Costa Rica

10 – 26 januari 2025
+ extravecka 26 januari – 1 februari 2025

Costa Rica

10 – 26 januari 2025
+ extravecka 26 januari – 1 februari 2025

10 – 26 januari 2025
+ extravecka 26 januari – 1 februari 2025

Pris: 62.900 kr  / person i dubbelrum (exkl. flyg) Enkelrumstillägg: 6.215 kr
Pris extravecka: 22.500 kronor (exklusive flygresa)

Quetzal / Sunbittern / Kollibrier / Motmots / Ugglor / Apor

Costa Rica – Ett av världens artrikaste länder

Vår traditionella Costa Rica resa har arrangerats sedan 2012 och de senaste åren med ett par avgångar per år. Det är lätt att förstå att det är en uppskattad resa. Costa Rica är en destination som har allt. Ett fredligt, vänligt land, med en mångfald färgstarka, speciella fåglar och djur som ofta är lätta att se och fotografera, bra fågelguider, bra boende på lodger i naturen, många med fågelmatningar, korta avstånd mellan många olika miljöer av vacker natur, behagligt väder. Vintertid och särskilt januari – februari är torraste tiden på året, det är inte heller lika hett som senare på året, dessutom är det starten på många fåglars häckningssäsong. Costa Rica är med sin utmärkta infrastruktur för fågelskådning dessutom en mycket bra introduktion till Latinamerikas fågelfauna.

Läs en reserapport!

Fågelarter som Snowcap (snöhätta), Sunbittern (solrall), Resplendant Quetzal (praktquetzal), King Vulture (kungsgam) och Long-tailed Silky Flycatcher, Emerald Toucanet, Red-headed Barbet är några av topparterna på resan. Bland Costa Ricas många kolibrier ska vi se den endemiska Coppery-headed Emerald, busiga Black-crested Coquette och flera av de minimala, glimrande juvelerna från höglandet såsom Magenta-throated Woodstar, Volcano Hummingbird, Fiery-throated Hummingbird, m.fl. Faktum är att många av kolibrierna man ser i landet har en väldigt liten världsutbredning och även om de inte är endemiska för landet, så finns de bara i en väldigt lite del av Mellanamerika. Costa Rica är känt som en bra inkörsport till Syd- och Centralamerikas fågelarter. Anledningen är inte bara mångfalden, utan att det generellt är ”lättskådat” i landet. På många ställen (även vid lodgerna) matas fåglar så de är vana att komma nära människor och blir lätta att se och fotografera. Vi kommer att lära känna en rad fågelfamiljer som är typiska för regionen, såsom Trupialer, Tangaror (Tanagers), Tukaner, Motmots, Barbets, Trogoner, de paradisiska små Manakinerna, de färgglada finkarna Euphonias, m.fl. Här finns också en hel del fåglar i bekanta former som olika rovfåglar, hackspettar, ugglor och på kusten vadare, måsar och tärnor. Kort sagt, Costa Rica har ett väldigt dynamiskt och rikt fågelliv.

I Costa Rica är det också relativt lätt att se och fotografera andra djur, bland däggdjur flera sorters apor, två arter sengångare, näsbjörnar, guldharar, m.m. Halvapor som Kinkaju, kattdjur som margay eller ozelot är svårsedda men det händer att de ses. Reptiler representeras av de vanligt förekommande leguanerna (Iguanas) medan ormar är relativt svårsedda, boa constrictor och lansorm ses dock ibland. Grodor är lättare att hitta om man vill, inte minst pilgiftsgrodor som förekommer med flera arter i främst karibiska låglandet.

Det här är en bekväm fågelskådar-resa med bra fotomöjligheter, mycket bra boende, mat och värdskap. Costa Rica är generellt väldigt bra för fotografen, då det finns gott om fågelmatningar för både kolibrier och fruktätare. Genomgående är fåglar orädda för människor (då jakt är förbjudet) och man får många bildchanser även ute i naturen. I kustnära mangrove-träsk och våtmarker gör vi flera båtutflykter, vilket är ett utmärkt sätt att komma nära fåglar och att kunna fotografera dem. Överlag är detta en mycket bra resa för den som gillar att fotografera. Costa rica är en destination så rik på upplevelser att den uppskattas oavsett kunskapsnivå, par och nybörjare deltar ofta. Läs vidare under Valfrihet.

Vårt program innehåller en hel del valmöjligheter. På de flesta platser vi besöker bor vi två nätter. Därifrån görs utflykter och vandringar som utgår från och återkommer till boendet. Vill man stanna kvar på lodgen och fotografera fåglar på matningen eller bara för att vila, sola, slappa, läsa en bok eller vad som helst, så går det alldeles utmärkt. Gruppen kommer tillbaka till nästa måltid, vare sig det är frukost, lunch eller middag, då man återsamlas igen. Genomgående är exkursionerna lagom korta och innehåller inga längre eller strapatsrika vandringar. 

