Birdsafarisweden
 

Birdsafarisweden, Foto: Hans Falklind
Foto: Hans Falklind


Birdsafarisweden, Foto: Magnus Martinsson
Foto: Magnus Martinsson


Birdsafarisweden, Foto: Hans Falklind
Foto: Hans Falklind


Birdsafarisweden, Foto: Magnus Martinsson
Foto: Magnus Martinsson


Birdsafarisweden, Foto: Hans Falklind
Foto: Hans Falklind





Tjäderspel i Bergslagen

Tjäderspel i Bergslagens storskog
Vitmossan frasar lite under våra fötter när vi vandrar över hällmarken med senvuxna tallar och vridna torrakor. Eftermiddagen är ännu varm och skogen är ganska tyst. Det är en vacker, halvöppen miljö där mänskliga spår saknas nästan helt. När du dragit ner dragkedjan till tältgömslet och lagt dig ner för att invänta kvällen, börjar trastarna och rödhaken sin kvällskonsert. Det dröjer inte länge förrän styva, smällande vingslag hörs över dig och de första tjädertupparna går in för landning. Nu gäller det att vara stilla och tyst, för i den arla gryningen ska tjädertupparna ovanför dig ha förtroende för platsen och vilja komma ner och spela alldeles framför dig. Kanske somnar du till pärlugglans studsande rop och vaknar till sparvugglans entoniga flöjt. Sedan är det bara att sätta sig upp och försiktigt försöka fokusera kameran/ kikaren på tupparnas uppspända solfjäderstjärtar, då de glider fram över hällmarkerna och kluckar.

OBS! VARNING!
Tjäderspel är det svåraste av Nordens fågelspel att få se och fotografera på nära håll. Tjädern är skyggare och mer ombytlig i sitt val av spelplats än orren. Det tillsammans med en omtalad känslighet för väder och störningar, gör att man behöver ha förväntningarna på en realistisk nivå när man ger sig ut för att uppleva tjäderns spel. Det lyckas inte alltid. Det kan ibland ta flera försök innan man får några bilder och vi som arrangörer kan bara göra det allra bästa för att ge dig som besökare de bästa möjliga förutsättningarna. Vi har provat i tre säsonger innan vi börjat marknadsföra det här.
Ditt beteende är väldigt viktigt för att lyckas få bilder.

För att få ett lyckat resultat är det bra att förstå tjäderns beteende, så läs vidare.
Tjäderspelet – en särskild strategi
Tjäderspelet består inte av en arena med spelande tuppar såsom hos orren. Istället har varje tupp en egen favoritplats där han spelar i början av säsongen. Men då hönorna anländer dras de alla till samma tupp (den bästa och snyggaste) och då vill de andra hanarna vara med där det händer. Även de dras då till stortuppens spelplats och det är där det mest intensiva tjäderspelet och parningar kommer äga rum. Av den anledningen jobbar vi med portabla tältgömslen som vi flyttar under säsongen ifall det behövs.

De bästa tipsen – så får du en lyckad tjäder-session!
Anländ tidigt till gömslet, gärna runt 18.00. Vi guidar dig. Vid kl. 20 börjar tupparna anlända till spelområdet. De sätter sig då i träden ovanför sin spelplats, där de spenderar natten sovandes. I den tidiga gryningen börjar de sjunga och sedan seglar de ner och börjar spela på marken (om vädret duger och kusten är klar). Då gäller det att vara i rätt position, tyst och stilla, med kameran på stativ framför sig i gömslet.
OBS! Stativ är ett måste för att du ska få bra bilder. Detta av två skäl;
1) spelet kan ofta vara bäst när ljuset är svagt och du får relativt långa slutartider. 2) kameran rör sig mycket mindre och risken blir därmed mindre att du stör tjädern.


När? Hur? För vem?
Vi opererar med portabla tältgömslen på tre lekplatser i Västmanländska Bergslagen  från Svartådalen i öster till Grimsö i väster.
Att fotografera tjäderspel är en riktig utmaning och kanske mest för den verkligt hängivne fotografen eller fågelskådaren. Men det är också ett av den nordiska naturens mest legendomspunna fågelspel och en magisk upplevelse när den är som bäst. Mer strapatskrävande än orrspelet men ett spännande äventyr för alla naturvänner.

Anmäl intresse / boka här!   
Nya trygghets-rutiner för Tjäderspel
a) Vi minimerar mängden textilier, så du som besökare får själv ta med egen sovsäck och påslakan (kudde och örngott).
b) Vi bokar inte ihop några för varandra främmande personer i samma gömsle.
c) Vi inför grundligare städrutiner mellan varje kund.
d) Föredrar man egen matsäck så går det bra.
· Säsong: 1 april - 5 maj
· Max 6 personer åt gången.
· Detta ingår: Guidning till gömslet, frukost, matsäck inkl. te/ kaffe/ smörgåsar/ frukt/ bullar.
· I gömslet finns uppblåsbart liggunderlag.
· Ta med själv:
Kamera med stativ, kikare, ficklampa/pannlampa, sovsäck och gärna påslakan av bomull (höjer temperaturen med minst 5 grader i sovsäcken), egen kudde, vattenflaska, varma kläder, kängor (helst vattentäta)..

Pris:
2 850 kr/person och session

Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)

Birdsafarisweden, Foto: Hans Falklind
Foto: Hans Falklind


Birdsafarisweden, Foto: Magnus Martinsson
Foto: Magnus Martinsson


Birdsafarisweden, Foto: Magnus Martinsson
Foto: Magnus Martinsson