Reserapport
södra Ecuador

10-31 januari 2024

Reserapport
södra Ecuador

10-31 januari 2024

Detta vara Birdsafariswedens 3.e Ecuador-resa och den 2.a till södra Ecuador. Den förra (2020) blev dock avbruten av pandemin och genomfördes bara till 1/3. Sammantaget blev detta en mycket smidig resa utan några som helst missöden eller problem. Mycket duktig guide och kompetent chaufför borgade för det. Bra stämning i gruppen hela tiden gjorde resan lättsam och positiv. Dessutom lyckades vi se en absolut majoritet av målarterna, såsom endemerna Blue-throated Hillstar, Esmeraldas Woodstar, Jocotoco Antpitta, högoddsare som Orange-throated Tanager, ”klassiska” sydamerika-arter som Andean Cock-of-the-Rock, Torrent Duck, Kondor (!) – otippat då den inte är vanlig alls i södra Ecuador. Ett nytt inslag på resan var besöket till ön Isla de la Plata som bl.a. bjöd på 3 arter sulor, rödnäbbade tropikfåglar och 3 arter stormsvalor på båtresan. Tre exkursioner på högre höjd (3.000 m+) gav inte helt optimal utdelning p.g.a. vädret, bl.a. missades Neblina Metaltail. Södra Ecuador bjöd på en mångfald miljöer från torrskog till frodig regnskog, kustnära våtmarker och saliner, samt olika höghöjdsmiljöer med Polylepis-skog eller låga buskmarker, s.k. paramo. De flesta lodgerna var av bra standard, någon mer basic, det blev också några hotellnätter i städer som Guayaquil, samt Zapotillo. Vi fick också några nätter på riktigt smålyxiga lodge-hotell. Det totala antalet arter slutade på prick 700 efter att Cryptic Becard och Black and white Becard räknas som unika arter båda två numera. 

Deltagare: Jan Ohlsson, Ulf Hassel, Anders Kornestedt, Anders Rosell Hultfeldt, Johnny Johansson, Morgan Svensson, Mats Alderus, Pavel Borwell. Reseledare: Daniel Green. Guide: Nelson Apolo, chaufför: Orlando.

Fotografer
Fågelbilder: Anders Kornestedt 
Människor och natur: Daniel Green.

Anmäl intresse till nästa resa!

Green Honeycreeper

Dag 0 10 januari 2024 Guayaquil

Resedag. Vi sammanstrålar på Schiphol och flyger gemensamt till Guayaquil med en kort mellanlandning i Quito. Det är en lång flygning men vi landar ändå vid 18.30 och då har vi ”bara” rest i 18 timmar. Det kan ofta bli fler timmar för en resa till Syd- eller Mellanamerika. Första fågel att artbestämmas längs runway är Limpkin, som visar sig med 2 exemplar. Mer osäker arttillhörighet på en falk (kanske sparvfalk) och 2 Caracaras (troligen Crested) som fladdrar runt på lite håll.

Dag 1, 11 januari 2024 Guayaquil – Lagunas de Ecuasal – Cerro Lobo

Tidig uppstigning vid 04.30 men de flesta har vaknat före klockan. När vi samlas i lobbyn för utcheckning så hällregnar det utanför. Bussen taxar dock in under entré-taket så vi kan lasta in väskorna utan att bli blöta. Två timmars transfer mot kusten, men när det gryr så slutar det regna också. Vi reser genom provinserna Santa Elena och Libertad, de första fåglarna vi ser är Long-tailed Mockingbird, Eared Dove, Crested Caracara och korpgam. Ett tiotal Red-masked Parakeet posterar lyktstolpar i stan. 

Vi börjar med att besöka salin-området Lagunas de Ecuasal. Vi får t.o.m. en fågelguide med oss in på campus. Här finns förstås gott om vadare och andra vattenfåglar. Vi börjar med att spana av stranden. Amerikanska strandskator, sandlöpare, några kungstärnor och flera flockar med bruna pelikaner flyger förbi. Kelp Gull är en ny bekantskap för flera av oss, Peruvian Booby likaså. En pilgrimsfalk flyger förbi på lite avstånd. Vi kör in på det avspärrade salin-området. Det är bra med vadare i strandkanterna här, flikstrandpipare, sandsnäppor, tundrasnäppor, samt enstaka dvärgsnäppor, gulbröstad snäppor, samt inte minst wilsonsimsnäppor – inga större mängder så här års, men tjogvis på sina ställen. En tät flock med Black-necked Stilts bildar grafiska mönster när de flyger runt. Green Kingfisher och Yellow-crowned Night Heron vid de närmaste lagunerna. Snowy Plover, Willet, mindre gulbena, kustpipare, Cocoi Heron, på håll en grupp Chilean Flamingo, White-cheeked Pintails, blåvingad årta och Grey-hooded Gull kan också noteras. Vi kör förstås närmare fågelflockarna och får gå ut och spana och fota med jämna mellanrum.

Den sista lagunen när vi lämnar salinerna är inte helt ointressant. Bland ett tjog Roseate Spoonbills står en skön blandning av Willets, Laughing Gulls, Grey-hooded Gulls och en präriemås, dessutom 3 Elegant Terns. 

Ett område med torra buskmarker vid Monteverdes Salinas ser inte mycket ut för världen, men här kan vi avnjuta vackert rödbröstade Peruvian Meadowlarks och kontrastrikt tecknade Collared Warbling Finch. I en damm ligger några Pied-billed Grebes. Några små, gröna Pacific Parrotlets sitter nära, liksom Grey and white Tyrannulet i de närmsta buskarna. Dessutom Short-tailed Field Tyrant, Parrot-billed Seedeater, West Peruvian Dove. Några flanörer som går länge ut i markerna får se Collared Antshrike och White-edged Oriole. Här flyger också Groove-billed Anis och Vermillion Flycatcher.

Vi reser längs Stillahavskusten och får en hel del strandvyer. Det är fint med måsar och trutar på en del ställen så vi stannar och tittar lite extra. Grey-hooded Gullls är vanligast, därefter Kelp Gulls (ser i adult dräkt mest ut som fuscus-silltrutar fast med gröngula ben) och Laughing Gulls (sotvingad mås). På ett ställe kommer en Blue-footed Booby förbi ett par gånger.

Lunchen i Olón begås på en strandrestaurang och de flesta tar Calamares och en öl till det. En Amerikansk småspov spatserar förbi helt nära på stranden utanför. Blue and White Swallow, Saffron Finch och Tropical Kingbird är vanliga. 

Nästa stopp är en fågelmatning vid Cerro Ayampe. Här är tidvis riktigt produktivt med fåglar. Chivi Vireo, Guira Tanager, Black-cheeked Woodpecker. Några av de läckraste färgklickarna är Crimson-breasted Finch, Flame-rumped Tanager, Thick-billed Euphonia, Blue-necked Tanager.

Lägg därtill Ecuadorian Thrush, Black-faced Dacnis, Pacific Elaenia, Streak-headed Woodcreeper, m.fl.

Hörs gör också Ecuadorian Trogon, Pallid Dove och Little Tinamou. Men här utgör kolibrierna en stor del av attraktionen och vi kan ganska strax hänga in Long-billed Starthroat, Amazilia Hummingbird, Violet-bellied hummingbird, Black-throated Mango, Long-billed Hermit, Rufous-tailed hummingbird… sen blir det en stunds väntan men så kommer den…Esmeraldas Woodstar. Lika liten som efterlängtad, en hona men den är läckert tecknad och den bjuder på en riktigt lång föreställning (för att vara en liten kolibri som ständigt hunsas av de större). 

Härifrån är det bara några minuter till kvällens boende – Cerro Lobo. Ett läckert, specialdesignat boutique hotel på riktigt fin plats – en kulle med omgivande skog och utsikt över en liten del av Stilla havet. Här kan vi njuta ett dopp i pollen och eller ta en eftermiddagsfika på någon av terasserna. De piggaste går en liten promenad i skogen och får se Tumbes Pewee, Black-capped Sparrow och Variable Seedeater. Solnedgången är tjusig och vi kan sitta ute och göra artlistan med en kall dricka innan mörkret lägger sig, cikadorna börjar sjunga och vi får flytta ner i restaurangen för middag. Laughing Falcon tjoar i skymningen. Nästan lite romantiskt här!

Arter idag: 120

Black-throated Mango

Crimson-breasted Finch

Esmeraldas Woodstar

Violet-bellied Hummingbird

Wilsonsimsnäppa

Anthonys Nightjar / Black Storm Petrel / Blue-footed Booby / Fulvous-faced Scrub-tyrant / Nazca Booby

Dag 2, fredag 12 januari 2024 Cerro Lobo – Puerto Lopez – Isla de la Plata – Guayaquil

Vissa vaknar till West Peruvian Screech Owl, det är knappt gryning när vi samlas för frukost vid kl 6. En kort transfer till lilla strandstaden Puerto Lopez. Här pågår full aktivitet vid stranden där en hel del mindre fiskebåtar kommit in och tar upp sin last till fiskmarknaden. Fregattfåglar och bruna pelikaner svärmar över det hela. Läckert! Vi tas emot av vår guide Sandra – från gårdagens session vid Cerro Ayampe – som leder oss direkt ut på en pir, där vår båt ligger och väntar. Vi ska 40 km ut på havet till den lilla ön Isla de la Plata, så det känns tryggt att den har tak och sittplatser för 20 pers. 

Det går undan över vågorna men när den första stormsvalan siktas, får vi be kaptenen skära ner på farten rejält. Det är dock ganska gropigt så det funkar inte att titta i kikaren i alla fall. Så småningom får vi ända hyggliga obsar på inte mindre än tre olika stormsvalor, Black Storm Petrel (5-6), Least Storm Petrel (1), Wedge-rumped Storm Petrel (2). Här kommer också enstaka blåfotade sulor, fregattfåglar och även den först tropikfågeln – Red-billed Tropicbird – ett under av elegans, vilken fågel! Efter en timme är vi framme och kan börja spana upp mot de branta sluttningarna på ön. Här hålls flera hundra fregattfåglar och ganska många har börjat få röda strupar som ser ut som ballonger. Häckningssäsongen är inte som bäst just nu men när det ”pikar” ska 7.000 par häcka på ön. Här kan vi snart separera Röd-fotad från blåfotad sula och även den svartvita Nazca Booby. En pilgrimsfalk seglar förbi över klippkanten. 

Vi får vada i land på en vacker sandstrand, där ett slags nationalparks-center ligger. Här kan vi gå på toalett och tvätta våra fötter i en liten utebalja. Här är både Long-tailed Mockingbird och Turkey Vulture lokala former, som vi noga noterar. Vi påbörjar vandringen genom buskmarker. Snart ses Fulvous-faced Scrub Tyrant, Sooty-crowned Flycatcher, Collared Warbling Finch och en hane Golden Grosbeak. En Anthony’s Nightjar sitter på räcket till stigen som går genom buskmarken. Läckert! En slags pagod-formad, öppen byggnad skänker skugga (det är hett här) och lite utsikt mot andra sidan ön, här sitter en blåfotad sula på taket också. Short-tailed Woodstar dyker upp vid stigen strax därefter, bra obsar men svårfotad. Vi vandrar över till västra kusten och träffar flera familjer med sulor längs vägen, de häckar ibland praktiskt taget på stigen, ibland gör de utfall mot oss, vissa har nästan fullstora ungar, andra bara ägg. Framme vid de branta klipporna kommer en del snyggt svartvita Nazca Boobies flygande nära förbi, de är faktiskt den mest talrika häckfågeln på ön med ca 2.000 par, blåfotad sula 1.500 par och rödfotad sula blott 80 par. Det är dock långt ifrån de numerär vi ser nu, blott något tiotal fåglar. Mest imponerande är ändå de rödnäbbade tropikfåglarna som visar prov på sin imponerande elegans och flygskicklighet längs klippstupen. Tillbaka vid stranden tar några ett dopp och vi hinner även se några havssköldpaddor runt båten när vi bordat.

När vi kommer tillbaka iland till Puerto Lopez får vi äta lunch på ett av stadens många uteställen, dock inte vid stranden, men de har som en innergård med skugga i alla fall.

Vi stannar på några platser med torra buskmarker för att leta Peruvian Thick-knee. Den lyckas vi dock inte med, men i processen får vi ändå se en del trevliga arter som Superciliared Wren, Necklaced Spinetail, Parrotbill Seedeater, Burrowing Owl, Collared Antshrike, m.m. Längs tillbakavägen mot Guayaquil ses flera Harris´Hawk. Det regnar en hel del på slutet, men det gör inget när vi ändå sitter i bussen. Middag och lugn natt på hotel i Guayaquil. 