Att besöka Costa Rica i början av året har flera fördelar. Det är den torraste tiden på året (även om det alltid kan regna ibland) och den riktigt tryckande värmen har inte kommit än. Det är också start för häckningssäsongen för många inhemska fåglar såsom hackspettar, ugglor, quetzaler och kolibrier. De blir därmed mer stationära och lättare att hitta. Dessutom är en stor del Nordamerikanska flyttfåglar här och bidrar till mångfalden. På 2-veckors-resan ser vi normalt 400-450 fågelarter. På extraveckan i söder ytterligare upp till ett 50-tal. I januari-februari är det också blomningstid för en rad träd som blommar på bar kvist. Landskapet färgas på sina håll av mängder av blommande träd i lila eller gult. Dessa blommor lockar förstås också till sig en hel del fågel.

Costa Rica är ett ”växelvarmt” land, där höjdskillnaderna är avgörande för temperaturen. På höjder från 1.500 meter och uppåt är det ofta svalt, men behagligt somrigt om solen skiner, på nätterna t.o.m. kyligt. Låglandet är desto hetare, på karibiska sidan varmt och fuktigt, på stilla havssidan hett och torrt. Man har användning för både shorts, sandaler och tunnast möjliga skjortor samt fleecetröja och skaljacka uppe i bergen. Packtips skickas alltid ut till deltagarna innan resan.

På vår rundresa får du se en majoritet av landets olika miljöer och habitat, från Cerro de la Muerte på 4.000 meters höjd genom rullande dalgångar med molnregnskog, fruktodlingar, betesmarker till låglandsregnskog och stränder på Stilla havskusten. I den delen av landet – som är betydligt torrare – finns också lövfällande skogar, som ger en väldig kontrast mot den tjocka, gröna regnskogen som vi också upplever på flera ställen. Generellt undviker vi de större turiststråken och besöker inte städer eller turist-stränder. På Stilla havskusten består stranden ofta av mangroveträsk, men vi besöker alltid en sandstrand vid något tillfälle för att kunna ta ett dopp i Stilla havet och njuta av solnedgången. Obs! På extraveckan i söder vistas och bor vi intill en av de vackraste stränderna i landet på Osa-halvön.

Vi vill ge våra deltagare en rejäl bit av Costa Rica. Därför väljer vi att inte göra en kortare resa än 16 dagar i landet. Mångfalden av såväl arter som miljöer talar tydligt för att en kortare resa inte hinner göra landet rättvisa. Vi kommer således se en stor majoritet av de fåglar man kan se i det geografiska området.

Vår rundresa börjar och slutar i San Jose´ mitt i landet. Vi reser i en turistbuss med 20 sittplatser. Alla fönsterplatser har öppningsbara fönster. Transportsträckorna är inte särskilt långa i detta lilla land, men några av transferdagarna är längre. De bryts dock upp av strategiska stopp vid någon fågelmatning, samt givetvis lunch. Vi besöker det karibiska låglandet med La Selva-området (dock inte den karibiska kusten), gör en avstickare upp mot Nicaraguanska gränsen med våtmarksområdet Cano Negro, besöker området kring Arenal-vulkanen, upp i molnregnskogen vid Monteverde, ner till den heta Stilla havs-kusten, fortsätter söderut längs den (med Carara N.P) för att sen vända upp till landets högsta berg Cerro de la Muerte och intilliggande Savegredalen. Första eller sista anhalt på rundturen är Rancho Naturalista – ett privat reservat med en privat lodge som är riktigt bra för fågelskådning. Vilket håll rundan görs eller i vilken ordning platserna besöks kan variera p.g.a. bokningsläget.

Vi jobbar med lokal guide som leder oss genom landet på hela resan. Ibland har vi dessutom extraguider på en specifik plats som är experter på var man kan se en vissa fåglar, t.ex. praktquetzal (Resplendant Quetzal) eller solrall (sunbittern). Costa rica är känt för att ha väldigt dedikerade och skickliga fågelguider. Vi har använt samma huvudguide ända sedan starten 2012, detsamma gäller chaufför. De är således mycket vana att jobba med svenska grupper.

Costa Ricas lodger är i regel skapade för fågelturismen och ligger ofta i naturen med fåglar och djur inpå knuten, något som verkligen bidrar till resans upplevelse. Det finns både små och personliga lodger (såsom Rancho Naturalista, Paraiso Quetzal, Ensenada lodge, m.fl), större ställen som Arenal Volcano Observatory lodge, men i vissa områden är besökstrycket högt och vi får välja olika hotel olika år, beroende på bokningsläget. Kan gälla Savegre-dalen, Arenal, Carara, Monteverde, osv. Vi har ändå möjlighet att skåda i samma område som alltid och vad gäller Arenal Observatory lodge, lägger vi alltid en lunch där med gott om tid för skåning på deras stigar och i deras blomrika trädgårdar, även om vi inte skulle få boende där.

