Marocko

22-31 mars 2026

Marocko

22-31 mars 2026

22-31 mars 2026

Pris: 32.900 kr (exkl. flygresa)

Diademrödstjärt / Grön biätare / Ökenlöpare / Örnvråk /Slagfalk / ”Atlas”-arter / ”Öken”-arter

Marocko – En roadtrip över Atlasbergen ner till Sahara

Så nära Europa men så annorlunda. Miljöerna, husen, maten, människorna och givetvis fåglarna. Medelhavet har alltid varit en barriär för både kultur och fauna. Marocko är bara en kort båtresa från sydligaste Spanien, men ändå så exotiskt. Det närmaste Tusen och en natt man kan komma och ett av de vackraste länderna i regionen. Denna road-trip startar och slutar i Marrakech och inkluderar Atlas-bergen och Sahara. Vi bor på hotel i klassisk Kasbah-stil och serveras traditionell, marockansk mat. I Merzouga-området möter vi Sahara med de 150 meter höga sanddynerna Erg Chebbi. Här kommer vi att göra exkursioner med jeep för att nå mer obanade områden för ökenarter som ökensparv, ökennattskärra, saharaskriktrast, saharasångare, flera arter flyghöns, lärkor och stenskvättor, m.m. I Atlasbergen ska vi se Atlassångare, Atlasökenfink, Atlasgröngöling, Atlasstenskvätta. Vi reser mitt i flyttningstid så en hel del Medelhavsarter och andra spännande fåglar bidrar till upplevelsen.

Läs en reserapport!

lassiska Marocko-arter som diademrödstjärt, grön biätare, ökenlöpare, örnvråk, slagfalk, står alla på menyn. Arterna i bergen som alla börjar på Atlas är givna attraktioner. Atlasgröngöling, Atlassångare, Atlasbergsökenfink, Atlasberglärka, etc. Likaledes öken-arterna som ökensparv, ökennattskärra, ökenuv, ökentrumpetare, men också Saharaskriktrast, Saharasångare, m.m. Därtill en rad lärkor och stenskvättor, samt flera flyghöns. Tjocknäbbad lärka och snårsångare är två av de större utmaningarna. Sedan vi började åka till Marocko har flera nya arter splittats, dessa ska vi givetvis se och Maghrebskata, Maghreblärka, Atlasökenfink och Atlasuggla är några av dem. Den sistnämnda är den svåraste. Marocko är mycket intressant den här tiden på året då övervintrande och flyttande arter blandas och man möts av många utmaningar att skilja snarlika arter åt, bl.a. komplexet rödstrupiga sångare och hippolais-sångare.

Man ser inte så mycket andra djur på den här resan i Marocko, men ödlor, sköldpaddor, skorpioner och i sällsynta fall någon orm kan ses. Berberapor finns i vissa områden men är inte särskilt vanliga längs vår rutt.

Vi väljer att åka tidig vår. Det är en mycket dynamisk tid i området då det är flyttningstid för fåglar och såväl tättingar som vattenfåglar, storkar och rovfåglar bidrar till upplevelsen. De flesta av områdets specialiteter har kommit men detta är som ofta en balansgång. Det får inte bli för sent på våren för då har Atlasbergsökenfink och Atlasberglärka försvunnit upp på högre höjd. Det är också häckningssäsong för många fåglar så de håller revir, sjunger och är därmed relativt lätta att lokalisera.

En resa för den hängivne fågelskådaren som vill se de unika arter landet erbjuder. Har man skådat i Europa men inte i Nordafrika eller Mellanöstern är det här resan för dig. Har man inte skådat i södra Europa ens är den ännu bättre då man ser många Medelhavs-arter. Det är inte någon fotoresa, men det bjuds en hel del bildlägen och inte minst landskapen är magnifika. Marocko är också kulturellt och historiskt intressant så ett allmänt intresse och öppet sinne hos resenären passar ypperligt här, även om fokus ligger helt på fågelskådningen.

Det finns inte särskilt mycket valfrihet på den här resan då vi spenderar få nätter på samma plats och när vi gör det är det på ganska avsides belägna platser. Men som vanligt är det alltid ok att stanna på lodgen/ hotellet istället för utflykt de dagar det går. Flera av hotellen har pool.