Arter idag: 63, Arter totalt: 141

Rufous-breasted Chat-tyrant

Red-billed Tropicbird

Dag 3, lördag 13 januari 2024 Guayaquil – Corona de Oro road – EL Cajas N.P

Nästan sovmorgon med frukost 06.15. avfärd kl 07. Utanför Guayaquil vidtar jordbruksbygd med en hel del vatten i kanaler och fält. Här är Snail Kite tidvis vanlig, Savanna Hawk ses här och där, Limpkin likaså. Åtskilliga hägrar, såväl Cocoi- och Striated Heron, som de vita Snowy Egret och Great White Egret. Ett kort stopp för att tanka ger 2 Pacific Pygmy Owls och White-necked Jacobin i ett träd med vita blommor.

Första skådarstopp är Corona de Oro road med sekundär molnskog på ca 900 meters höjd. Här släpper Orlando (vår chaufför) av oss så vi kan vandra långsamt neråt på den slingrande grusvägen. Sikten är begränsad (läs dimma), så de flesta arter vi noterar hörs bara. Bäst obsar på Three-striped Warbler, Olive-crowned Yellowthroat, Slate-throated Redstart, Streak-capped Treehunter, Black-winged Saltator, Violet-tailed Sylph, Red-faced Spinetail, Slaty Spinetail, Golden Tanager, Tropical Parula. 

Ett par Chestnut-collared Swift är resans första seglare. Ecuadorian Tapaculo för vi nöja oss att höra, men det var ju väntat. Andean Solitaire har en vacker strof.  Grey-breasted Wood Wren, Bay Wren, Zeledon´s Antbird, Streak-headed Antbird, är andra röster vi får prov på. En del fjärilar och andra småkryp ses och fotas i vägkanterna. Vid 10.30 är det dags att fara vidare. 

Längs vägen ses de första exemplaren av Great Thrush. Vi stannar för lunch vid en till synes lyxig restaurang med mäktig utsikt. Efter att vi beställt går vi ut på terrassen och börjar spana. En riktigt djupt blå fågel uppenbarar sig i träd nedanför, en Turquoise Jay, riktigt tjusig. Grey-breasted Wood Wren sjunger, Sierran Elaenia visar sig nära, Azaras Spinetail hörs och i sluttningen ovanför oss hålls 3 Streak-breasted Bush Tyrant, större flugsnappartyper med terrakotta-färgade magar. Ännu snyggare i en liknande färgskala men med svart och vitt också är den Rufous-breasted Chat i vegetationen nedanför terassen, som även bjuder bra bildlägen. Spectacled Whitestart och Plain-tailed Wren kan också föras till protokollet. Maten smakar dessutom riktigt bra och vi kan snart mätta och nöjda fortsätta resan. Vägen slingrar allt högre och snart är vi uppe på 3.850 m höjd och kan kliva ut i El Cajas National Park. Det svajar lite för de flesta när vi kliver ut, höjden känns av, så vi får ta det riktigt lugnt när vi börjar gå ner mot besökscentret. En lokal guide ska precis välkomna oss och berätta om parkens historia och geologi när en Tawny Antpitta visar sig och kaos utbryter. Sedan får hon inte någon mer chans för det duggar in den ena fågeln efter den andra som kräver gruppens fulla fokus. Tufted Tit Tyrant, Plumbeous Sierra Finch, Tit-like Dacnis, Black Flowerpiercer. När vi vandrar stigen långsamt ner i Polylepis-skogen hoppar en Chestnut-winged Cinclodes framför oss på stigen. Violet-throated Metaltail blir första åtråvärda kolibrin att visa sig, riktigt nära och bra, sedan även Ecuadorian Hillstar. Den följs strax av Blue-mantled Thornbill. I lagunen nedanför oss simmar några Andean Teals och Andean Gulls. Andean Tit Spinetail, Many-striped Canastero, Brown-backed Chat-Tyrant, Mouse-coloyed Thistle-tail manifesterar sig också. Det är svalt, fuktigt, nästan kyligt så det sitter fint med en kaffe i den lilla serveringen där man också har en vedeldad kamin igång. 

Därefter transfer till Hosteria Valle del Jardin som har pool och lite semesterfirare. Men vi får sitta ute vid långbord och spisa middag så det känns bra. 

Arter idag: 98. Arter totalt: 205

Andean Condor

Peruvian Meadowlark

Shining Sunbeam

Violet-tailed Sylph

Tit-like Dacnis

Dag 4, söndag 14 januari 2024. Yunguilla – Cerro de Arcos

Frukost klockan sex på Hosteria del Jardin, vi kör sedan en kort slingrig väg uppför kullarna till Yunguilla-reservatet där vi stannar och kliver ur. Pacific Horneros och Croaking Ground Doves kantar vägen. Solen är precis på väg upp och smeker bergstopparna på andra sidan dalen, tjusigt. Det kvittrar en del i buskarna och Nelson börjar genast identifiera fåglar. Ett par Golden Grosbeak sjunger lite och visar sig fint. Black-lored Yellowthroat har en lite lövsångarlik fin strof och visar sig bra också. Scrub Blackbird sjunger lite som en svensk näktergal. Rufous-browed Peppershrike, Striped Cuckoo, Line-cheeked Spinetail, m.m. noteras. Vi vandrar en bra bit nere i den lilla dalgången med sin frodiga vegetation, ledsagade av en lokal ranger.

Vi sätter oss på en enkel träbänk och omgivande mark (även känd som amfi-teatern) för att vänta in fåglarna, först kommer en Grey-browed Brush Finch, gott så, sedan kommer en hane Golden Grosbeak och nibblar lite på apelsinerna, men så kommer högoddsaren, Pale-headed Brush Finch. Ser inte mycket ut för världen kanske men en av jordens sällsyntaste fåglar är det med bara 200 ex som uppskattad population på den här enda bergssluttningen. Chestnut-crowned Antpitta hörs men kommer inte fram och visar sig. När vi vandrar tillbaka uppåt kommer en handfull White-winged Brush Finch flygande också, se där, tre arter ur samma familj. Lite andra fåglar längs vägen inkluderar Turquoise Jay, Dusky-capped Flycatcher, White-crested Elaenia, Swainson´s Thrush, Hepatic Tanager, Brown-capped vireo med sin lite järnsparsvlika sång.

Det är lite jobbigare att vandra tillbaka uppför men en hel del skuggande vegetation underlättar. Efter denna lyckade exkursion kör vi en knapp timme till byn St Isabel där vi begår lunch på restaurang Colibri. Ett ganska lyxigt ställe (till synes) med vacker utsikt och fågelmatning vid utemiljön som lockar Saffron Finch och Croaking Ground Doves.

Vi kör igenom en torr, ökenliknande miljö i en dalgång – Valle del Jubones desierto – det är hett och soligt och de enda fåglarna vi ser är Band-tailed Sierra Finch och en sparvfalk vid ett stopp på 1.350 meters höjd. Senare några Peruvian Meadowlarks, Vermillion Flycatcher och en Black-chested Buzzard Eagle.

Plötsligt ropar Nelson till: en Kondor seglar i höjd med bussfönstren alldeles över ravinen vi åker längs, en gammal vacker fågel dessutom. Otroligt läckert. Vi stormar ut, men den glider bara vidare så vi försöker köra ikapp den istället och stannar till sist vid en bra utsiktsplats men då står den inte att finna igen. Häftig upplevelse ändå. Ett par Black-chested Hawk Eagle seglar över landskapet ändå. Vi fortsätter på den slingrande och gropiga vägen mot högre höjd och det är skönt att äntligen få komma ut och skåda igen där landskapet öppnar sig över trädgränsen. En Black-billed Shrike-Tyrant sitter på ett staket en bit bort. Vi tubar in den och blir överflugna av ett gäng Brown-bellied Swallows. Ett par Streak-backed Canasteros kommer fram i buskarna vid vägen. Chestnut-winged Cinclodes och första Mountain Caracaran dyker upp. Det är riktigt hyggligt väder och vi bestämmer oss för att testa på Hillstaren direkt – Blue-throated Hillstar alltså. Det visar sig vara ett riktigt bra beslut för vi hittar den nästan omgående som vi får utsikt över det rätta habitatet. Den sitter tydligt på en blomma och kan tubas in med lätthet. Det dyker snart upp ett par stycken till och en av dem återvänder till buskar med orange blommor lite ovanför till höger om oss. De som vill fota går lite närmare och ställer sig och väntar. Det kommer t.o.m. lite solstrålar så det blå på strupen lyser ordentligt. De som är nöjda rör sig sen mot lodgen (Refugio del Colibri) som bara är 500 meter bort där ytterligare tre arter kolibris kan ses på feeders som hänger från hustaket. 

En del deltagare noterar att det är bättre rum tillbyggda här sen senaste besöket för 4 år sedan, och även bättre värme i dem också. Noteras kan att vi befinner oss på 3.600 meters höjd. Vi går ut med ficklampor och lyssnar och spanar på kvällen men vädret är inte det bästa och inga fåglar noteras.

Arter idag: 70. Arter totalt: 237

Andean Emerald / Collared Trogon / Glowing Puffleg / Golden-olive Wodpecker / Lacrimose Mountain Tanager / Long-wattled Umbrellabird / Ochraceous Attila / Sulphur-rumped Myiobius / White-whiskered Hermit / Whooping Motmot

Blue-throated Hillstar

Blue-throated Hillstarens favoritblomma.

Fotosession med Blue-throated Hillstar

Dag 5, måndag 15 januari 2024 Cerro de Arcos – Salvia – Zagora – Pina – Buenaventura 

Vaknar vid 04.15 av hamrande ljud som visar sig vara regn mot plåttaket. Vi som tänkt gå ut innan gryningen och lyssna efter beckasinspel. Det kan man glömma, det är även rättså rejält blåsigt och dimmigt ute. Likaledes kan vi glömma att stanna kvar här uppe och skåda till lunch. Istället beslutar vi att packa och dra i princip direkt efter frukost. Det känns bra att komma ner på lägre höjd och ganska snart är vi ur de regntunga skyarna och kan gå ut och börja skåda fågel. 

Vi kliver ut på 3.290 meters höjd och det är ganska småputtrigt med fågel här. Det är gott om blommande träd och flera kolibrier manifesterar sig strax; Purple-throated Sunangel, Viridian Metaltail, Glowing Puffleg, Black-tailed Trainbearer och Mountain Velvetbreast. Ingen dålig kvintett. 2 Lacrimose Mountain Tanager är bra fåglar. Här också White-browed Spinetail, Mountain Wren, Band-tailed Pigeon, Plain collared Seedeater, White-tailed Tyrannulet och en Turquoise Jay som skulkar i vegetationen alldeles nedanför oss.

Brown-bellied Swallow och Hooded Siskin flyger också här.  

Nästa stopp blir på 2.650 meters höjd i ett något öppnare landskap med betesmarker med en del träd och buskar. Yellow-breasted Brush Finch är en jättesnygg fågel med gul undersida, orange hätta och svart mask, visar sig också hyggligt länge. Här hör vi Blackish Tapaculo helt nära, Ecuadorian Antpitta, Chestnut-crowned Antpitta, Golden-plumed Parakeets, m.m. Bland kolibrier; Rainbow Starfrontlet, Speckled hummingbird, Chestnut-breasted Coronet. 

Precis som vi ska åka vidare hittar Jan nya tanagers; 2 fina, rödbruna Rufous-chested Tanager, här visar sig även Black-crested Warbler. Ett kort stopp får göras inför 2 Golden Olive Woodpeckers som gör courtship display i en trädtopp. Här också Buff-throated Saltator – första för resan. 

På 1.600 meter har vi Smoke-coloured Pewee, Smoky Brown Woodpecker, White-booted Rackettail (hona), White-tailed Tyrannulet, Blue-winged Mountain Tanager är förstås en höjdare.

Strax ovanför byn Salvia (1.140 m) är det en hel del fruktbärande träd och här blir det riktigt stimmigt med fågel. Dom märkvärdigaste är One-coloured Becard, Silvery Tanager, Fawn-breasted Tanager, Streaked Xenops, Whoooping Motmot, Yellow-rumped Cacique, Fasciated Wren, Rusty-margined Flycatcher, White-vented Pluemeteer.

