birdsafarisweden
 

BIRDSAFARISWEDEN
Pudrad kärrtrollslända
(Leucorrhinia albifrons)
Foto: Daniel GreenBIRDSAFARISWEDEN
Citronfläckad kärrtrollslända (Leucorrhinia pectoralis)
Foto:
Daniel Green


BIRDSAFARISWEDEN
Höstmosaikslända
(Aeshna mixta)
Foto:
Daniel Green


BIRDSAFARISWEDEN
Starrmosaikslända
(Aeshna juncea)
Foto:
Daniel Green


BIRDSAFARISWEDEN
Myrtrollslända
(Leucorrhinia dubia)
Foto:
Daniel Green


BIRDSAFARISWEDEN
Nordisk kärrtrollslända
(Leucorrhinia rubicunda)
Foto:
Daniel Green


BIRDSAFARISWEDEN
Gulfläckig glanstrollslända
(Somatochlora flavomaculata)
Foto:
Daniel Green

Trollsländekurs för nybörjare
Är du intresserad av trollsländor?
Men saknar kunskaper om var de finns? hur du hittar de bästa miljöerna? eller hur du skiljer de olika arterna åt?

Häng med på tre dagars trollslände-skådning i några av Västmanlands bästa sländmarker. Vi besöker rika strandängar och vassvikar i Mälarens vackra skärgård, myrmarker och ensliga skogssjöar i Bergslagen och specifika platser med sällsynta arter.

Du får lära dig om vilka trollsländor som finns var, deras biologi och de grundläggande knepen att skilja dem åt.
Kursledaren Magnus Billquist är en av sveriges ledande trollslände-experter och har skrivit boken Svenska Trollsländeguiden.
Dag 1

Bergslagens myrar och skogssjöar

Miljöer som hyser särskilda trollsländor. På en blöt mosse letar vi efter gungflymosaikslända, och lär oss hur man skiljer den från snarlika och mycket vanligare starrmosaiksländan.
Metalltrollslända och mindre glanstrollslända är ett annat artpar som kräver närmare granskning. Ett besök i ett grustag kan vara givande för här lockar det klara vattnet i sjöarna som bildats också trollsländor och de fasta stränderna gör att vi kan komma dem nära. Svartådalens näringsrika sjöar och biflöden är en intressant mix av miljöer och här kan vi inom gångavstånd från boendet hitta en hel del intressant. Här kan vi också (om viljan finnes) ge oss ut i kanot för att skåda trollsländor från sjösidan.Dag 2

Mälardalens vassvikar och strandängar

Här finns andra arter än i Bergslagen. I närhet av vass söker vi särskilt efter sällsynta eller i vart fall mycket lokalt förekommande vassmosaikslända och grön mosaikslända. Här finns också flera sorters ängstrollsländor, de röda trollsländor som på spanska kallats för ”djävulens små hästar” - los caballitos del diablo.
Vår kunnige guide Magnus kommer också att lära oss mer om ”de flygande blå tandpetarna” - flicksländorna. Rinnande vatten är ett speciellt kapitel och flera trollsländor, flicksländor och jungfrusländor reproducerar sig bara där. Således kommer vi under flera av dagarna att stanna till vid de rinnande vattendrag vi passerar och särskilt undersöka dem.Dag 3

Kulturmiljöer

Hjälmare kanal. Den gamla kanalen mellan Hjälmaren och Mälaren är en kulturled som förvisso slussar båtar hela sommaren, men som inte medger någon tyngre trafik längre. Istället har den blivit en hotspot för trollsländor och en mycket rik miljö med ett flertal arter.
Här åker vi på en specialbyggd plattform som i lugn och ro tar oss nära trollsländorna och samtidigt ger en stabil och skön naturupplevelse. Spetsfläckad trollslända är en art som vi sannolikt bara hittar här.
På land finns det också trollsländor att se och i en skogsglänta med en liten väte tittar vi särskilt efter smaragdflicksländor.

Notera att:

Trollsländor är väderkänsliga. De flesta behöver +17° C för att bli aktiva och helst solsken eller i alla fall lätt molntäcke. Skulle vädret vara dåligt besöker vi ändå trollsländemiljöerna och gör vårt bästa för att se något. Vissa går att hitta då de sitter stilla i gräset. Kanske vi får ägna oss lite mer åt fåglar om det regnar, så ett brett naturintrese är aldrig fel att ha med sig.

En håv och en insektsburk med lupp kan vara ett bra redskap att ha med sig när det kommer till de svårare arterna.


För vem?

För dig som är riktigt nyfiken på trollsländor men inte vet var man ska hitta dem eller de bästa trollsländemiljöerna.BIRDSAFARISWEDEN

Magnus Billqvist är ledare för trollsländekursen.Anmäl intresse / boka här!

· När:
Start kl 09.00 dag 1 vid boendet, Bergsgården, Fläckebo.
· Minst 6, max 16 personer
· Detta ingår:
Transporterna från boendet till exkursionsmålen, kunnig trollsländeguide, logi på enklare men mysigt vandrarhem i landsbygd (Bergsgården, Fläckebo) med helpension.
Lunch tar vi med ut i fält.
Frukost och middag på boendet.
· Ta med själv:
Kikare med bra närgräns, kamera, stövlar (för blöta myrar), regnställ,
fjärilshåv, lupp, pannlampa, vattenflaska.

Pris:
5 500 kr/person

Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)


BIRDSAFARISWEDEN
Äggläggande grön mosaikslända
(Aeshna viridis)
Foto: Daniel Green


BIRDSAFARISWEDENCitronfläckad kärrtrollslända (Leucorrhinia pectoralis)
Foto: Daniel Green


BIRDSAFARISWEDEN
Bred kärrtrollslända
(Leucorrhinia caudalis)
Foto: Daniel Green


BIRDSAFARISWEDEN
Myrtrollslända
(Leucorrhinia dubia)
Foto: Daniel Green