Första och sista natten på resan (något beroende på flygtider förstås) bor vi i regel på Hotel Bougainvillea i utkanten av San Jose. Ett bekvämt hotel med stor, parklik trädgård med rikt fågelliv.

Maten i Costa Rica är inte särskilt speciell eller kryddstark men rik och varierad. Oftast finns det flera saker att välja på bordet, basen är ris och svarta bönor (Gallo Pinto), en hel del grönsaker och därtill mindre delar kyckling, kött eller fisk. På smålodgerna är det hemlagat och bordsservering, på de större är det vanligt med buffé. Öl och vin finns i regel på alla ställen. Fruktjuice serveras oftast som bordsdryck. Wifi finns inte på alla lodger än, men kan går att köpa en viss tid per timme och bara i en viss del såsom reception, lounge. 

När: 10 – 26 januari 2025 + extravecka 26 januari – 1 februari 2025

Pris: 62.900 kr (exklusive flygresa)
Vi erbjuder oss förstås att boka flygbiljetten åt dig. Det är viktigt
för oss att vi kommer med samma flyg.

Enkelrumstillägg: 6.215 kronor

Pris extravecka: 22.500 kronor (exklusive flygresa)
Vi erbjuder oss förstås att boka flygbiljetten åt dig. Det är viktigt
för oss att vi kommer med samma flyg.

OBS! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala kostnader eller valuta-ändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.

Vad ingår:
Helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla transporter, alla inträden till naturreservat och parker utom Hanging bridges trail i Arenal (ca pris 27 USD/person).

Ingår inte:
Flygbiljett, transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför.

Minst antal deltagare: 6

Max antal deltagare: 15

Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 5000 kr som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.

Dag 1
Flyg (troligen via Amsterdam) till San José. Efter ankomst kort transfer till Hotel Bougainvillea i stadens utkanter där vi får en behövlig nattvila efter en lång resa (i regel ca 21-22 timmar).

Dag 2.Bougainvillea – Rancho Naturalista.
Morgonen i Bougainvilleas frodiga trädgård är alltid spännande särskilt för förstagångsbesökaren; här möter vi den Costaricanska faunans första exempel med säkert ett 20-tal arter redan före frukost, Lesson´s Motmot, nationalfågeln Clay-colored Robin (Yiguirro), den stora gärdsmygen Rufous-naped Wren, den första kolibrin blir säkert Rufous-tailed Hummingbird. Hoffman’s Woodpecker, Inca Dove och säkert någon Nordamerikansk sångare eller trupial bör vi också se. Efter frukost avfärd mot lodgen Rancho Naturalista där vi tillbringar två nätter. Vi gör ett par fågelstopp och äter även lunch längs vägen. Väl vid Rancho tittar vi storögt på kolibrierna utanför verandan och bekantar oss med de omedelbara omgivningarna. Redan från start spanar vi efter unika kolibrin Snowcap. Det här är bästa stället i Costa Rica att se den. I skymningen vandrar vi stigen ner till en naturlig pool i regnskogens kant där kolibrier tar sig ett kvällsdopp. Kanske tillsammans med någon Tawny-throated Leaftosser. Mottled Owl kan höras i kvällsmörkret. Transfer San José-Rancho naturalista: 80 km (2 tim, 6 min)

Dag 3
Rancho Naturalista bjuder dynamiska omgivningar där vi kan vandra såväl i regnskogen som i det öppnare, backiga kulturlandskapet.
Vi gör en exkursion för att leta efter Sunbittern och här ska man även passa på att njuta av alla fåglar man ser och kan fotografera från hotellets veranda; Black-cheeked Woodpecker, Buff-throated Saltator, Baltimoretrupial, Oropendulas, Chachalacas, eller kanske rentav ett busigt gäng Collared Aracaris. Därtill minst en handfull arter kolibris; Crowned Woodnymph, Violet Sabrewing, Green-breasted Mango, White-necked Jacobin, för att nämna några. Den halvöppna buskmarken ovanför lodgen är ett bra område för att spana i blandflockar av tangaror och sångare. Green Honeycreeper och Scarlet-thighed Dacnis och Euphonias kan finnas med. En av kvällarna tänds nattfjärilslampan som kan locka en hel del exotiska flygfän efter middagen. Vi lyssnar efter ugglor och kanske nattskärran Common Paraque jagar under gatlyktan vid infarten.

