Bhutan

4 – 24 april 2024

Bhutan

4 – 24 april 2024

4 – 24 april 2024

Pris: 75.775 kr /person (exkl. flygresa)
Enkelrumstillägg: 5.500 kr /person

Himalayamonal / Satyrtragopan / Blodfasan / Beautiful Nuthatch / Wards Trogon / Rufous-necked Hornbill / White-bellied Heron / Langurer / Makaker / Röd panda

Bhutan – Östra Himalayas vackraste juvel

Få länder är så mytomspunna och alltjämt tämligen okända som Bhutan. Få länder är så säregna både i fråga om natur och kultur, arkitektur och folklore. Fågellivet är också exceptionellt. Bhutan är traditionellt länkat till Tibet och här är buddhismen – likt tibetansk buddhism – grundfilosofin som vördar allt levande och även påverkar synen på djur och natur. Få områden i Asien har så mycket orörda skogsområden. Bhutan har sannolikt Asiens största sammanhängande subtropiska skogar, en följd av en långsiktig naturvårdsstrategi där kungen själv är visionär. Här finns inte heller något kommersiellt skogsbruk. Vi gör en rundresa där vi får se en rejäl del av detta spännande och vackra land.

Läs en reserapport!

Här finns karismatiska och färgstarka hönsfåglar som himalayamonal, satyrtragopan och blodfasan. Arter med gles och begränsad utbredning, såsom Beautiful Nuthatch (Sitta formosa), Wards Trogon (Harpactes wardi), Rufous-necked Hornbill (Aceros nipalensis) är några av topparterna. En av världens allra fåtaligaste fåglar; White-bellied Heron (Ardea insignis) har här sitt starkaste fäste. Här finns också en hel rad mycket attraktiva fåglar och fågelsläkten som inte alls är representerade i Europa; Minivets, Forktails, Cochoas, Niltavas, Fulvettas, Treepies, Drongos, Leafbirds, m.fl. Bland fågelsläkten vi känner igen så finns en rad läckra trastar och småtrastar, flugsnappare, mesar, järnsparvar, sångare, törnskator, hackspettar, m.fl. Givetvis saknas inte heller rovfåglar och ugglor. Taxonomiskt har mycket hänt sedan vi började resa till Bhutan (2017) bland annat är nötkråkan här numera ansedd som egen art; Southern Nutcracker/ Kinesisk nötkråka (Nucifraga hemispila) och skatorna här tillhör faktiskt arten Black-rumped Magpie/ Svartgumpad skata (Pica bottanensis). Detta är en mycket artrik resa och man får se en stor del av de fågelarter som finns i landet.

Bhutan hyser flera Langurer varav en är endemisk – Gyllenlangur (Trachypithecus geei). Här finns också makaker. De jakar man ser är domestiserade, i likhet med Sveriges renar. Bhutan hyser flera spännande däggdjur som tiger, leopard, nationaldjuret Takin (en höghöjdsart) och röd panda. Dessa är dock oerhört svårsedda, inte minst tack vare att landet är väldigt beskogat. 

Vi besöker landet i mars-april när vädret mestadels är behagligt och våren spirar, en del träd blommar på bar kvist med lila eller vita blommor och färgar landskapet. Med det sagt ska man vara beredd på att det kan vara svalt eller rentav kyligt på högre höjd, där kan det även komma snö. Alla resenärer får en packlista med råd och tips om kläder och utrustning inför resan. Mars – juni är torrperiod och högsäsong för fågelskådning i Bhutan. Vi gör en rundresa som tar oss till de flesta klimatzoner och naturtyper i landet. Läs mera under Resande & rutt.

Bhutanresan är en äventyrlig fågelskådarresa, med bra fotomöjligheter och avsevärda kulturella mervärden. Bhutans kulturmarkörer är såpass speciella att vi på den här resan också lägger tid på att besöka det berömda templet – Taktshang – Tiger´s nest, på 3.120 m höjd, samt en Dzong, en forntida borg, som idag också tjänar som religiöst såväl som administrativt center.  En viss nivå av äventyr ingår då vi campar 4-5 nätter. Men i övrigt är resan bekväm utan längre vandringar, med undantag för den till Tiger´s nest. Se nedan.

Som på t.ex. Costa Rica-resan har vi filosofin att man vi vill ge våra resenärer en rejäl portion av landet (när man väl har rest så långt). Därför gör vi en rundtur genom stora delar av Bhutan från södra låglandet vid indiska gränsen upp genom foothills och dalgångar till flera pass på 3.500- 4.000 meters höjd. Vi åker dock inte högre upp än så, orsaken är att det i princip inte finns några vägar eller infrastruktur alls högre upp. Därefter får man i princip göra en expedition för att ta sig högre. Det är ett helt eget företag. Vi reser gemensamt i en buss med ca 20 sittplatser, de flesta fönsterplatser har öppningsbara fönster. Fågelskådning i Bhutan är bekväm, det kuperade landskapet och bristen på infrastruktur gör att man ofta skådar längs vägar och floder. Här finns inte mycket trafik och vägarna som slingrar längs bergssluttningarna erbjuder ofta bra utsikt och därtill ofta rakt ut i trädtoppshöjd.