Efter denna givande session är vi bra sugna på lunch men först vi får uppleva en vindlande färd i backiga labyrint-staden Zagora. Dålig skyltning + ingen mobil-täckning är den felande kombinationen. Till slut, vid halv 2 hittar vi en köttrestaurang i byn Pina. Snabbt och gott. Sen är det lyckligtvis bara 25 km kvar till Buenaventura nature reserve, där vi börjar skåda oss fram längs en blöt grusväg omgiven av en flod och en del skog. En Black-striped Sparrow får oss att stanna, en Olivaceous Woodcreeper ses också. Där vi korsar en bro hålls två Black Phoebes i flodens kant, några Swallow-tailed Kites seglar i luften. Båda är resans första för respektive art. Några stopp ger fler nya researter; Grey and Gold Warbler, Dull-colored Grassquit, Speckle-breasted Wren, Orange-billed Sparrow, Yellow Tyrannulet, Buff-rumped Warbler som hoppar länge på vägen framför oss. White-bearded Manakin hörs och sen visar sig en hona, men där visar sig också en Brownish Twistwing. Ovanför flyger ett dussin Grey-rumped Swifts, en flock Bronze-winged Parrots flyger över, likaså några Red-masked Parakeets. En oansenlig fågel i en topp är en ny bekantskap nämligen en Loja Tyrannulet, en ung Roadside Hawk i ett träd intill. En snygg hane Yellow-bellied Siskin och två Blue-necked Tanagers i samma topp blir den sista obsen innan vi kliver in i bussen igen.

Vid kl fem är vi framme vid Umbrellabird lodge som består av ett antal bungalows med två-tre rum i vardera längs en grusväg och lite längre fram en stor byggnad med matsal på en terrass/ balkong med kolibri-feeders. Det är en imponerande aktivitet i dagens sista timme av minst 5 arter kolibrier här, nämligen Crowned Woodnymph, Violet-bellied Hummingbird, Green-crowned Brilliant, Andean Emerald och White-necked Jacobin. Ett par arter till hade setts innan vi kom. En Spotted Woodcreeper hörs innan middag. Jan tänder en nattfjärilslampa som drar till sig en hel del flygfän kan vi konstatera, bl.a. två olika sorters svärmare.

Arter idag: 130. Arter totalt: 298

Pacific Pygmy Owl

Dag 6, tisdag 16 januari  Umbrellabird lodge

Vaknar 04.35 av att en Black and White Owl ropar utanför vår bungalow. Hörs ett bra tag och flyttar sig en bit ner längs vägen. När vi samlas för frukost visar det sig att andra hört den mitt i natten också. Vi får frukost redan 05.30 bestående av en slags äggröra med ost, lök och potatis, som gör den väldigt stabbig och mättande, en riktig farmarfrukost, berättas det. Dessutom finns frukt, yoghurt, bröd med ost och skinka, juice och kaffe. Bussen tar oss en bit upp längs vägen men inte så långt som det var tänkt då ett träd delvis rasat ner så bussen inte kommer under. Ingen fara, vi går raskt vidare i gryningens allra första ljus. Snart hörs ett ljud som närmast påminner om en rördrom, det är förstås vår målart som har börjat spela. Det är inte helt lätt att få syn på dem i den ganska täta skogen. Lerig stig och vissa kommunikationssvårigheter till trots, lyckas så småningom alla få vyer och en del bilder på de märkliga paraplyfåglarna med sina långa, dinglande halskrås. Vi snackar alltså Long-wattled Umbrellabird. Western Woodhaunter hörs från vägen. Rufous-fronted Woodquail och Esmeraldas Antbird hörs också vid spelplatsen. Senare Northern Schiffornis, Western Wood Pewee, Crested Guan, Wedge-billed Woodcreeper, Chestnut-backed Antbird, Andean Solitaire, Tawny-faced Antwren, Black-crowned Antshrike. Vi stannar vid en kraftledningsgata och njuter av öppet landskap och mer horisontell spaning. Två Plumbeous Kite sitter på stolpar och gör en del utfall i luften, mycket eleganta rovfåglar. En Crested Guan flyger förbi och landar i ett träd. Swallow Tanager är ny researt, först 2 unga hanar som är snygga i sig, men sen kommer en ad hane som är en helt briljant, mörkblå fågel med svart kring ögat. Vi fortsätter vägen uppför, en White-whiskered Hermit (en grön hermit med vita mustaschstreck) lokaliseras i tät vegetation och här är tydligen en spelplats för flera ex hörs runtom. Ytterligare en bit upp längs vägen hörs Club-winged Manakin och vi lyckas så småningom lokalisera en spelande hane med en hona i sin närhet. En riktigt häftig fågel med ett fantastiskt uppträdande med sina smällande vingar. Vi är några som tycker att det här spelet var nog det roligaste – därtill oväntat! Fler arter att nämna i omgivningen: Ashy-throated Chlorospingus, Yellow-throated Chlorospingus, Streaked Xenops, Scaly-throated Foliage Gleaner, Song Wren, Olive-striped Flycatcher, Ornate Flycatcher, Beigekindad skogstrast ses fint (för en gångs skull). 

Så småningom vänder vi tillbaks neråt lodgen. Ochre-breasted Tanager blir en ny bekantskap, Brown-capped Tyrannulet och Sulphur-rumped Flycatcher likaså. Ett verkligt kluster av fågel får oss att stanna till en hel timme på samma plats. Choco Toucan, Russet Antshrike, Club-winged Manakins igen, Brown-capped Tyrannulet, Sulhur-rumped Flycatcher, Checker-throated Stipplethroat. En South American Agouti kommer ut på vägen en stund.

Vid lunch har någon sett en orm slingra in i en buske utanför matsalen. Nelson och en lokal ranger med en ”ormhake” gör sitt bästa för att fånga den, men ormen undkommer och Nelson ramlar dessutom på rygg i ett stenröse. Identifieras som en Puffin Snake.

Efter lunch får vi lite välbehövlig siesta. På eftermiddagen rör vi oss downhill längs vägen. Inte fullt så mycket fågel här, men Ochraceous Attila, Slaty-winged Foliage Gleaner, Andean Solitaire, Tropical Parula, Bay-headed tanager noteras. Flera arter fjärilar som kallas ”crackers” ses på en trädstam, de skapar ett litet smällande ljud när de klipper med vingarna.

White-throated Spadebill sitter lågt i den tätaste vegetationen i nedförslutet från vägen. Det fågelsläktet är man inte bortskämd med. En Squirrel Cuckoo visar sig hyggligt. Det tar ett tag att komma tillbaka till lodgen då bussen inte kan vända förrän en bra bit ner längs vägen, där får vi möte av en lastbil, måste backa, osv. Nåja. Tillbaka på lodgen njuter vi av kolibri-matningen vid verandan då ett regn dragit in. Vid 21-tiden ropar Black and white Owl utanför våra bungalows.

Arter idag: 107. Arter totalt: 340

Tumbesian Tyrannulet

Scaly-throated Foliage-gleaner

Dag 7, onsdag 17 januari  Umbrellabird lodge – Bosque de Esperanza – Zapotillo

Vi samlas för tidig frukost 05.30 med väskorna packade för avfärd. När vi ska packa bussen får vissa höra och även se en Black and White Owl. De flesta har redan satt sig i bussen när en av lodgens anställda kommer springande och säger att det är en uggla vid matsalen. Det visar sig vara en uggla i matsalen!!! En Black and white Owl har på något sätt lyckas hamna och fastna bakom kylskåpet. Mats kan hantera ugglor så han tar upp den och håller den fint så alla får se och fotografera. Vilken grej! Vilken fågel! Efter några minuters fotosession får den flyga, den flyger bra och försvinner direkt in i grönskan. 

Efter ca 40 minuters transfer är vi framme vid Bosque de Esperanza som är en del av det stora Buenaventura-reservatet. Vi vandrar en gammal körväg uppför ett backigt landskap med ett igenväxande kulturlandskap som är på väg att återgå till skog. Här har Jocotoco-stiftelsen återplanterat skog och efter pandemin kört en kampanj där man planterat ett nytt träd för varje liv som pandemin tagit. Vägen kommer till sist fram till en övergiven finca/ hacienda på en kulle. En gång ett gediget hus med en vackert designad trappa upp på övervåningen. Nu står det övergivet och naturen börjar ta över. På baksidan huset har man en fin utsikt över det halvöppna landskapet. Ett par Bronze-winged Parrots flyger in och landar i en trädtopp, i en annan topp sitter en Black-chinned Mountain Tanager, senare sitter de tillsammans. Golden-headed Quetzal och White-throated Crake hörs båda. En Golden Olive Woodpecker sitter nära en kort stund. Efter en stunds väntan hörs parakit-läten, jajamensan här kommer två El Oro Parakeets flygande och landar synligt. Gröna små parakiter med röda och blå vingmarkeringar, samt rosa ring kring ögat. Tjusigt. En hotad, endemisk, mycket lokalt förekommande art som upptäcktes och beskrevs så sent som 1988. En stund senare kommer ytterligare ett par flygande och slår ner i ett träd ännu längre bort. Under tiden vi väntar rör sig en nyupptäkt ras av Dusky Chlorospingus i närmaste träd. Så lyfter det ena parakit-paret och landar alldeles framför oss. Vi kunde inte fått bättre obsar. Till saken hör att detta är enda säkra lokalen varifrån man kan beskåda den här sällsynta fågeln. 

Vi vänder neråt och skådar efter vägen, solen bryter upp molnen, det blir snabbt hett, flera Swallow-tailed Kites seglar upp över oss. I en liten dunge med mossiga träd upptäcks en Scaly-throated Foliage Gleaner, även Three-banded Warbler ses fint här och Spotted Barbtail hörs. En bit ner en riktigt stimmig plats med en 30-hövdad flock Dusky Chlorospingus och en hel del Tanagers; Golden-, Bay-headed-, Silver-throated, Grey and Gold Warbler, m.fl. 

Så småningom kommer vi ner till en skuggig plats vid floden, med kolibrimatare. Vi exponeras för en livlig scen med flera nya arter; Brown Inca, Velvet Purple Coronet, Fawn-breasted Brilliant, Violet-tailed Sylph. Inalles ser vi 12 kolibriarter här, det är inte illa. Lite andra småttingar visar sig också såsom Bananaquit, Green Honeycreeper men scenen domineras verkligen av HUMMINGBIRDS!! En ekorre – Red-tailed Squirrel visar sig också. Skönt att få sitta ner i skuggan och softa lite med både fika och fåglar närvarande.

Transfer ner mot kusten, stannar vid Puerto Jeli där Nelson fixar in oss på en restaurang där vi får äta våra medhavda lunchboxar mot att vi beställer dricka av dem. Kylda drycker är precis vad vi behöver nu, för det är +30° celsius här. Vi får dock både skugga och utsikt mot floden och får återse en hel del fåglar vi sett i början av resan. Det är främst våtmarksfåglar som fregattfåglar, hägrar, måsar, osv. Men även Pacific Parrotlets och Great-tailed Grackles, Long-tailed Mockingbird, m.fl. På två stolpar intill varandra sitter en Yellow-crowned- och en Black-crowned Night-heron. På väg in mot stan såg vi att det var livligt i en väte intill vägen så efter lunchen stannar vi där och kliver ut med tuberna. Jan upptäcker att det sitter flera Large-billed Terns på stolpar i vattnet, det står Wood Storks och enstaka Roseate Spoonbills på en ö, närmaste gräskant är alldeles full av rörhöns!!! En Killdeer kommer flygande och slår ner inom bra avstånd (visar sig bli resans enda), på den lilla ön står också större gulbenor och sandsnäppor, några blåvingade årtor, White-chinned Pintails, Wattled Jacanas, osv. En hel del sotvingade måsar flyger förbi med några präriemåsar ibland sig. En Masked Water Tyrant lyser vit i bortre delen av våtmarken. Chestnut-throated Seedeater är en ny bekantskap. En Pied-billed Grebe ligger i vattnet en bit bort. En Sechura Fox springer över vägen.

Vid bron över floden Poyango är det militärkontroll, de frågar varifrån vi kommer. Platsen är gränsen mellan två regioner El Oro och Loja, vi äntrar nu Loja. Saffron Finch blir första fågel här. Croaking Ground Dove nr 2. Vi kör i princip fram till staden La Seiva som ligger alldeles vid peruanska gränsen och viker sedan av upp i landskapet.

Vid blöta risfält som tydligen delvis håller på att plöjas av en man med en gammaldags maskin, formligen sprutar det av kohägrar. Comb Duck ropas ut och givetvis måste vi stanna och tuba lite. Flera Comb Ducks ses och inte bara det, Chestnut-throated Seedeaters i flertal och 100-tals duvor som då och då flyger upp ur fälten. Flera rovfåglar ses; Harris Hawk, Savannah Hawk, Crested Caracara och som grädden på moset kommer en stor, ung pilgrimsfalks-hona jagande över våtmarkerna och driver upp en massa duvor som den slår efter utan framgång. Den blir sedan liggandes att segla på termalerna. På andra sidan vägen upptäcks en Bairds Flycatcher i en busktopp, en bra art. En man med en ambulerande bageri- & dricka-vagn ställer sig på motsatta sidan vägen och vissa köper härligt färska, söta bullar och iskallt vatten i flaska. Ett exempel på det småskaliga entreprenörsskap som livnär många människor här i Ecuador och som drabbades så hårt under pandemins close-down.