Dag 4
Rancho Naturalista – Gavilan Lodge, La Selva.
Tidig morgon vid nämnda nattfjärilslampa, brukar locka till sig flera spännande och svårsedda fågelarter i gryningen. Red-throated Ant-Tanager, Yellowish Flycatcher, Plain Ant-vireo, flera arter Woodcreepers, m.m. Har vi inte sett Snowcap redan så fokuserar vi sen helt på kolibrierna runt lodgen. Förmiddagsutflykt till Lake Angostura där vi tittar efter Snail Kite och vattenfåglar som Green Ibis, Purple Gallinule, samt både änder och rovfåglar. I hästhagarna runt ranchen kan man vissa år se Southern Lapwing. Transfer till Sarapiqui och Gavilan Lodge som ligger i det karibiska låglandet, vilket innebär en hel del nya arter. Lite drygt halvvägs stannar vi hos fågelkonstnären Copes lilla trädgård med matning och fotomöjligheter på såväl kolibrier som fruktätande fåglar. Väl framme i Sarapiqui har vi sällsynta och mycket lokalt förekommande Green Macaw på önskelistan och vi börjar leta efter dem redan när vi närmar oss området. Det här är också det område där det är störst chans att få se pilgiftsgrodor och halvapan Kinkajou, så någon kväll gör vi en kvällstur med pannlampor i mörkret. Spectacled Owl finns vissa år i omgivningen. Natt på enkla men trevliga Gavilan Lodge, Sarapiqui.

Transfer Rancho naturalista – Gavilan lodge: 136 km (2 tim, 24 min)

 

Dag 5
Gavilan Lodge. Besök på Organization for Tropical Studies och La Selva biological reserve där vi går en guidad tur på någon av lederna och äter lunch vid centret. Här har vi chans att se sengångare och en hel del spännande fåglar; Rufous Motmot, Gray-necked Woodrail, Great Curassow, för att bara nämna några. Efter en kortare lunchvila hemma på lodgen går vi även en eftermiddagstur i reservatet. Motivet för det är att det här är ett otroligt artrikt område, med en rad spännande och svårsedda arter som chansen därmed ökar att vi kan få se. Flera av dem är också arter som man har allra störst chans att se just här på den karibiska sidan. Bare-necked Umbrellabird, Purple-throated Fruitcrow, Snowy Cotinga, Crested Owl, Bat Falcon för att nämna några. Middag och natt på Gavilan Lodge, Sarapiqui.

Dag 6 Gavilan – Caño negro

Även runt Gavilan Lodge finns en hel del fågel att se så idag skådar vi på hemmaplan innan vi reser vidare. Long-tailed Tyrant, Black-cowled Oriole, Cinnamon Woodpecker, Wedge-billed Woodcreeper har vi alla chans på här. Fruktmatningen framför restaurangen lockar till sig flera fåglar på nära håll. 

Nästa destination är våtmarksområdet Caño Negro och vi kör därmed norrut mot Nicaraguas gräns med stopp för lunch på en vägrestaurang. Vi stannar och skådar när vi närmar oss Caño Negro och börjar se öppna, vidsträckta gräsmarker och våtmarker. Här tittar vi extra noga på rovisar för här finns Black-collared Hawk, Lesser Yellow-headed Vulture. Nicaraguan Seed-Finch är en annan högoddsare som man inte ser varje år. De första våtmarksfåglarna såsom Bare-throated Tiger Heron, någon kungsfiskare, m.m. kommer säkert siktas. Väl framme vid lodgen kan vi välja att spana vid våtmarkens kant som är inom gångavstånd eller att slappa vid poolen innan middag. Det kan också finnas också apor och en del fågel i de närmaste omgivningarna. Natt på Caño Negro Lodge. Transfer Gavilan – Caño negro. 137 km (2 tim, 30 min)

Dag 7. Cano Negro – Arenal

Tidig start med båtexkurssion från gryningen när fågellivet är som aktivast. Här har vi chans på en rad lokala och svårsedda arter såsom Russet-naped Wood-Rail (nyligen splittad från Grey-necked Wood-Rail), Yellow-breasted Crake (om vattenståndet är högt), Black-collared Hawk, Lesser Yellow-headed Vulture, Snail Kite, Agami Heron, Sungrebe, Nicaraguan Seed-Finch och Nicaraguan Grackle. Här kan man dessutom se alla landets förekommande arter kungsfiskare, Green-and-Rufous- och American Pygmy Kingfisher är de svåraste. Vi hoppas också på jättestorken Jabiru, charmiga ralltranan Limpkin och massor av andra våtmarksfåglar. Tillbaka på lodgen äter vi brunch innan vi packar in oss i bussen och åker vidare mot Arenan volcano National Park.

