Cuckoo.

Dag 16
Tidig morgon avresa till flygplatsen i San José och hemresa via Toronto. Vi landar i Sverige på morgonen söndag den 4 februari. Jetlaggade men förhoppningsvis lyckliga och garanterat fulla av upplevelser.


Lokala guider
Flera av våra destinationer tillhör Costa Ricas mest kända och välrenommerade fågelområden som Savegre, Arenal, La Selva , Carara National Park m.fl, men vi testar även mer okända Tapanti National Park. Ensenada är en liten oslipad pärla på Stilla havskusten som ligger bortom allfarvägarna. Vi ledsagas av vår kunnige, fågelguide Hugo Villalobos på hela resan och hyr även in lokal specialguide på någon av lokalerna.

Resan är ett samarbete mellan Karlmark Resor och Birdsafarisweden


När: 11 - 27 januari 2019
+ extravecka 25 januari - 4 februari 2019


Pris: 39.500 kronor
Enkelrumstillägg: 5.500 kronor
Ovanstående pris gäller fram till 6 månader innan avresa. Vi reserverar oss för att (flyg)priset kan komma att höjas därefter.

Vad ingår:
Helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal (svensktalande) guide hela tiden, alla transporter, alla inträden till naturreservat och parker.

Maxantal deltagare: 15

Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 3.500 kr som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.


Artlista - pdf
Artlista från 2014 års resa - pdf
Reseberättelse 2012 Nicke Helldorff- pdf
Reseberättelse 2012 Daniel Green- pdf


Anmäl intresse / boka här!

BIRDSAFARISWEDEN
White-tailed Jacobin
Foto: Daniel Green

BIRDSAFARISWEDEN
Vrålapa
Foto: Max Green

BIRDSAFARISWEDEN
Rufous-tailed Jacamar
Foto: Daniel Green

BIRDSAFARISWEDEN
Long-tailed Silky Flycatcher
Foto: Daniel Green

BIRDSAFARISWEDEN
Roadside Hawk
Foto: Max Green

BIRDSAFARISWEDEN
Gavial
Foto: Max Green

BIRDSAFARISWEDEN
Baltimoretrupial
Foto: Daniel Green

BIRDSAFARISWEDEN
Emerald Toucanet
Foto: Daniel Green

BIRDSAFARISWEDEN
Red-headed Barbet
Foto: Daniel Green

BIRDSAFARISWEDEN
Black-crested Coquette
Foto: Daniel Green

BIRDSAFARISWEDEN
Silver-throated Tanager
Foto: Daniel Green

BIRDSAFARISWEDEN
Volcano Junco
Foto: Daniel Green

BIRDSAFARISWEDEN
White-nosed Quatis
Foto: Daniel Green
BIRDSAFARISWEDEN
Regnskog vid Villa Lapas
Foto: Daniel Green
BIRDSAFARISWEDEN
Blue-crowned Motmot
Foto: Daniel Green
BIRDSAFARISWEDEN
Vermiculated Screech Owl
Foto: Daniel Green
BIRDSAFARISWEDEN
Sengångare
Foto: Daniel Green