Birdsafarisweden, foto: Hans Falklind
 
Birdsafarisweden, Foto: Tomas Lundquist
Foto: Tomas Lundquist

Birdsafarisweden, Foto: Tomas Lundquist
Foto: Tomas Lundquist

Birdsafarisweden, Foto: Erik Hägg
Foto: Erik Hägg

Birdsafarisweden, Foto: Tomas Lundquist
Foto: Tomas Lundquist


Orrspel i Svartådalen

Orrarnas tornerspel på nära håll

Solen är på väg ner när vi vandrar ut på myren för att sätta oss i den bekväma orrkojan. Här har orrkoje-konceptet tagits ett steg längre och en varm, rymlig och bekväm orrkoja har byggts som ändå står på första parkett framför orrspelet. Vårkvällens fågelkonsert bjuder stämningsfull trast- och rödhakesång och några av spelets orrtuppar bubblar på ett kort kvällsuppträdande en bit bort.
Under den korta vårnattens sömn hörs naturen utanför. Kanske somnar du till en ropande pärluggla och väcks av tranornas revelj. Redan innan morgonljuset kommer agerar orrspelet väckarklocka 25 meter utanför. Från fotogluggar och fönster kan du njuta ett av Nordens klassiska fågeluppträdanden – orrspelet på nära håll.

Orrkojan är 6 meter lång, 3 meter djup, är utrustad med 4 sängplatser, torrdass och fotogenkamin. Fyra fotogluggar och fönster från hörn till hörn borgar för att du har fin utsikt över orrspelet och myren. Här på mossen i den Västmanländska storskogen spelar dagligen 5-10 orrtuppar, under ”hönveckan” är aktiviteten extra högljudd och då smyger de strimmiga hönsen omkring bland de kuttrande, svartblanka tupparna. Här bjuds förstklassiga fotomöjligheter från mycket nära håll. Orrspelet pågår vanligen på mellan 20 och 30 meters avstånd från gömslet. För ambitiösa fotografer/ filmare finns ett extra trädäck där man kan sätta upp ett portabelt tältgömsle för att få en ännu bättre vinkel och avstånd till spelet.


När? Hur? För vem?
Säsong: 1 april – 15 maj. Vi guidar dig ut till gömslet. Det är ca 400 meter att gå från vägen. Man anländer vid 18-tiden på kvällen och sitter normalt kvar till förmiddagen därpå för att inte störa de spelande fåglarna. För den allmänt naturintresserade som alltid drömt om att få se ett orrspel riktigt bra till den hängivne och tålmodiga fotografen/ filmaren.


Var?
Orrkojan ligger på en myr i Västmanländska Bergslagen i Svartådalen. Skogen som omgärdar myren är 750 km2 stor och genomkorsas inte av någon större väg än slingrande små grusvägar. Här är risken för mänskliga störningar liten och här finns gott om fåglar och vilt.Anmäl intresse / boka här!   

Nya trygghets-rutiner för Orrspel
a) Vi minimerar mängden textilier, så du som besökare får själv ta med egen sovsäck och påslakan (kudde och örngott).
b) Vi bokar inte ihop några för varandra främmande personer i samma gömsle.
c) Vi inför grundligare städrutiner mellan varje kund.
d) Föredrar man egen matsäck så går det bra.
· 1 april - 15 maj
· Max 4 personer åt gången.
· Detta ingår: Vildmarksmiddag, guidning till gömslet, frukost, matsäck inkl. kaffe/te, smörgåsar, bullar.
· I gömslet finns tofflor, fårskinn, liggunderlag.
· Ta med själv:
Kamera, kikare, vattenflaska, varma kläder, kängor (helst vattentäta), sovsäck och gärna påslakan av bomull (höjer temperaturen med minst 5 grader i sovsäcken).

Pris:
Från 2 850 kr/person

Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)


Birdsafarisweden, Foto: Erik Hägg
Foto: Erik Hägg

Birdsafarisweden, Foto: Tomas Lundquist
Foto: Tomas Lundquist

Birdsafarisweden, Foto: Tomas Lundquist
Foto: Tomas Lundquist