Transfer med minst ett stopp på vägen mot Arenal Volcano. En frukt- och kolibrimatning längs vägen brukar kunna erbjuda några nya kolibriarter, däribland endemiska Coppery-headed Emerald och fina fotolägen på flera andra arter. Även en och annan fruktätare. Möjligen behöver vi stanna i lilla, turistiga men småmysiga staden Fortuna för lite shopping, innan vi anländer vår destination strax före skymningen; Arenal volcano National Park. Här finns en rik fauna och vi brukar börja med att skåda oss fram längs the Old Arena Road där man kan se Keel-billed Motmot. Black Nunbird, Great Antshrikes och Bare- crowned Antbird är också möjliga. Middag & natt på Arenal Observatory Lodge eller annat likvärdigt hotel i området. Transfer Caño Negro- Arenal: 108 km (2 tim, 24 min)

Dag 8. Arenal. 

Idag vandrar vi the hanging bridges trail – en vandringsled med hängbroar – som är lång och kuperad men blir väl värd besväret. När man kommer till utsiktspunkterna i trädtoppshöjd kan man få obsar på speciella kolibrin Purple-crowned Fairy, Rufous-tailed Jacamar, Barred Antshrike, Black-and Yellow Tanager för att nämna några. Lunch på terassen till Arenal Observatory Lodge med fågelmatning och bedårande utsikt. Har vi tur med vädret kan seglande rovfåglar som White Hawk, Roadside Hawk, eller rentav den vackert vitsvarta kungsgamen avnjutas med vulkantoppen som fond, annars ger fågelmatningen i regel fina obsar och bra fotolägen på Montezuma Oropendula, Black-striped Sparrow, kanske Hepatic Tanager, m.fl. En promenad i trädgården ger chans på Crested Guan, Black-crested Coquette, Violaceous Trogon, Black-Cowled Oriole, tangaror och den allorstädes närvarande lilla Bananaquit. Middag & natt på Arenal Observatory Lodge eller annat likvärdigt hotel i området.

Dag 9. Arenal – Monteverde 

Efter frukost transfer mot Monteverde med kort fikastopp vid speciella the German bakery där du köper vilka piroger eller apfelstrudels du vill att fika på. (Obs! Ingår ej) Monteverde är ett mer turistigt område, med staden Santa Elena som grundades av kväkare (Quakers) Men området är mest känt för sin molnskog och här finns flera reservat som är värda att utforska, bl.a. Barnens regnskog som är ett svenskt initiativ. Höjden är inte avsevärd (1.800 m), men det kan vara lite kyligare och framförallt gör den att vi möter ett helt nytt utbud av fågelarter. Här har vi första chansen att se en av landets stora symbolarter, nämligen praktquetzalen eller Resplendent Quetzal som den heter på engelska. Vi börjar med att besöka ett ställe med det passande namnet Cafe Kolibri. Här kan vi skåda och fota på ett gäng nya kolibris på nära håll medan vi njuter av en kopp riktigt gott kaffe. Lesser Violet Ear, Green-crowned Brilliant, Talamanca hummingbird (f.d. Magnificent), och Violet Sabrewing, troligen ett fåtal Purple-throated Mountain Gem och kanske rentav endemen Coppery-headed Emerald. Vi bör också hinna med en liten vandring in i Monteverde Cloud forest reserve. Chans på arter som Costa Rican Warbler, Gray-breasted Wren, Slate-throated Redstart, Mountain Thrush och White- throated Thrush, m.fl.  Middag och natt i Santa Elena. Transfer Arenal-Monteverde 105 km (2 tim 42 min).

Dag 10

Efter frukost beger vi oss till Curi Cancha och skådar oss runt det fina reservatet med både molnregnskog och öppnare marker. Rejäla chans på praktquetzal,  men också Lesson ́s Motmot , Rufous-capped Warbler, White-eared Ground Sparrow, vi ska även hålla särskild utkik efter kolibrin Magenta-throated Woodstar. Vissa år kommer Quail Doves ner på stigarna här också. Tittar vi upp i trädkronorna kan vi få se Golden-browed Clorophonia och Elegant Euphonia och andra fruktätande småfåglar.
Efter lunch beger vi oss mot Stilla Havskusten och La Ensenada lodge. På vägen spanar vi efter Scissor-tailed Flycatchers som kan sitta på kreaturs-stängsel längs vägen. Middag och natt på La Ensenada Lodge, vid Stilla Havet. Här bor vi i cabinas/bungalows som är enkla men platsen är riktigt mysig, vacker och speciell och har ett bra fågelliv ända in på knutarna. Första kvällen brukar vi njuta av solnedgången och spana ut över Nicoya-bukten, samt andas ut i ett betydligt varmare klimat än de senaste dagarna. Är det högvatten kan en hel del kungstärnor, vadare och annat samlas på träbryggan. Är det lågvatten spanar vi vadare mellan mangrovebuskarna, på de vidsträckta lerbankarna. Middag och natt på La Ensenada Lodge. Transfer Monteverde- La Ensenada: 74,7 km (1 tim 48 min)