Vid gränsstaden Zapotillo kör vi upp i vegetationen, som här består av Tumbes dry forest, ett helt nytt habitat med helt nya arter. Pale-browed Tinamou, Snowy-throated Kingbird, Plumbeous-backed Thrush, Tumbes Hummingbird, för att nämna några. Vi ska komma tillbaka till det här området i morgon. I Zapotillo får vi bo på ett höghus-hotel, som inte är supermysig direkt men AC´n funkar. Middagen tvärs över gatan är väl den sämsta hittills på resan, men vi överlever.

Arter idag: 138. Arter totalt: 364

El Oro Parakeet

Guayaquil Woodpecker

Tumbes Hummingbird

Sechura Fox

Mats lyfter ut en Black and white owl

Ulf Hassel inspekterar ett ”elefantträd”

Black-crested Tit-tyrant

Dag 8, torsdag 18 januari

Hotellet har ingen frukostservering så Nelson har bokat in den på en sylta i stan, när vi väl hittar den har vi åkt fel och gått in på fel ställe, men sen får vi en underbar frukost med smörstekt ost- & skinktoast, bacon och egg och riktigt gott kaffe. Bästa på resan hittills. Efter det är vi färdiga att ge oss ut i spenaten – dvs Tumbes dry forest – igen. Vi börjar med vägen in mot soptippen. White-edged oriole, Golden Grosbeak, Amazilia Hummingbird hade vi alla redan igår. Nu får vi dessutom se Tumbes Sparrow med fin kronteckning och Tumbes Pewee. Den åtråvärda Elegant Crescentchest får vi tyvärr nöja oss med att bara höra, den är en notorisk skulkare, men jaja, alltid något. Long-billed Starthroat ses, Striped Cuckoo hörs, Fulvous-faced Scrub Tyrant, Streaked Saltator och Superciliared Wren läggs till listan. Saffron Siskin är ny och kommer med 6 ex och sitter i en trädtopp en stund. Snowy-throated Kingbird, Crimson-breasted Finch och de allestädes närvarande White-browed Gnatcatcher. En Plumbeous-backed Thrush sitter länge och sjunger fint i en låg trädtopp.

Riktigt kul blir det när en Pacific Pygmy Owl (f.d. Peruvian Pygmy Owl) kommer flygande och sätter sig nära. Den bjuder på ett fint möte och ännu roligare blir det när en Ecuadorian Piculet dyker upp och stissar runt den, som en liten mekanisk leksaksfågel. På soptippen håller sig hundratals korpgamar, två människor går omkring där och tycks arbeta. Nelson berättar att de sorterar ut saker som kan återvinnas och som de säljer och försöker skapa sig ett levebröd på. Vi går upp på en kulle och spanar åt andra sidan. Här kommer 2 Lesser White-tailed Swifts flygande över oss. Vi bestämmer oss för att testa en ny plats med liknande habitat. Längs vägen passerar vi en våtmark där det står en ensam ung Chilean Flamingo, kohägrar, snail kite, Roseate Spoonbill och Comb Duck. I det nya dry forest-området ser vi Tumbes Tyrannulet, Vermillion Flycatcher och tre riktigt läckra Scarlet-backed Woodpecker som härjar omkring i ett stort träd. Vi letar idogt efter Tumbes Tyrant, men bara några får se den och ganska halvdan obs också. Hörs dock frekvent. Nelson säger att det är svårt nu under häckningstid, lättare under torrtiden. En hane Short-tailed Woodstar sitter plötsligt på en pinne en bit bort, visar fin rodnad på strupen. En till Pacific Pygmy Owl visar sig, den har en helt annan färg, mer typiskt sparvugglebrun, den 1.a var ljust rödbrun, den förekommer i flera färgformer. Planen var att korsa en flod för att se Peruvian Thick-knee men det är för mycket vatten där. Hettan börjar tära på oss så det känns skönt att få komma till Dona Pancitas restaurang i utkanten av Zapotillo och äta lunch bestående av Chivo al Hueco – get ur ett hål(!) – alltså helstekt get- inte alls dumt faktiskt. Här är ölen föredömligt kall, vi får sitta ute och bjuds dessutom på ett framträdande av en gatumusikant med gitarr som drar av 2 låtar i genren Pasacalle! En musikform med ursprung i Spanien och som tvivelsutan bär drag av Flamenco. Transfer vidtar och efter lite shopping somnar de flesta i bussen. Vaknar sen upp i staden Macará. Där köper vi glass, kallt vatten och andra drycker innan vi fortsätter vår färd. Inte mycket längre dock, för nära nog ligger Urraca lodge, som vi först åker förbi för att skåda lite fågel längs en annan väg. Den ligger också i reservatet Jorupe. Vi imponeras direkt av gigantiska träd – Cebu-träd – vars yta påminner om elefanthud och stora enter från Sagan om ringen. Vi kör upp på en grusväg till 640 m och skådar oss nedför. Står still ganska länge och tittar på Pacific Elaenia, Rufous-necked Foliage Gleaner, Tumbes Pewee, Blackish-headed Spinetail, Tropical Parula, Fulvous-breasted Scrub Tyrant, Yellow Olive Flycatcher (Flatbill), hona Crimson-breasted Finch. Längre ner visar sig en Equatorial Trogon fint när han mumsar på olivstora frukter, här också flera White-edged Oriole, Golden Grosbeak, Yellow-tailed Oriole, m.m. Speckle-breasted Wren och Henna-hooded Foliage Gleaner ses också medan Watkins Antpitta bara hörs, dock väldigt nära. Här dyker plötsligt tre Guayaquil Woodpecker fram. Lustigt att alla hackspettar visar sig 3 o 3 idag! Urraca lodge har lite decentraliserat utspridda bungalows i regnskogsmiljö, med en skön matsal som lockar till sig en hel del nattfjärilar på kvällen. Det tar Jan fasta på och tänder en fjärilslampa på en för ändamålet avsedd plats en bit bort. Riktigt bra flygning denna fuktiga kväll så vi fotar en hel del läckra fjärilar.

Arter idag: 91. Arter totalt: 382

Dag 9, fredag 19 januari, Urraca lodge

Det är ännu mörkt när vi kommer till matsalen för frukost. Ett ugglelikt ho är Whooping Motmot. När gryningen kommer hörs Red-billed Scythebill och så småningom kommer de första fåglarna in till fruktmatningen, det är White-tailed Jay och Yellow-tailed Oriole, några Rufous-headed Chacalachas kommer inflygande, en Golden Grosbeak vill också ha mat liksom en riktigt lurvsvansad Guayaquil Squirrel. Ljuset är svagt för bilder, men läckra fåglar. Från verandan ses Grey-rumped Swift och Fasciated Wren. Vi går så småningom ner på stigen mot stugorna och där får vi se Scythebillen riktigt bra, vilken imponerande spovnäbb den har den rackaren. På stigen går också en Pale-browed Tinamou och sprätter. Whooping Motmot har gått ner på stigen den med och hackar i sig en fjäril. Det tycks som att fåglarna har lärt sig att det finns mat kring lamporna som lyser upp stigen, även Jaysen är nere och förser sig. 

Vi vandrar neråt på vägen och får se Black-striped Sparrow, Speckle-breasted Wren, One-coloured Becard, Plumbeous-backed Thrush, m.m. Ulf hittar en liten uggla i tät vegetation lågt intill vägen, det är ännu en Pacific (f.d. Peruvian) Pygmy Owl. Ett par större seglare siktas i skyn och det är förstås White-collared Swift, men här flyger också Chestnut-collared Swift, Lesser White-tailed Swift, Grey-rumped Swift och som pricken över i – Tumbes Swift – den lokala formen av Short-tailed Swift som brutits ut som egen art i regionen.

Upprörda läten från skrikor hörs och plötsligt sitter en stor rovfågel i ett av jätteträden på motsatta sluttningen, det är Grey-backed Hawk, även den en lokal specialitet, närendem, nästan helt endemisk för Ecuador. Det är en imponerande massiv rovfågel i örnformat. Walk-away views. Great Antshrike visslar länge och visar sig till sist utan att det blir några njut-obsar precis. Olivaceous Woodcreeper, Ecuadorian Piculet, Blackish-headed Spinetail, Plain Ant-vireo kan läggas till protokollet. Några Red-masked Parakeets flyger över, en Olive Green Woodpecker visar sig ganska fint där även en Boat-billed Flycatcher hålls.

Lite sol ger värme och rovisar börjar segla på termalerna, Swallow-tailed Kite, Zone-tailed Hawk och sen Grey-backed Hawk igen, en fransig, ruggande eller sliten individ…men så kommer en till superfräsch artfrände också upp. En kortstjärtad, stor och kraftig väldigt örnlik rova. Kul att se den flyga också, nästan lite Harpy-vibe! Längre ner där vägen svänger är det flera fåglar och Cryptic Becard så väl som Slaty Becard kan ses fint, jämte även One-coloured Becard, triss i Becarder alltså!

På vägen tillbaka får vi bra obsar på Ecuadorian Trogon, Henna-hooded Foliage Gleaner och får lyssna till en nära Watkin´s Antpitta som dock inte vill visa sig. Som grädde på moset kommer sedan en ung King Vulture seglande över oss, även Black- och Turkey Vulture.

När vi kommer tillbaka till lodgen sitter 2 Streaked Flycatcher ovanför matningen. Första inom fotoavstånd. Vid lunch sitter plötsligt en Red-masked Parakeet utanför på riktigt nära håll.

På eftermiddagen görs en exkursion till El Empalme på 1.030 meters höjd, där vi får se 2 White-headed Brush finch, dessutom Laughing Falcon, Mouse grey Flycatcher, m.m. Vi letar sen parakiter utanför byn Macara´ i ett ganska tilltalande småkuperat jordbrukslandskap. Vi stannar tills det blir kväll utan att få se målarten (Grey-cheeked Parakeet), men 2 Pacific Pygmy Owl, Savannah Hawk. Comb Duck, Red-masked Parakeet, Pacific Parrotlet, Yellow-rumped Cacique och lite vibe av lokalt lantliv kan insupas. Kvälls-promenad efter middagen ger Peruvian Screech Owl och Common Paraque.

Arter idag: 90. Arter totalt: 391

Ecuadorian Trogon

Cryptic Becard

Ecuadorian Piculet

Rainbow Starfrontlet

Nelson spanar Torrent Ducks

Torrent Ducks

Elegan Cresentchest

Grey-backed Hawk

Pacific Hornero

White-headed Brushfinch

Dag 10, lördag 20 januari, Urracaa lodge, Jorupe reserve

Vissa har hört Buff-bellied Owl från sina cabañas under natten/ morgonen. Efter sedvanlig frukost på Urraca lodge tackar vi för oss och åker ner till infarten och får där höra men inte se Grey-capped Cuckoo. Vi kör en bit till en dalgång som gränsar till Peru. Savannah Hawk, Comb Duck, ägretthäger, Pacific Pygmy Owl på nära håll ses. En Giant Cowbird på nära håll är ny resart. Nästa stopp är det dock bingo: Grey-cheeked Parakeets sitter ett tjugotal minst i ett blommande Cereso-träd alldeles intill vägen. Tjo! Den var efterlängtad. Vi stannar i den lilla staden Sabiango och tittar på Chestnut-collared Swallows som flyger runt över torget i ett 50-tal. Vi kan också se en massa bon under utskjutande takdelar, som utdragna hussvalebon. Här finns också Grey-breasted Martins och Black and white Swallows för att pröva oss. Upp i kullarna mot Zozoranga. Vi kliver ut på 1.530 meters höjd  på Via el Tundo i behaglig temperatur sådär 18-19 grader. Ett 20-tal White-collared Swift flyger förbi, Great Thrush sjunger. Efter en stund kommer 2 snygga Bay-crowned Brush Finch fram i buskarna ovanför oss. Ännu en målart! Vi hör också Elegant Crescentchest locka i buskmarken och plötsligt ropar Morgan att han ser den! Vi skyndar till och till slut får alla bra obsar på denna supersnygga superskulkare som vi aldrig lyckades se runt Zapotillo, där vi bara fick höra den. Nu hoppar den t.o.m. fram och sitter öppet på bar jord. Kornestedt får bilder. På 2.500 meter ligger lilla byn Utuana. Här visar sig 2 Black-cowled Saltator riktigt snyggt, svarthuvade med klarröda näbbar. Den ene har en deformerad näbb med lång krok på övre mandibeln. Jan hittar ett par Silvery Tanager, som alla inte fick se så bra föra gången. I samma trädgård sitter en Chiwanka Thrush! Helt otippat! Döps snabbt om till Willie Wankas trast! Streak-throated Bush Tyrant ses också här. 