Resan utgår från Marrakech, varifrån vi åker söderut, via Ouarzazate, Zagora och Draa-dalen ner till Merzouga. På vägen tillbaka stannar vi vid Tagdilt track, Boumalne Dades och återigen Ouarzazate, innan vi kör upp i de höga Atlasbergen. Var öppen för omkastningar i programmet. Ibland tar vi rutten i omvänd ordning, men vi besöker samma platser och resan börjar samt slutar alltid i Marrakech.

Vi väljer att åka tidig vår. Det är en mycket dynamisk tid i området då det är flyttningstid för fåglar och såväl tättingar som vattenfåglar, storkar och rovfåglar bidrar till upplevelsen. De flesta av områdets specialiteter har kommit men detta är som ofta en balansgång. Det får inte bli för sent på våren för då har Atlasbergsökenfink och Atlasberglärka försvunnit upp på högre höjd. Det är också häckningssäsong för många fåglar så de håller revir, sjunger och är därmed relativt lätta att lokalisera.

Vi färdas genom de lägre Atlasbergens vackra landskap och vidare söderut i flackare dalgånger med mestadels öppen terräng och områden med palmer. Söderut blir det allt torrare och vi når Sahara och det fina Merzouga-området med sina höga sanddyner. Sanddyn-områden finns bara på ett fåtal platser i norra kanten av Sahara. Oaser och egentligen alla platser med grönska lockar fåglar och en hel del intressanta fynd kan göras i hotellträdgårdar och palmlundar, där vi också lägger en del skådartid. Vattendrag är också riktiga magneter och dem ger vi också tid förstås. De höga Atlasbergen är ett kapitel för sig med spektakulära vyer av taggiga, alltjämt snöklädda toppar, blommande mandelträd och små byar med stenhus. Vi besöker en mindre skidort där flera av höghöjdsarterna brukar ses.

Våren har ett mestadels behagligt klimat, med sol och värme. Man slipper den värre hettan som kommer senare och det kan alltjämt finnas risk för kyligare dagar med vind och regnskurar, även sandstormar kan förekomma så här års, men det är inte särskilt vanligt.

Vi bor bekvämt på hotel av bra standard i klassisk Kasbah-stil. Vällagad, smakrik, marockansk mat serveras och middagarna består ofta av olika kött- och kycklingrätter, bl.a. så kallade Tagine (grytor lagade i en ugnsform med toppigt lock) men utbudet av grönsaker är också stort. Vissa hotel serverar buffe´ till middag. Lunchen (ofta längs vägen) kan bestå av omelett eller den mycket uppskattade rätten ”Berber-pizza” som är en slags inbakad pizza med olika fyllningar och gott bröd. Öl är allmänt förekommande och vin finns på de flesta hotel. Wi-fi finns numera också på de flesta hotellen.

Vi använder lokal guide och chaufför på resan i Marocko. Vi reser i regel i minibuss, men ibland i 4-hjuls-drivna jeepar då vi får lov att dela upp gruppen.

När: 22-31 mars 2026

Pris: 32.900 kr (exkl. flygresa)

OBS! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala kostnader eller valuta-ändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.
Vi erbjuder oss förstås att boka flygbiljetten åt dig. Det är viktigt för oss att vi kommer med samma flyg.

Vad ingår:
Helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla transporter, alla eventuella inträden till naturreservat och parker.

Ingår inte:
Flygbiljett, Transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför.

Antal deltagare: min 6  – max 10 st

Anmälningsavgift:
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 5.000 kr som
anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.

Reseledare: Zsombor Károlyi + lokala guider

Anmäl intresse / Boka här!

Bli inspirerad! Läs en reserapport!

 I Atlasbergen ska vi se Atlassångare, Atlasökenfink, Atlasgröngöling, Atlasstenskvätta.

 I Atlasbergen ska vi se Atlassångare, Atlasökenfink, Atlasgröngöling, Atlasstenskvätta.

Välkommen att boka en resa med oss!

Oavsett om du väljer att åka med oss till ett fjärran land eller för att fotografera örnar från ett gömsle kan du vara trygg med att vi osv osv osv

  • Vi har lokal kännedom

  • Vi arbetar för en hållbar naturturism

  • Har många års erfarenhet