Dag 11. La Ensenada lodge

Redan före frukost möter nya arter när vi kliver direkt ut i spenaten och riktar kikarna på allt som flyger och hoppar. Kanske Three-wattled Bellbird hörs sjunga sitt metalliska, vittljudande rop redan från start, trädkronorna kan bjuda Black-crowned Tityra, Rose-throated Becard, White-throated Magpie-Jay och håll utkik uppåt efter överseglande Wood Storks och Yellow-headed Caracaras. Här gör vi en båtexkursion ut i Nicoya-buktens mangrove-träsk och stränder. Vi tittar efter mangrove-arter som Panama Flycatcher, Cinnamon- och Mangrove Hummingbird, Mangrove Vireo, Mangrove Warbler och dito Cuckoo, men njuter också av alla lättskådade bruna pelikaner, fregattfåglar, tärnor, vadare och hägrar. 

Här är det betydligt varmare än de tidigare dagarna, så mitt på dagen blir det siesta och då är det helt ok att slappa vid poolen. Här behöver man inte skämmas för att ta kikaren med sig till poolen för här har vi t.o.m. chans på Black-headed Trogon och flera arter gyllingar om frukterna är mogna i träden intill.  De som orkar går en eftermiddagsvandring i det vackra, halvöppna kulturlandskapet med betesmarker och skogsdungar med lövfällande träd. Vissa av dem blommar på bar kvist så här års och lockar till sig en del gallringar och sångare, m.m. Vid något tillfälle (helst då tidvattnet är högt) skådar vi Nordamerikanska vadare vid salinerna, dvärgsnäppa, sandsnäppa, tundrasnäppa, gulbenor, m.m. brukar alla finnas här och det blir en kul och lärorik workshop att skilja dem åt. Därefter samlas vi vid den lilla miradoren, med en kall dricka, imponeras av majestätiskt seglande fregattfåglar och bruna pelikaner, medan vi inväntar solnedgången över Nicoya-bukten. Efter middag kvällsexkursion för att försöka höra och eventuellt se några ugglor. Ta med pannlampa! Middag och natt på La Ensenada Lodge.

Dag 12
Ensenada –Villa Lapas, Carara National Park.
Före frukost – promenad runt Ensenadas leende, halvöppna miljöer kan ger flera nya arter. Eastern Meadow Lark, Scrub Euphonia, Streak-backed Oriole, Mangrove Black Hawk, Cinnamon Hummingbird, Long-tailed Manakins är alla sannolika fynd här. Förhoppningsvis hinner vi med ett besök vid salinerna för att klämma in ytterligare några nordamerikanska vadare. Resan söderut går genom betesmarker där vi återigen ska vara observanta på stängselstolpar som Scissor-tailed Flycatchers ofta sitter på. Transfer mot Tarcolesfloden vid Carrara National Park, med låglandsregnskog nära Stilla Havet. På sena eftermiddagen gör vi båtexkursion på Tarcoles-floden med krokodiler, chans på Boat-billed Heron, Crane Hawk, flera kungsfiskare, skedstorkar och kvällsflygande Scarlet Macaws. Förhoppningsvis får vi se en fin solnedgång över Stilla havet. Middag och natt på Villa Lapas hotel eller liknande lodge i närheten. Transfer Ensenada – Carara:97 km (1 tim, 53 min)

Dag 13
Carara National Park. Före frukost kan man med fördel smyga efter flodens kant nedströms trädgården. Densamma är också högintressant för fågel med sina fruktträd. Efter frukost blir det exkursioner till närbelägna Carara National Park med chans på Laughing Falcon, Bat Falcon, Pale-billed Woodpecker, flera Antbirds, Woodcreepers och Long-tailed Manakins. Vi går en morgontur och en till för de som vill på sena eftermiddagen. Här kan man också välja att slappa vid poolen och njuta av trädgården som också bjuder en hel del fågelupplevelser, kanske Fiery-billed Aracaris besöker fruktträden. Streak-chested Antpitta, Black-faced Antthrush, en eller två arter Tinamous, samt Blue-capped- och Red-hooded Manakin, kan bli belöningen för de som går ännu en skogsvandring. Middag och natt på Villa Lapas hotel eller liknande hotel i närheten.