På 1.650 meters höjd går vi längre in i habitatet längs en dirt road omgiven av vegetation. Här kvittrar en hel del fågel; Masked Flowerpiercer, Grey-browed Brush Finch, White-crested Elaenia, Russet-crowned Warbler, Line-cheeked Spinetail, Black-crested Warbler, Blackish Tapaculo, Glossy Black Thrush. En ny stänkare som visar sig riktigt bra är Jelski´s Chat Tyrant! Ännu en ögonbrynsbandad snygging. Kolibrier visar sig också i form av Purple-throated Sunangel, Rainbow Starfrontlet och Green-tailed Trainbearer. Den sistnämnda ny för resan. Slaty-backed Nightingale Thrush sjunger fina toner och vi hör även Streak-necked Flycatcher och Leymabamba Antpitta. Där det blir lite utsikt över dalen upptäcker Nelson en Red-crested Cotinga i en trädtopp. Till slut kommer vi fram till en glänta med en kolibrimtaning och ett tak med bänk under. Det är dock inte så mycket aktivitet här men Mats får bild på en Speckled Hummingbird, som vi bara hört tidigare. Annars de vanligare arterna vi såg på vägen hit. Chapman´s Antshrike låter en hel del, men visar sig bara för några få. Loja (peruvian) Tyrannulet hörs också. Grey-headed Antbird får vi jobba länge på men till slut visar den sig i undervegetationen. Vid det laget är de flesta väldigt sugna på lunch och vi åker de få minuterna ner till byn och får äta vår medhavda matsäck i en liten restaurang mot att vi också beställer dricka. Här kostar små coca cola-flaskor 30 cent. 1 liters-flaska öl 2.50 USD. Det är normalt priset på en 33 cl. i landet. 

Bara 5 minuter senare är det dags för nytt stopp i ett kuperat och odlat landskap med buskmark på ena sidan vägen. Vi går sakta i nedförslut på en dirt road. Det är tyst länge men så hörs ett knyst och där sitter den; Black-crested Tit Tyrant! Vilken charmig, liten fågel med sin mittbena hjässtofs! Så söt! Den satt fint!

Det känns som vi lyckas med allt idag. Nu vidtar 2 timmars transfer och sen kliver vi ut i Catamayo-dalen, mest känd för sina sockerrörs-odlingar. En bergssluttning intill oss hyser Cordilleran Parakeet (split Scarlet-fronted) och så småningom har vi sett upp till 50 stycken. Dessutom en Variable Hawk. Lite smått och gott som Long-billed Starthroat, White-tailed Jay, Pacific Pygmy Owl och de vanliga landsbygdsfåglarna ses. En Squirrel Cuckoo sätter sig öppet en kort stund så vi får några bilder från bussen. Sista krysset här blir Andean Tinamou som hörs med minst 3 ex. Sen vidtar en drygt två timmars transfer till Paraiso de Vilcabamba lodge som är ett alldeles underbart smålyxigt ställe. Då är det redan mörkt men vi får bärhjälp med väskorna till våra rum och snabbt serverad middag.

Dag 11, söndag 21 januari, Vilcabamba - Tapichalaca 

Fina Paraiso de Vilcabamba bjuder bustidig frukost 05.30 trots att de skulle ge oss frukostpaket från början. Nu får vi färskt kaffe och bananer och bröd, enkelt men helt ok. 30 min transfer och sen växlar vi över till 3 4-WD jeepar som tar oss upp på en allt knaggligare grusväg i bergen. Den leder in i Podocarpus national park och bergen Cerro Toledo. Först ser det ganska hyggligt ut men ju högre vi åker blir det mer blåst och drivande dimma som regn. Buff-breasted Mountain Tanager hörs från bilen. Vi kliver ut på 3.650 meters höjd och det är bara att ta på sig alla kläder man har, det räcker ändå inte. Vi börjar i alla fall skåda oss neråt. Det surrande lätet från Loja Tapaculos hörs strax, lite som en mini-nattskärra. Första fågeln att upptäckas visuellt är en Golden-crowned Tanager, en riktigt tjusig fågel i djupt marinblå dräkt med en gyllene hätta. Visar sig riktigt fint. 2 Scarlet-bellied Mountain Tanager visar sig halvbra, likaså Glossy Flowerpiercer och Mouse-coloured Thistletail, Pale-naped Brush finch, hörs. Vi härdar ut i det riktigt usla vädret och fortsätter skåda oss neråt, men det är svårskådat p.g.a. bristen på sikt, blåsten, regnet och inte minst dålig fågelaktivitet. Där paramon blivit lite högre får vi i alla fall in Chuscea Tapaculo och Crowned Chat Tyrant. Den mest önskade kolibrin - Neblina Metaltail - uteblir men Collared Inca, Glowing Puffleg, Buff-winged Starfrontlet, Rainbow-bearded Thornbill och Little Woodstar får representera släktet. Equatorial Antpitta hörs (split från Rufous Antpitta). Två Lacrimose Mountain Tanager flyger över vägen och blir väl det sista som ses innan vi dyngblöta in på skinnet, kastar in handduken och kliver in i bilarna för transport mot lunch nere i Yangana.

Uppe i passet är det fullt regn och även en bit ner så vi kör ännu längre ner och stannar till vid floden (och byn) Valladolid. Black Phoebe, Tropical Kingbird och Blue and white Swallow är allt som ses här. En Sickle-winged Guan överraskar vid vägens kant. En liten bit ner stannar vi vid infarten till St Ana la Florida, en arkeologisk site med lämningar från Mayo Chinchilla kulturen som fanns före Inca. Ett stort träd samlar en försvarlig mångfald fåglar; Yellow-bellied Elaenia, Montane Woodcreeper, Social Flycatcher, Piratic Flycatcher, Mottle-backed Elaenia, White-lined Tanager, Yellow-cheeked Becard (split from Green-backed), Marañon Thrush med sitt prickiga bröst, Blue-necked Tanager, Red-eyed Vireo, Silver-beaked Tanager, White-lined Tanager, Great Kiskadee, Social Flycatcher. En liten bit ner ser vi några Inca Jays födosöka på andra sidan floden. Ett nytt träd blir ännu ett fågelträd när Black-faced Dacnis, Spotted Tanager, ett gäng Blue-grey Tanagers (av den östliga formen) Blue-necked Tanagers, Bananaquit, Golden-faced Tyrannulet och Orange-bellied Euphonia samlas. Att det blir så många nya arter för resan här är för att vi nu hamnat på östra sidan av Anderna. En Long-billed Starthroat sitter i samma träd och ser ovanligt färggrann ut i nyllet. Ett lätt regn börjar och Orlando kommer och hämtar upp oss med perfekt tajming. 

Vi ska bara stanna och spana av några trädtoppar efter Cotingas när vi istället får se 2 Blue and Black Tanager, Yellow-breasted Brush Finch, och Blue-headed Tanager. Hörs gör också Green & black Fruiteater. Vi har inte kommit långt därifrån förrän Jan skriker till i baksätet; White-capped Tanager! Stora, svarta tanagers med vit hjässa och mörkröd strupe. Vilka snyggingar. Det blir spiken i kistan innan vi kan köra upp till Casa Simpson och Tapichalaca reserve. Några ser ett par Crested Guans vid ingången till lodgen och det är en hel del kolibris vid verandans feeders. Men de får vi granska mer i morgon. Vi möts av raska bärare och får sen varm choklad i kopp och färska sockriga bullar. Alla rum är i samma hus och i samlingsrum/matsal/bar finns en kamin med en värmande bras. Vilket välkomnande till ett så omfamnande ställe! Efter middag (på riktigt god kyckling) och lista går 4 av oss ut på en uggletur men hör ingenting.

Arter idag: 67. Arter totalt: 447

Golden-crowned Tanager

Golden-faced Tyrannulet

Silver-beaked Tanager

Spotted Tanager

White-capped Tanager

Jocotoca Antpitta

Inca Jay

Bearded Guan

Chestnut-breasted Coronet

Maranon Thrush

Rufous-crowned Tody-flycatcher

Slaty-crowned Antpitta

Gruppen vid Jocotoco Antpitta

Dag 12, måndag 22 januari - Tapichalaca reserve

Idag ger vi oss ut på en trail i Tapichalaca nature reserve. Det är dimmigt och dålig sikt när det gryr men vi börjar höra en del fåglar ändå. Rufous Wren, Speckle-faced Parrot (split White-capped Parrot), Plain-tailed Wren, Blackish Tapaculo, Citrine Warbler, Russet-crowned Warbler, Buff-breasted Mountain Tanager, Yellow-breasted Brush Finch. De första kolibrierna längs stigen blir Rufous-capped Thornbill, Amethyst-throated Sunangel och Buff-winged Starfrontlet. Chuscea Tapaculo sjunger idogt. Det är alltjämt dimmigt och inte helt lättskådat men vi får ändå visuella obsar på Grey-hooded Bush Tanager, Yellow-bellied Chat tyrant, Streaked Tufted-cheak, Russet-crowned Warbler, Green and black Fruiteater, Cinnamon Flycatcher, Barred Fruiteater, Blue-capped Tanager. En Rufous-crowned Tody Flycatcher är en riktigt nyfiken och närgången fin bekantskap. 

Man börjar förstå hur Jocotoco Antpitta kunde undgå upptäckt så länge här. Trailen går genom ett till synes ogenomträngligt habitat på en brant sluttning. Och även om den börjar som en bredare väg som sägs gått till några gårdar längre bort är de sista 800 meterna gjord efter upptäckten (1997) och en del sträckor t.o.m. stenlagda, imponerande!

Väl framme vid ett litet tak med en bänk sätter vi oss att vänta medan rangern Victor ropar Panchito!! Med hög röst. Det pågår några minuter, sen hoppar Panchito fram och smaskar i sig de maskar som Victor lagt fram. Alltså en Jocotoco Antpitta äter bara ca fem meter framför oss och vi kan fota och filma. Den är dock lite blyg och kommer fram i några få omgångar, tre kanske, men det räcker. Riktigt nära möte med denna ikoniska art. Föreställningen störs bara en aning av en familjegrupp med Orange-banded Flycatchers som drar runt i närmaste trädtopp. 

Vi går vidare på stigen en bit och snart ser vi en till Antpitta, rena miniatyren jämfört med Jocotoco. Den sitter öppet på nakna grenar en stund så vi får se den väl, en Slate-crowned Antpitta. Vid en halvt igenvuxen landslide hålls 2 Rufous-breasted Chat Tyrant. Streak-necked Flycatcher och Bearded Guan kan också noteras. Vi påbörjar återfärden och får då se Smoky Bush Tyrant, Grass Green Tanager, Bar-bellied Woodpceker, Black-throated Tody Tyrant. Ett par av den åtråvärda fågeln Plushcap visar sig nära. Kul! Den är lätt att missa och en one-of-a-kind bird! Rufous Wren visar sig bra hör också. Som sista noteringar innan vi vänder mot lunch blir Lacrimose Mountain Toucan och Andean Pygmy Owl, som dock bara hörs. 

Efter lunch får vi lite siesta och vissa vilar sig medan andra skådar vidare på trappan till lodgen. Det senare resulterar i Common Chlorospingus, Superciliaried Hemispingus, Yellow-breasted och Chestnut-capped Brush Finch, Pearled Treerunner, Grey-breasted Mountain Toucan, m.m.

Efter två fylls trappan på och vi kan gemensamt njuta av Masked Flowerpiercer, flera Bearded Guans och kolibrier som Fawn-breasted Brilliant, Chestnut-breasted Coronet, Amethyst-throated Sunangel, Little Sunangel.

Vi tar bussen nerför igen men det regnar och sikten är minimal där vi tänkt skåda. Vi får åka ner på lägre höjd och testar en ny plats lite bortanför St Ana som vi besökte igår. Det är kulturmiljöer med trädgårdar och hus i ett sluttande landskap. Här är det uppehåll och betydligt varmare. En Red-crested Finch (a.k.a. Red Pileated Finch) sitter öppet i ett träd. En hane Blue-naped Chlorophonia är både snygg och ny art för resan. Black-faced Dacnis, Yellow-browed Sparrow, Swallow Tanager ses. Hörs gör också Rufous-browed Peppershrike. Det börjar klarna upp tycker vi och bestämmer oss för att chansa på att åka tillbaks uppåt högre höjd igen. Det är dock lika dålig sikt där som när vi åkte. En Roadside Hawk sitter intill vägen. Tillbaka på lodgen kan man softa och eller fortsatta spana vid feeders. De sista fem entusiasterna går en sväng på trailer och får in en ny art: Rufous-headed Pygmy Tyrant. Middag och lista och då det regnar blir det ingen uggla- eller pooto-exkursion ikväll.