Det lilla landet Bhutan (lika stort som Schweiz) är väldigt kuperat och till större delen klätt av skog. Hela 69% av landet består av skog och 12,7% av den klassas som urskog. Här finns varma, subtropiska lövskogar på 1.000-2.000 meters höjd, som är landets mest artrika miljö. I de här skogarna finns sällsynta arter som Beautiful Nuthatch och Rufous-necked Hornbill, som räknas som globalt hotade, här är de vanligare än någon annanstans i världen.
I den svalare zonen med lövskog som växer på upp till 2.900 m. finner man bland annat Ward´s Trogon.
Högre höjders barrskogar hyser inte lika många arter, men Buff-barred Warbler och mesar som Grey-crested Tit finns här. Här träffar vi ett par av landets för oss få bekanta arter, nämligen Kinesisk nötkråka och (Himalaya)korsnäbb.
På runt 3.000 meters höjd, domineras skogen av Abies-gran (Abies spectabilis) och har ofta en rik undervegetation av rododendron och bambu. Här finner man en hel del fåglar och bl.a. specialiteter som satyrtragopan, Fire-tailed Myzornis, Rufous-breasted Bush Robin (en blåstjärt-släkting) och Hoary-throated Barwing.
Bambu-ruggarna utgör en viktig biotop för många fåglar och här finner man bl.a. skäggmes-släktingarna Parrot-bills av fyra arter, Greater- och Lesser Rufous-headed Parrotbill, Great Parrotbill, Fulvous Parrotbill. Här finner man också Broad-billed Warbler och Golden-breasted Fulvetta.
Mellan 3.700 och 4.200 meters höjd är öppna gräsmarker med enbuskar och rododendron en vanlig biotop. Här finns arter som White-winged Grosbeak, Fire-tailed Sunbird, flera arter Bush Robins och rosenfinkar. 

Bhutan är ett väldigt kuperat och bergigt land med en mindre yta lågland. Därför finns inte många våtmarker annat än vid vid floderna som ofta kantas av sten och grus. Miljöer för den säregna, monotypiska ibisbill, White-bellied Heron, bandhavsörn, snygga White-capped Water Redstart, Blue Whistling Thrush, flera arter kungsfiskare och grafiska Forktails. Vi besöker flera av landets nationalparker och mest kända natur- och fågelområden. 

De flesta nätter bor vi på hotell, men det blir också ett fåtal nätter i tält på ordnade platser för naturcamping. Tälten har sängar, golv med matta, vi förses med sovsäckar och filtar, så bekvämligheten är riktigt bra. Under resan följs vi av ett manskap som förser oss med lunch och ibland frukost i fält. De dukar upp i fält på bord med duk och stolar med dynor, ofta på en plats med utsikt, där man också ser fåglar runtom. Ett mycket bra upplägg som gör att man utnyttjar dagarna i fält maximalt. Hotellen vi använder i Bhutan håller genomgående hög standard, vissa är rentav lite lyxiga. Här serveras oftast middagarna som en buffé med soppa och flera varmrätter. Grönsaker och ris dominerar måltiderna med mindre mängd kyckling, kött eller fisk att välja på. Även i fält får vi flera rätter per måltid och frukostarna kan ofta innehålla varm mat som omelett, pannkakor, stekt ris, t.o.m. gröt, givetvis te och kaffe, frukt, toast, m.m. Öl och vin finns på de flesta hotellen. Utbudet av vin är dock smalt och representeras bl.a. av ett lokalt, vitt, halvsött persikovin.

Vi jobbar med 2 lokala guider som tillsammans leder oss genom landet på hela resan. Bhutan är känt för att ha väldigt dedikerade och skickliga fågelguider, vi vågar säga att vi troligen har två av landets bästa. Vår huvudguide är den person som laddat upp flest inspelningar av fågelläten i Bhutan på Xeno-canto.org. Han är mycket skicklig på fågelläten. Vi har använt samma huvudguide på alla våra resor och varit mer än nöjda, detsamma gäller chaufför och ”crew”. De är alla mycket vana att jobba med svenska grupper.

När: 4 – 24 april 2024

Nytt, lägre pris!
Pris: 75.775 kr /person (exkl. flygresa)
Enkelrumstillägg: 5.500 kr /person

OBS! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala kostnader eller valuta-ändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.

Vi erbjuder oss förstås att boka flygbiljetten åt dig. Det är viktigt för oss att vi kommer med samma flyg.

Vad ingår: Helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla transporter, alla eventuella inträden till naturreservat och parker.

Ingår inte: Flygbiljett, Transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför.

Antal deltagare: min 8, max 15 st

Anmälningsavgift:
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 5.000 kr som
anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.

Anmäl intresse / Boka här!

Bli inspirerad! Läs en reserapport!

…här är buddhismen grundfilosofin som vördar allt levande och även påverkar synen på djur och natur.

…här är buddhismen grundfilosofin som vördar allt levande och även påverkar synen på djur och natur.

Välkommen att boka en resa med oss!

Oavsett om du väljer att åka med oss till ett fjärran land eller för att fotografera örnar från ett gömsle kan du vara trygg med att vi osv osv osv

  • Vi har lokal kännedom

  • Vi arbetar för en hållbar naturturism

  • Har många års erfarenhet