Dag 14
Villa Lapas – Savegre

.Avslutande morgonpromenad i Caracas omgivningar. Här är så artrikt att vi mycket väl kan ha turen att se nya fåglar som vi inte lyckats med ända in i det sista. Kanske Painted Buntings på gräsmattan framför rummen t.o.m. Transfer till Savegre, med flera stopp på vägen, bl.a. fikar vi på en vägrestaurang med mäktig utsikt och chans att se Swallow-tailed Kite. Vi äter lunch på en restaurang med kolibrimatare på 3.000 meters höjd och har chans på de första mötena med höghöjdsarter som Sooty Thrush & Mountain Thrush. Om väder och sikt är bra besöker vi Cerro de la muerte som är landets högsta berg. Där finns dock en radarstaion så man kan köra bussen ända upp. Här finns några höghöjdsarter man gärna vill få in på listan; Volcano Junco, Large-footed Finchmed, Timberline Wren, Slaty Flower-piercer, Flame-throated Warbler, m.fl. Utsikten är imponerande om sikten är klar. Vi är på dryga 3.800 meters höjd! och temperaturen är sannolikt avsevärt lägre än någon annan stans på resan. 

Därefter kör vi långsamt ner på serpentinvägarna i den vackra Savegredalen ända ner till dess botten, där vi ska bo på ett av hotellen i byn. Vid hotellets blommande buskar och kolibri-matning lär vi oss skilja på Scintillant-och Volcano Hummingbird, m.fl. nya arter kolibrier. En kvällspromenad nedströms floden kan ge Spotted Wood-Quail, Collared- och Slate-throated Redstart bland mycket annat. Middag och natt på Suenos del Bosque eller liknande hotel i Savegre-dalen. Transfer Carara-Savegre: 165 km (3 tim 22 min)

Dag 15
Savegre – Paraiso Quetzal. Lodgens omgivningar är mycket rika på fågel och här i molnskogen på 2.000 meters höjd behöver man inte gå långt för att nya arter ska trilla in; Acorn Woodpecker, Flame-colored Tanager och Yellow-bellied Siskin ses i regel redan runt fruktmatningen utanför hotellentrén. Men stjärnarten här är förstås Resplendant Quetzal och vi försitter inte tiden utan går upp riktigt tidigt för att vara på plats en bit upp längs vägen och börja leta efter den direkt i gryningen. (Bara ca 20 min från hotellet) I processen ser vi sannolikt bl.a. Sooty Robin, Torrent Tyrannulet och Black-capped Flycatcher. I luften seglar ofta Red-tailed Hawk och White-Collared Swifts. När vi kommer tillbaka sitter kaffet och frukosten extra fint. Efter frukost skådar vi i lodgens omgivningar och hoppas på nära kolibrier som White-throated Mountain Gem, Magenta-throated Woodstar, Scintillant- och Volcano Hummingbird, utmaningen är att plocka ut dem bland mer talrika Green Violet-Ears. Chans för lite shopping i hotellets butik innan avfärd. Därefter kort förflyttning upp till Bröderna Serranos Paraiso Quetzal. En lodge med enklare cabinas, men mysig restaurang med kolibrimatning på verandan och braskamin. Här har vi bra chans på Long-tailed Silky Flycatcher, Large-footed Finch och Fiery-throated Hummingbird. Skogen runtomkring är intakt och vi gör en kort vandring innan middag, medan de som vill kan stanna och fota kolibrier och annat på verandan/ i trädgården. Det här är ett riktigt bra ställe. Middag och natt på Paraiso Quetzal. Transfer Savegre – Paraiso Quetzal: 19, 8 km (36 min)

Dag 16
Paraiso Quetzal – San José. Även idag gör vi en tidig utflykt för att se (och möjligen fotografera) Quetzal. De duktiga guiderna här kommer sannolikt att visa andra och kanske nya arter också. Även en sista morgonpromenad runt lodgen kommer att vara produktiv och har vi inte sett någon tidigare så letar vi extra noga efter Black & Yellow Phainoptila (tidigare – Black & Yellow Silky Flycatcher), Emerald Toucanet och Elegant Euphonia, m.m. Efter frukost transfer tillbaks till flygplatsen i San José och kvällsflyget hemåt. Transfer Paraiso Quetzal – San Jose 74 km, (1 tim 39 min).  

Dag 17. Vi landar i Europa och Sverige, jetlaggade men förhoppningsvis lyckliga och garanterat fulla av upplevelser.

Extravecka södra Costa Rica

Vi besöker de sydligare delarna av landet, där ett helt knippe andra fågelarter kan ses. Den här veckan kan man boka fristående eller som en del av den första 2-veckors-resan. Det blir både äventyr och avslappning i paradisisk inramning, när vi söker oss ända längst ut på Osa-halvön intill Stilla Havet och Corcovado National Park.

Det går utmärkt att ansluta i San Jose när 2-veckors-resenärerna lämnar. Vi kommer att bo på fyra olika lodger under veckan.