Arter idag: 92. Arter totalt: 484

Dag 13, tisdag 23 januari Tapichalaca - Copalinga lodge 

Tidig frukost och avfärd från fina Casa Simpson i gryningen. Det har regnat hela natten men nu tycks det vara uppehåll. Vi satsar på att spana vid Cotinga-träden längs stora vägen en bit nedanför lodgen, men dimman är för tät även idag. Även uppe i passet är det både blåst och dimma och inga fåglar synliga. På ett ställe hör vi Scarlet-bellied Mountain Tanager, Streaked Tufted-cheak, Rufous-headed Pygmy Tyrant, Viridian Metaltail, m.m. Lite lägre ner där dimman inte dominerar får vi vår första vettiga obs för dagen och den är inte dum; Chestnut-bellied Chat Tyrant (split Slaty-backed), en riktig stänkare visar sig fint en kort stund. 

Vi stannar som vanliga turister vid säregna klippformationer - Estoraques - utanför byn Suro. I tjusiga småstaden Vilcabamba - som vi nu för första gånge får se i dagsljus - blir det ett par korta stopp, först vid bankomat, där vi också kan njuta av det fina torget med sin grönskande park och intilliggande kyrka. Vilcabamba-dalen är känd som ett ställe där befolkningen når väldigt hög ålder, enligt uppgift upp till 130 år. Orsaken sägs vara det goda klimatet - som vår året runt - samt det nyttiga, mineralrika vattnet. 

Vi stannar vid en liten väte intill vägen. Där manifesterar sig strax minst 2 Plumbeous Rail. Snygga svarta sumphöns med färg på näbb och ben. Arten har en mycket lite utbredning i Ecuador och finns bara här i söder. 

Här sitter också en Blue black Grassquit på en ledning. De gamla bekantingarna från låglandet är tillbaka i faunan också; Pacific Hornero, Long-tailed Mockingbird, Croaking Ground Dove, Saffron Finch, etc.

Loja - känd som kulturens, konstens och musikens huvudstad i Ecuador - passeras. Många konstnärer och artister bor och verkar här. Vägarna slingrar och vi nickar till i bussen. Vaknar av att någon kräver en paus för att gå ut i busken. Då ropar Morgan; Torrent Duck!! Minsann en hona står på en sten nere i floden nedanför oss.

Vi är strax i byn Eltambo och får äta medhavd lunch på en liten sylta mot att vi köper dricka av dem. Några kompletterar med några Empanadas och Nelson & Orlando köper en tallrik Chanfaina con fritada. Typ stekt ris med stekt strimlat fläsk. 

Vid nästa flodstopp blir det Torrent Ducks på riktigt med ett par som på sedvanligt livligt maner pilar upp och ner i floden, vilka bedårande varelser. Här visar sig strax även Russet-backed Oropendula och Long-tailed Sylph. Scarlet-rumped Cacique blir ny för resan men heter numera Subtropical Cacique här. 

När vi kliver ut på nästa stopp flyger en Andean Cock-of-the-Rock plötsligt ut ur ett träd framför hela gruppen så det blir höga utrop. Vilken fågel! Den förnekar sig aldrig. Lite upp längs grusvägen - startpunkten för ”the Old Loja-Zamora road - skulkar en Olive Finch, vi får nöja oss med att höra den sjunga. Här rör sig dock fler fåglar och vi kan arta Yellow-whiskered Chlorospingus (split from Short-billed Chlorospingus), Fulvous-breasted Flatbill, flera Three-striped Warblers, några ser Blackburnian Warbler. Ett par Swallow-tailed Kite seglar i skyn, liksom en Roadside Hawk och lite gamar. Vi skådar oss fram på Loja Zamora road och ett bra stopp i nedförslut där 3 Cliff Flycatchers sitter på ledningar, ger även kolibrin Peruvian Rackettail (2), Blackish Antbird, Green Hermit, White-crowned Tapaculo, Lined Antshrike, Olive-faced Flycatcher, Ecuadorian Tyrannulet (2), Montane Foliage Gleaner, Blackburnian Warbler (2), Ash-browed Spinetail. Sen blir det tvärnit när Magpie Tanager ropas ut och när den ska fotas hittar Kornestedt en Emerald Toucanet-typ i trädet intill. Båda arterna visar sig fint med 2 ex vardera. Toucanetten heter Chestnut-tipped Toucanet. I en liten ström sitter en Torrent Tyrannulet. Därefter Pale-edged Flycatcher, Red-billed Parrot (2), Olivaceous Greenlet (2), Spotted Tanager och en snygg Lineated Woodpecker. Golden-headed Quetzal upptäcks av Johnny då han precis ska kliva på bussen.

Sen är vi strax vid Copalinga lodge. White-breasted Parakeet sitter I trädet vid entrén. Flera kolibrier och Euphonias på matningen. Men vi hinner bara checka in och ta en snabb kaffe innan vi ska gå uppför berget och se Grey Tinamou och det lyckas vi bra med. Redan efter en kort stund kommer 2 fåglar fram och äter majs framför gömslet. En orange-billed Sparrow också. Härligt! Ikväll njuter vi middag utomhus efter en mycket händelse- och fågelrik dag.

Västkustegänget fortsätter att berika vårt vokabulär:

Dagens ord: Börta. Efter Dävbukens farsa Bert som när han tog fram sin instamatic-kamera, sa att han skulle ut o börta!

Arter idag: 121. Arter totalt: 529

Lineated Woodpecker

Fasciated Tiger Heron

Klipporna vid Estoraques

Lafresnayes Piculet

Lanceolated Monklet

Black Aguti / Chestnut-tipped Toucanet / Crested Oropendola / Golden-eared Tanager / Golden-headed Quetzal / Maranon White-fronted Capuchin / Orange-billed Sparrow / Road side Hawk / Speckled Chachalaca / Torrent Duck

Dag 14, onsdag 24 januari Podocarpus National Park 

Flera Wire-crested Thorntails busar i verbenorna vid parkeringen när vi ska ge oss iväg. Ny kolibri! En Crested Oropendula flyger förbi. Morgonens utflykt är vandring på trail i Podocarpus National Park ett stenkast från lodgen, nåja 5 min med buss först. En Chestnut-bellied Thrush hoppar på stigen framför oss när vi börjar gå. Olofsson upptäcker en Jacamar helt nära, Coppery-chested Jacamar! Poserar riktigt nära om än mestadels i motljus. En hona Andean Cock-of-the-Rock ses bra och är ju en mysig och speciell fågel den också. Det gäller även för Black-streaked Puffbird, resans första puffbird. Ytterligare en trögfågel visar sig riktigt bra; Lanceolated Monklet! 2 exemplar. Sitter still länge så bilder blir bra. Ett ganska bra utbud av fåglar visar sig längs trailen, där det finns en hel del fruktbärande träd. Paradise Tanager, Green and gold Tanager, Yellow Olive Flatbill, Golden-eared Tanager, Golden Tanager, Blue-necked Tanager, Canada Warbler, Bronze-winged Euphonia. Vi tittar lite extra på Ornate Flycatcher här för det är en annan form än den vi sett tidigare. Sjunger gör Slate-collared Grosbeak, White-breasted Wood Wren, White-crowned Tapaculo, Yellow-breasted Antwren, Black-billed Treehunter, Plain Ant Vireo, Foothill Antwren, m.m. Ett gäng White-breasted Parakeet (a.k.a. White-necked) födosöker i träden här och ska enligt uppgift även komma och knapra lera i banken intill den stig vi går på. Ett par Sickle-winged Guan, Orange-crested Flycatcher (kommer bli split från den västra tror Nelson för ser väldigt olik ut), Slaty-capped Flycatcher. Vi kommer fram till en bro över en ström och står där och spanar. Plötsligt flyger en White-capped Dipper pilsnabbt under oss och iväg nedströms. Uppåt hittar Jan en Amazonian Umbrellabird!! Vilken stänkare! Blir kvar på några olika positioner och ses riktigt bra av alla. Några Yellow-throated Chlorospingus blandar sig i leken. Uppför trappor och man är framme vid Ranger-stationen som byggts i en glänta. Här blir det skönt att sätta sig på verandans bänk och pusta ut lite, dricka lite kaffe, osv. En del fåglar visar sig i träden runt, först ut är Orange-eared Tanager. När vi vilat klart går vi lite vidare på trailen men vänder strax när vi inte ser nåt och skådar istället mer i gläntan. Bra val för här visar sig ytterligare ett gäng fina fåglar och flera nya arter: Yellow-bellied Tanager, Blue-rumped Manakin (hona), Foothill Elaenia, Ecuadorian Tyrannulet, Flame-crested Tanager och som avslutning en Lemon-browed Flycatcher. 

På tillbakavägen börjar värmen komma och fågelaktivtiten sjunker. Ecuadorian Piedtail ses dock skymtvis.

En hel del snygga fjärilar på utflykten också. Flera fastnar på bild. 

Det blir skönt att få landa på lodgen och sätta sig ner och njuta av väl kylda drycker. Trots hetta och sol visar sig en del fåglar på och vid matningen: Inca Jay, Blue Dacnis, Speckled Chachalaca, Russet-backed- och Crested Oropendula, m.m. En White-rumped Hawk seglar över matsalen ett tag strax innan lunchen (c/o Jan). 

Kornestedt fotar en Lafresnaye´s Piculet efter lunchen.

Klockan 15 gör vi en vandring ner längs floden och får se Peruvian Warbling Antbird, White-necked Thrush. Nere i floddalen kan vi se ett tiotal White-banded Swallow. En Short-tailed Hawk är uppe och seglar på termalerna med korpgamar och kalkongamar. Vid en bäck sitter ett plötsligt en Fasciated Tiger Heron på en gren helt nära. Chestnut-bellied Seedeater sjunger och en Black Phoebe är nära i strömmen. 

Tillbaka vid Copalinga lodge ser vi Violaceous Jay och Wire-crested Thorntail igen. I de blommande verbenorna surrar ett par Violet-headed Hummingbirds. Apor har rört sig runt lodgen i eftermiddag och de som stannat kvar vittnar om hur de rajdat fågelmatningen och tagit alla bananer och skrämt bort fåglarna. Det är White-fronted Cappuchin monkeys och en av dem kommer fram nära och får mer banan av Nelson. Den roffar girigt åt sig allt som finns!! Verkligen fyller famnen med bananslantar. En Speckled Chachalaca och en Sickle-winged Guan kommer också fram och äter. Vi softar och tar det lugnt, snackar morgondagens program och äter lite tidigare middag för att kunna göra en kvällsexkursion. Vi kör till en sluttning med lite vegetation och klippor och lyser med stark nattlampa, ett par ögon reflekterar ljuset, ett par fladdrande vingar och den är borta. Men så dyker den upp helt nära i lampans sken och far runt några varv, flammande vita vingmärken. Sätter sig sen på sin ursprungliga sittplats igen där den kan avnjutas i tuben. Blackish Nightjar! Tillbaka till lodgen har en av personalen hört Buff-banded Owl helt nära. Vi försöker också få höra och se den utan resultat. Sen visar det sig att Pavel, som stannat hemma, sett på sin veranda och hört den också.

Arter idag: 97. Arter totalt: 564

Amazonian Umbrellabird

Dag 15, torsdag 25 januari - Zarza - Yankuam

Idag ska vi besöka ett nytt område som heter El Zarza. En bergskedja - Cordillera Cutuco eller Cordillera Condor - som är separerad från Anderna och därmed har en delvis annan fauna. Bergen är förhållandevis låga och platta, så kallade Tepuyes, (Table-top-mountains) och beväxta med en annan typ av skog. Först passerar vi även en del små ängsmarker/ våtmarker och några bosättningar. Ser lite annorlunda ut mot det vi sett hittills. Ett par Long-tailed Tyrant blir första nya art. Efter lilla byn Zarza, två White-eyed Parakeets och 1 Ruddy Pigeon i trädtoppar. Vi kliver ut och börjar skåda på riktigt på 1.510 meters höjd. Det är en helt annan känsla i luften här uppe, troligen mycket lägre luftfuktighet. Behagligt ljummet och ett lätt molntäcke. 2 knallröda fåglar med vita vingband är White-winged Tanager (a la bändelkorsnäbb). Bar-winged Wood Wren sjunger och visar sig, snyggt vingbandad. Hörs gör Blackish Antbird, Ruddy Pigeon, Plain Ant Vireo, Streak-headed Antbird, Deep Blue Flowerpiercer. En Masked Tityra är en trevlig fågel…som alla i gruppen har sett förut. 

Marbled-faced Bristle Tyrant ses, liksom Cinnamon Flycatcher, Buff-fronted Foliage Gleaner, Bronze green Euphonia, Russet-crowned Warbler, Ashy-throated Chlorospingus, Golden Tanager, Yellow Olive Flatbill. Pavel som gått före en bit har upptäckte en snygg Lineated Woodpecker som vi alla kan se en stund. Hörs gör Western Fire-eye, White-bellied Antpitta, White-crowned Tapaculo. Så småningom blir det mer sol och hettan kommer, dags att klä av sig lite. Yellow-throated Tanager är en jättesnygg fågel som sitter lågt och nära. Pale-edged Flycatcher, Olive-sided flycatcher, Chestnut-bellied Seed Finch, Golden-faced Tyrannulet, Green Hermit ses. Grey-breasted Wood Wren, Blue-winged Mountain Tanager, Spotted Barbtail, Tropical Parula hörs när lite moln svalkar och fågelaktiviteten tycks öka. En del snygga fjärilar flyger längs grusvägen vi går på. De är svåra att få bild på och Pavel svär så det osar, men några bilder blir det allt. I ett skuggigt hörn rör sig en grupp Tanagers, minst 6 Paradise Tanager, 2 Saffron-crowned Tanager och 2 Turquoise-browed Tanager, alla riktigt snygga fåglar. En helröd hane Summer Tanager ses också.

Olive-backed Woodcreeper, Blackburnian Warbler, Golden Olive Woodpecker, Swainson´s Thrush, Ornate Flycatcher, Western Fire-eye hinns med innan vi sätter oss ner för lunch. 

Ecuatorial Greytail blir nästa nya bekantskap och sätter sig öppet att sjunga sin intensiva drill. Spectacled Prickletail, Long-tailed Sylph, Barred Becard och Black and White Becard och sen börjar det regna lite. Där utsikt - som f.ö. öppnar sig då och då och är imponerande över landskapet - hörs Squirrel Cuckoo och 2 Red-billed Parrot ses.

Precis där vi ska vända hoppar 2 Chestnut-bellied Thrush på en sidoväg. De ser ut lite som vandringstrastar men med en dovare färgskala. På vägen tillbaka stannar vi för glass i den lilla staden Los Encuentros (där 2 floder - Zamora- och Nangaritza-floden möts).

Det är ännu soligt, om än begynnande kväll när vi äntligen når Yankuam lodge efter många mil på skumpig väg. Black-capped Donacobius och Ringed Kingfisher har setts längs vägen.

Arter idag: 104. Arter totalt: 585

Collared Trogon

Andean Cock-of-the-Rock

Dag 16, fredag 26 januari - Yancuam lodge

Great Tinamou hörs från frukostbordet. Vi kommer upp till Maycu reserve precis i gryningen. Det är inte ens kikarljus när vi kliver ur bussen och börjar lyssna in morgonkören av fåglar. Golden-bellied Euphonia, Sickle-winged Guan, Little Tinamou, Thrush-like Antpitta, Scaly-backed Antbird, Gilded Barbet, Amazonian Grosbeak, Slate-coloured Grosbeak, Wing-barred Piprites, Ruddy Foliage Gleaner, m.m. Det är ganska svalt för att va i Amazonas, men vi är i foothillsen och befinner oss faktiskt på 1.000 meters höjd. Ett dis ligger över skogen och ett tag regnar det såpass att vi sätter oss i bussen en stund. Det blir en intensiv skådning med bra aktivitet hela tiden ända fram till kvart i tolv då vi åker hem för lunch. Bland de läckraste fåglarna som också gav bra obsar bör lyftas fram Masked Tanager, Fulvous Shrike Tanager, Gilded Barbet, Lemon-throated Barbet, Yellow-backed Tanager, Flame-crested Tanager, Slaty-capped Shrike Vireo, Fiery-throated Fruiteater. Den sistnämnda riktigt brandröd-strupad och liten -minst? - för att vara en Fruiteater. Men sist men inte minst ska förstås hyllas: Orange-throated Tanager! En av de mest åtrådda arterna i landet och förstås även på resan, därtill svårsedd. Morgan hittar den första, sen hittar Nelson en till och båda ses bra men den sista ännu bättre. Blir t.o.m. bilder och film tagna. Bara några få kolibrier ses men nämnas bör Gould´s Jewelfront och Grey-breasted Sabrewing.

Collared Trogon och Green-backed Trogon är också fina att se och ganska bjussiga också. Kanske inte lika spektakulära men nya arter var också Speckled Spine-tail, m.fl.

Några överraskningar: Blue-headed Parrot och Double-toothed Kite (båda flyger in och sätter sig ovanför oss typ)

Roligt att höra att det finns sumphöns i den här biotopen också; Chestnut-headed Crake! Sammanfattningsvis kan man säga att åtskilliga nya arter för resan noteras under morgonens session.

Efter lunch och siesta ger vi oss ut igen 14.30. Stannar för att fota monumentet på bron. Ser några Chestnut-bellied Seedeater, White-lined Tanager, Violaceous Jay och White-collared Swift. Skådar oss upp längs vägen i Maycu reserve igen. Lite siesta bland fåglarna verkar det till att börja med. Första nya art blir Red-stained Woodpecker som visar sig riktigt bra med två ex. Lite senare en hackspett till: Yellow-tufted Woodpecker, även Lineated dito hörs. Black and white Tody Flycatcher sågs i morse men nu får vi en andra chans. Andra chans blir det även på Orange-throated Tanager, som sitter lugnt och fint jättelänge och ganska lågt och t.o.m. sjunger en del. 3 Grey-rumped Swifts drar runt som seglar gör hemma och kvittrar intensivt. Senare ses ett kluster av seglare med inte mindre än 4 arter representerade, Fork-tailed Palm Swift, Short-tailed Swift, Chestnut-collared Swift och de nyss nämnda Grey-rumped. Purplish Jacamar, Rusty-cheeked Foliage Gleaner, Yellow-browed Tody Flycatcher är några andra arter som ses på eftermiddags-turen.

Arter idag: 121. Arter totalt: 638

Orange-throated Tanager

Lineated Woodpecker

Wedge-billed Woodcreeper

Dag 17, lördag 27 januari - Yancuam lodge

Idag åker vi igenom Maycu-reservatet och vidare mot Peruanska gränsen. 2 nattskärror flyger upp från vägen i gryningen och är troligen Blackish Nightjar. Ett första stopp ger en hel del fågelsång av bl.a. Marbled Woodquail och gryningen ger även nya fåglar som Red-billed Tyrannulet och Buff-throated Woodcreeper. Ett flertal seglare födosöker över oss och vi kan se de stora White-collared Swifts, men också flera mindre. Nelson artar White-chinned Swift och Chestnut-fronted Swift, men båda har tvärt avskurna stjärtar och vi kan även konstatera att vissa ungefär lika stora seglare har tydligt kluvna stjärtar. Trots att vi inte kan se något vitt på dem verkar White-chested Swift vara den som passar bäst. En Many-spotted Hummingbird surrar runt klasar med orange blommor i ett träd, där sitter också en Western Wood Pewee. En Ivory-billed Aracari dyker upp i trädet intill och får även med sig en artfrände en stund, de stannar dock inte särskilt länge. Magpie Tanager och Sooty-headed Tyrannulet ses också. Lite längre fram längs vägen sitter en fågel i total motljus men lågt och alldeles intill vägen, det är Blackish Pewee, även den har en kompanjon med sig och båda sitter lika lågt och fint och länge. Några Thrush-like Wren busar i en trädtopp och i samma kurva med nedförslut  får vi även se Black-tailed Flycatcher, Golden-faced Tyrannulet, Tawny-crowned Greenlet, Slender-billed Xenops, m.m. Roligast och mest unika är ändå de 2 White-browed Purpletuft som landar i ett träd och flyttar sig sen men stannar kvar länge i nästa. En unik, rolig fågel med helt egen uppsyn, en gång med i släktet Cotingas, men nu förd till Tityras. Två Eastern Woodhunters skulkar men låter och bjuder på bra obsar trots den täta vegetationen. Troligen häckar de här. 

En Amazonian Trogon poserar fint i samma backe. 

Vi kör vidare mot Nuevo Paraiso, vilket innebär in i Peru (!). Här är vi nere på blott 100 meters höjd och det är varmt så varmt. Olive-faced Flatbill och Purplish Jacamar blir de första fåglarna vi ser. Landskapet är lite mer öppet här och det finns bosättningar och betesdjur här och var. White-winged Becard syns intill Jacamaren, en Greater Yellow-headed Vulture seglar över riktigt lågt och fint, resans första (och till slut enda). Black Caracaras är också uppe och flyger då och då. Snart närmar vi oss bron över floden Numpatakaime och här kan vi se Dark-breasted Spinetail och Olive-chested Flycatcher nära vid ett slags vassbestånd. Vid brofästet Olive-backed Elaenia och flera Chestnut-bellied Seedeaters som verkar knapra lera. En fläckdrillsnäppa går på stranden och en Long-tailed Tyrant posterar ett träd. På andra sidan floden går vi förbi en busshållplats och en gräsmark med enstaka buskar och träd. Chestnut-bellied Seed Finch, Black-billed Seed Finch, en Black-billed Thrush kommer och sätter sig hyggligt nära i en buske (har annars varit tämligen svårsedd på resan). Två riktigt snygga Spot-breasted Woodpeckers visar sig bra i ett träd på ängen, Bluish Grey Saltator likaså. Rufous-sided Crake spelar i gräset och en Ferruginous Pygmy Owl hörs från andra sidan floden. Black-capped Donacobius är alltid kul att se och det här är bara resans 2.a. Tillbaka över bron och ner i buskmarken och minsann, där håller sig minst ett tiotal Hoatziner! Här dyker också ett par Little Woodpecker upp. Mysigt! Det är allt vi har tid för så vi går till bussen och kör hem till lunch.

Eftermiddagen spenderas i Maycú-reservatet igen. Det är alltjämt hett när vi åker, men de höga träden ger skugga och det är lite mer vind idag också. En Purplish Jacamar syns fint, innan en bra blandflock med Tanagers kommer vår väg. Bland vanligare arter hittas också Fulvous Shrike Tanager, Yellow-bellied Tanager, Yellow-backed Tanager, Opal-crowned Tanager och Opal-rumped Tanager - de båda sistnämnda nya för resan. Dessutom Lemon-throated Barbet, Flame-crested Tanager, Pygmy Antwren och så kommer lilla, supersnygga Fiery-throated Fruiteater fram alldeles ovanför oss. Hörs gör även Grey-crowned Flatbill, Coraya Wren, Thrush-like Antpitta, Zimmer´s Antbird, Lanceolated Monklet, Black Antbird,  m.m. Som avslutning en tjusigt rödsvart Masked Crimson Tanager i en trädtopp i fint kvällsljus. Kallas Sangre de Toro (tjurblod) på spanska. 

Arter idag: 146. Arter totalt: 668

Greater Yellow-headed Vulture

Purplish Jacamar

Eastern Wood Haunter

Blackish Pewee

Dag 18, söndag 28 januari  - Yancuam lodge - Tierra Dorada lodge

Vissa hör Buff-bellied Owl under frukosten. Hunden Rambo har hittat en orm i anslutning till matsalen och ägaren har tyvärr redan halshuggit den när vi får se den. En mindre huggormstyp med fläckmönster, ska vara giftig. Tidig avfärd för att nå området Santa Cecilia i hyfsad tid. Det tar dock tre timmar, men det är alltjämt svalt och lite disigt när vi kliver ur bussen på 1.780 m höjd och börjar skåda oss upp längs vägen. En tjusig Scaled Pigeon sitter i en trädtopp inom bra synhåll. Deep Blue Flowerpiercer ses också. Hörs gör Uniform Antshrike, Long-tailed Tapaculo, Western Fire-eye, Streak-headed Antbird innan Long-tailed Sylph, Red-billed Parrot och Golden-faced Tyrannulet kan hängas in visuellt. Någon slags apa hörs och Nelson är osäker men tror det kan vara en ullapa. Greenish Puffleg blir en ny kolibri för de som hinner se den och några lyckostar får se en hane Peruvian Rackettail med riktiga rackets. Ett par Sharp´s Wren skulkar, men går ändå att se bra och nära. Vi har inte lyckats se så mycket när magen börjar säga lunch och vi får sätta oss ned och avnjuta en riktigt god medhavd omelett med korv och skinka i.