Talari Mountain Lodge (1 natt)
Först ut är Talari Mountain Lodge – beskrivs som ett ”perfekt ställe för naturälskare och äventyrare som söker en fridfull tillflyktsort”. Platsen hyser mer än 220 fågelarter och är belägen mellan El General Valley intill Chirripo-floden.
Talari ligger lite bortom allfarvägarna även för landets naturturism, men är känd som en bra plats för en rad arter som vi inte sett på övriga resan, bl.a. två kolibrier; White tailed Emerald och White-crested Coquette, dessutom chans på Slaty Spinetail, Speckled Tanager, Turquoise Cotinga och en rad andra arter som kommer till fågelmatningen vid lodgen.
www.talari.co.cr

Las Cruces Biological Station – Organization for
Tropical Studies (2 nätter)
2,5 timmes resa söderut finner vi Las Cruces som ligger på 1.200 m höjd i Coto Brus County. Här finns 300 hektar skyddad skog varav 200 är urskog. Här faller mycket regn under året men januari-mars är torrtid. Topografin är kuperad med toppar på upp till 1.400 m, vilket ger en väldigt hög artrikedom bland såväl växter som fåglar, bl.a. har 400 fågelarter och 113 däggdjurs-arter (!) noterats här. Som en del av stationen finns Wilson Botanical Garden, Centralamerikas mest kända botaniska trädgård. Här finns vackra planteringar med en hel del sällsynta växter, det fina är att de också lockar till sig en hel del fåglar. Brown-hooded Parrots, Ruddy Quail-Dove, Smooth-billed Ani, White-collared Swift, Gray-rumped Swift, kolibrierna Charming Hummingbird och Long-billed Starthroat, Fiery-billed Aracari, Golden-naped Woodpecker, Red-crowned Woodpecker, Long-tailed Woodcreeper, Wedge-billed Woodcreeper är några av de arter vi har chans på här.

Corcovado, Osa peninsula (2 nätter)
Corcovado National Park är en av de största nationalparkerna i Costa Rica och skyddar en tredjedel av Osa-halvön. Området har beskrivits som en hot-spot för biodiversitet och t.o.m. röstats fram som nr 1 bland världens nationalparker i tidskriften National Geographic. Här går regnskogen ända fram till stilla havets vackra sandstränder. Hit tar vi oss med båt och får vara beredd på att vada i land direkt till stranden. Här finns fantastisk natur och fåglar som vi inte sett tidigare på resan. Buff-throated Woodcreeper, Black-striped Woodcreeper, Immaculate Antbird, Scaled Antpitta, Rufous Mourner, Black-bellied Wren, White-throated Shrike-Tanager, Black-cheeked Ant-Tanager, endemiska och hotade Thick-billed Seed-Finch, Scarlet-rumped Cacique, Rosy Thrush Ant Tanager, Wattled Jacana är några av arterna vi hoppas på här. I skogen finns också tapir och leopard, men de är i praktiken väldigt svåra att se.
Lodgerna är enkla men har fin utsikt mot havet och blommande trädgårdar som lockar kolibrier och papegojor. Underbar utsikt mot solnedgången över havet och kvällsträckande flockar av pelikaner och papegojor är mervärden på dessa barfota-lyxiga, romantiska platser.

Hacienda Baru

På vägen tillbaks mot civilisationen behöver vi bryta resan med en sista natt på kusten. Vi bor i bungalows byggda helt av lokalt material för minskad miljöpåverkan. Bakom oss finns skogen och fågellivet och ett 30 hektar stort privat reservat, från utomhus-restaurangen kan vi blicka ut över Stilla Havet. Här ser vi Scarlet Macaws och andra papegojor, hackspettar, Antbirds, Woodcreepers, tukaner, tangaror och kolibrier. Men framförallt njuter vi av en paradisisk plats denna sista natt i Costa Ricas underbara natur.

https://www.haciendabaru.com/en/

Tidig morgon avresa till flygplatsen i San José och hemresa. Vi landar i Sverige på morgonen. Jetlaggade men förhoppningsvis lyckliga och garanterat fulla av upplevelser.

Anmäl intresse / Boka här!

Bli inspirerad! Läs en reserapport!

Vi bor på förstklassiga hotell, belägna mitt i naturen med fåglar och djur precis utanför.

Vi bor på förstklassiga hotell, belägna mitt i naturen med fåglar och djur precis utanför.

Välkommen att boka en resa med oss!

Oavsett om du väljer att åka med oss till ett fjärran land eller för att fotografera örnar från ett gömsle kan du vara trygg med att vi osv osv osv

  • Vi har lokal kännedom

  • Vi arbetar för en hållbar naturturism

  • Har många års erfarenhet