En hel del snygga fjärilar kan ses och fotograferas längs vägen. 

En 30-hövdad flock White-collared Swifts blåser över lågt och läckert.

En blandflock dyker upp och tycks samlas i ett träd med en hel del bär. Jan ropar ut Vermillion Tanager, en knallröd, snygg fågel som alla givetvis längtat efter och vill se. Två stycken manifesterar sig. Dessutom Flame-faced Tanager, Golden-naped-, Orange-eared-, Saffron-crowned-, Golden- och Paradise Tanager. Dessutom ett par Deep Blue Flowerpiercer. En Tropical Parula klättrar omkring ovanför. Vi är riktigt nöjda efter det och påbörjar färden nedför bergen och tillbaka mot låglandsvärmen. Nästa utmaning är Bluish-fronted Jacamar och den visar sig direkt vi kliver ut. Dock går det lite snabbt och vi står på en dammig väg där bilar kör så det verkligen ryker. De två jacamarerna försvinner, men återupptäcks tursamt nog så alla får bra obsar och en del bilder. Vi stannar och köper glass i Paquisha, tankar i Zumbi och checkar in tidigt (för en gångs skull) på Tierra Dorada lodge alldeles vid Zamora-floden utanför Yantzaza. En riktigt lyxig lodge/ hosteria med grönska, pool och jättefina rum. Vi har tre kvart på oss att chilla lite innan vi åker ut igen. Vi samlas i baren vid poolen och njuter av den lyxiga miljön och något kallt i strupen.

Det är bara en dryg kvart till kolibri-matninegn ”Mi Paradise” där fågelvännen Cristian planterat blommor och gjort ett tak med bänkar där man kan sitta och spana kolibrier. En gammal hane Spangled Coquette visar sig direkt vi kommer dit. Riktigt läcker fågel. Strax också en Little Woodstar. Det blir minst 3 av dem och 4 coquetter, dock bara en gammal hane av vardera. Dessutom Golden-tailed Sapphire och Blue-tailed Emerald.

Här flyger också en större dagsvärmar-typ som inte är helt olik en kolibri, den har dessutom vitt band på övergumpen. Den är mer svartvit än den europeiska och saknar dennes orange bakvingar. En riktig bonus bjuds då en Bat Falcon plötsligt slår till i ett dött träd nära, med en Olivaceous Siskin i klorna (!) En art som vi aldrig såg något levande exemplar av på resan. Tillbaka för god middag på lyxiga lodgen.

Arter idag: 96. Arter totalt: 682

Bat Falcon

Little Woodstar

Moth

Spangled Coquette

Smokey Bush-tyrant

Pearled Treerunner

Black-capped Tyrannulet

Blue-backed Conebill

Wedge-billed Woodcreeper

Horned Screamer

Dag 19, måndag 29 januari - Tierra Dorada lodge - dos Chorreras

Tidig start med frukost och lunchpaket, men (lyx)hotellet ställer fram en stor pumptermos nybryggt kaffe till oss i alla fall. Tre timmars transfer till ett område känt som Acacana. Vi kliver ut på ca 2.900 meters höjd i frisk och skön luft. En hel del fågel visar sig i buskarna omgående. Superciliared Hemispingus är välkommen för den hade bara ett fåtal av oss sett innan. Glossy Flowerpiercer, Pearled Treerunner, Yellow-breasted Brush Finch och Grey-browed Brush finch känns igen. Vissa får bra obsar på Ash-coloured Tapaculo, 2 Lacrimose Mountain Tanager visar sig bra. Black-capped Tyrannulet blir ny art för resan. Spectacled Whitestart ses fint och Rainbow Starfrontlet och Tyrian Metaltail representerar kolibrisläktet. Chauffören Orlando försöker föra fram bussen mot alla odds, men vi vi förespråkar att vi kliver av och går, trots att det är en dryg km. Här består landskapet mest av betesmark med en del buskmarker och träd, nästan lite alplikt. Blue-and-black Tanager och White-crested Elaenia obsas. Scarlet-bellied Mountain Tanager ropas ut och i samma träd klättrar en Crimson-mantled Woodpecker upp, tjusiga fåglar bägge två. Equatorial Antpitta och Ocellated Tapaculo hörs. Glowing Puffleg blir dagens 3.e kolibri. Stannar till vid en korsning på 3.100 meter dit bussen så småningom ska komma. Härifrån vidtar lite tätare buskmarker. Ett par Smoky Bush Tyrant håller till vid vägen, sprätter med vingarna så orange handpennor syns, snyggt! En 20-flock Golden-plumed Parakeets flyger nere i dalen och slår till i ett träd. Tawny Antpitta och Grass Wren hörs. Rufous-breasted Chat Tyrant är en gammal bekant från 1.a dagen. Det är lite ansträngande att gå uppåt på den här höjden och vi har ju lunchen med oss, så vi sätter oss att avnjuta den. Solen börjar skina och det gassar på rätt rejält. Det känns ju skönt för oss men fågelaktiviteten avstannar tyvärr avsevärt. Vi fortsätter vandringen uppåt till 3.750 meter. En del Brown-bellied Swallows och White-collared Swifts flyger omkring över oss, en del swishar lågt förbi. Olofsson upptäcker en rovfågel på långt håll och den bestäms till Black-chested Buzzard Eagle. Lite siesta där ett träd ger oss skugga gör att molnen hinner komma in och vi återfår hopp om förnyad fågelaktivitet. En ny Scarlet-bellied Mountain Tanager ses, White-throated Tyrannulet blir ny art. Så småningom möter vi en stor flock Blue-and-black Tanagers och i andra vändan upptäcks också 2 Black-headed Hemispingus och en Agile Tit-Tyrant. Citrine Warbler och Yellow-breasted Brush Finch ovanpå det. Innan vi kommer tillbaks ner till bussen kan de som vill testa Ecuadorianska björnbär som är på väg att mogna i vägkanten. En liten grå fågel som sitter nära får bussen att stanna, en Slaty Finch, ännu en ny art. Men dessutom hörs en Barred Fruiteater och snart sitter den hyggligt synlig i ett träd med lite lövverk framför sig. Riktigt kul att se! Just som vi är klara med den ser Nelson en Conebill uppe i sluttning. Det lyckas tyvärr ingen annan med, men där kommer också en Aplomado Falcon flygande över bergskanten! Tjusigt! En till Slaty Finch längs vägen och sen blir det transfer. 

Stannar för att tanka vid en mack utanför La Paz och här kan man också köpa nyfriterade Empanaditas (som Churros ungefär) av ambulerande försäljare som kommer fram till bussen. De fixar även gott hett kaffe jättesnabbt. Yummy! Lite kyligt och regnigt här uppe. På flera ställen längs vägen ser vi hela grisar på grill i byarna. Nelson berättar att det krispiga skinnet kan köpas i strimlor och heter Cascaritas. (Casca = bark).

Till slut - i mörker - kommer vi fram till ett överdådigt lyxigt hotel på 3.000 meters höjd i bergen - dos Chorreras. Lite stök med incheckningen men sen är det bara att låta sig imponeras. Det är kyligt på den här höjden, men badrummen har golvvärme!! Hotellet har inte bara ett system av egna dammar med fiskodling, här finns också ett eget bageri, en chocolateria och på väg till matsal och bar, ett helt butiksområde med ett häpnadsväckande utbud varor, från häst-sadlar i läder till gula gummistövlar, dockor, keramik och allsköns lokalt hantverk och kläder. Vid bordet serveras vi en varm, fruktig liten välkomstdrink med några droppar starkt i för den som vill. Menyn innehåller 410-grams Tomahawk-steaks, som flera tar utan att inse hur mycket kött det är. ”Jag tyckte det stod 140 gram” säger någon! Sen kan man somna gott i resans mjukaste sängar och varmaste rum (trots det kalla klimatet utanför).

Arter idag: 53. Arter totalt: 689

Dag 20, tisdag 30 januari - dos Chorreras - Guayaquil

Näranog sovmorgon med hotel-frukost klockan sex och sen lugn skådning runt lodgen. Omgivningarna är ännu mer imponerande än vi kunnat ana, då höga berg omger oss, en del branta klippstup påminner om Pyrenéerna. I forell-dammarna ligger Andean Teals och dryga 50-talet Andean Gulls svärmar omkring men är svåra att komma nära. En liten bit bortanför bageriet är det livat i buskarna och här busar en handfull Blue-backed Conebills, flera Pearled Treerunner, Superciliared Hemispingus, Yellow-breasted Brush Finch, White-throated Tyrannulet, Brown-backed Chat Tyrant.

Dags att borda bussen igen för en kort färd till östra delen av Cajas national park. Vi börjar vid huvudentrén på låg höjd som öppnar nu först klockan 8, därav den lugna morgonen. Vädret är soligt och klart och alltjämt bara runt 10 grader. Vid parkeringen sjunger en Tawny-rumped Tyrannulet - ny researt. Masked Flowerpiercer, Black-crested Warbler, Russet-crowned Warbler och White-banded Tyrannulet och flera av arterna från hotellet ses i buskarna. Stigen leder ner till en vacker sjö - Jabiugo Lake. En ung natthäger flyger förbi, senare ses en adult…Black-crowned Night Heron. Denna lilla pärla visar sig vara en riktig hotspot då Andean Coot, Andean Duck, Yellow-billed Pintail ses  i princip omgående. Vi får även höra minst två Ecuadorian Rail. Grey-breasted Mountain Toucan, Crimson-mantled Woodpecker, Blackish Tapaculo, Golden-plumed Parakeet hörs. Spejar från en brygga med bra utsikt men ser inget mer. Längs vandringen tillbaka spelar vi fram en Ecuadorian Antpitta som bjuder fina obsar och t.o.m. bilder. Några kolibrier ses: Rainbow Starfrontlet, Mountain Velvetbreast, Tyrian Metaltail. Sist också Black Flowerpiercer.

Vi nöjer oss så och kör långsamt ut ur den vackra dalgången, där betande kor ger en härlig alpkänsla, nåja det går lamor här också. Uppe på 4.150 meter går vi ut vid en utsiktsplats i Tres Cruces National park. En Rufous-winged Cinclodes hoppar längs stigen, men vi var ute efter dess större kusin (Stout-billed), som vi dock inte ser. Rent geografiskt kan man säga att här sluts cirkeln för det var här vi skådade dag 3 på resan. Vi testar flera stopp i polylepis-skogen på västra sidan. Tufted Tit-Tyrant, Tit-like Dacnis, Blue-mantled Thornbill och Violet-throated Metaltail, Great Sapphirewing och några Hooded Siskins blir utdelningen. Dippar målarten Giant Conebill som ska finnas här, men vi har en stor målart kvar så vi kör ner mot låglandet. Vi har i alla fall skådat på rätt höjd (från 3-4000 meter) idag, när vi kommer lägre är det riktigt dimmigt. Klarnar åter upp i låglandet där även värmen är tryckande. En grusväg längs en kanal med omgivande gräsmarker och en del våtmarker hyser en hel del fågel. Åtskilliga Peruvian Meadowlark, Chestnut-throated Seed-eaters, luften full av gamar igen och andra rovor som Savanna Hawk och Snail Kite. Hägrar och andra våtmarksfåglar är väl representerade och Little Blue Heron, samt Anhinga blir faktiskt nya. Ute i några dammar är det gott om Black-necked Stilts, även White Ibis, några Limpkins, Whistling Ducks, två Pied-billed Grebe, m.m. Flera arter svalor flyger omkring och American Barn Swallow blir ny researt. Men framförallt…här får vi se urtidsfåglarna Horned Screamer! De ser ut som jättelika hönsfåglar med rovfågel-vingar men som egentligen är andfåglar! Dock i sitt eget släkte; Värnfåglar. Fem-sex stycken visar sig riktigt bra, både på marken och flygande. Det blir resans sista nya art och tiden medger därefter ingen mer fågelskådning. Det är bara att vända bussen och påbörja hemfärden. En hel del våtmarksfåglar (Limpkins, Black-necked Stilts, hägrar, osv) och rovfåglar ses från bussfönstret under den sista transfertimmen mot flygplatsen. Hemresan går förvånansvärt smidigt och de första är hemma 18 timmar efter take-off. 

Arter idag: 85. Arter totalt: 699

Postludeum: Enligt listmästaren når vi 700 arter då Cryptic Becard nyligen blivit splittad från Black-and -white Becard. 

Välkommen att boka en resa med oss!

Oavsett om du väljer att åka med oss till ett fjärran land eller för att fotografera örnar från ett gömsle kan du vara trygg med att vi osv osv osv

  • Vi har lokal kännedom

  • Vi arbetar för en hållbar naturturism

  • Har många års erfarenhet