Colombia

10-23 januari 2025
+ extravecka Sierra de Santa Marta & Guajira-halvön 23-30 januari

Colombia

10-23 januari 2025
+ extravecka Sierra de Santa Marta & Guajira-halvön 23-30 januari

Choco´-regionen, västra och centrala Anderna 10-23 januari 2025
+ extravecka Sierra de Santa Marta & Guajira-halvön 23-30 januari

Pris: 66.500 SEK (exkl. flygresa)
Enkelrumstillägg: 6.000 SEK
Pris för extravecka: Annonseras inom kort.

Multi-colored Tanager / Santa Marta Screech Owl / Santa Marta Antpitta / White-tipped Quetzal / Toucan Barbet / Guyanan Cock-of-the-rock / Buffy Helmetcrest / Crescent-faced Antpitta / Equatorial Antpitta

Världens artrikaste land

Colombia är känt för sin otroligt rika fauna och flora, brukar kallas världens artrikaste land och har såklart massor att erbjuda fågelskådaren. Landet som har kust mot såväl Stilla Havet som Atlanten (Karibiska sjön) och korsas av bergskedjan Anderna, erbjuder en mångfald miljöer på olika höjd. 1900 fågelarter varav 80 är endemiska och flera närendemer har noterats här. Vi börjar med västra och centrala Anderna, Choco´-regionen och Cauca-dalen. Som avslutning gör vi en extravecka i Santa Marta-bergen och den vackra karibiska kusten och Guajira-halvön. 

Läs en reserapport!

Här finns gott om både färgstarka och unika fåglar, några av topp-attraktionerna är Multi-colored Tanager, Golden Tanager, Gold-ringed Tanager, Santa Marta Screech Owl, Santa Marta Antpitta, White-tipped Quetzal – bara några exempel på de många, många fåglar vi kommer att få se på den här resan. Här finns ett stort utbud endemiska fåglar och även emblematiska Sydamerika-arter som Crescent-faced Antpitta, Toucan Barbet, Guyanan Cock-of-the-rock, m.fl. Bland många kolibri-arter är Buffy Helmetcrest en av topp-attraktionerna, den mest kända av de ca 50 kolibrier vi har chans på under resan.

Colombia bjuder inte på lika mycket däggdjur som t.ex. Costa Rica, men chans finns att se apor, näsbjörnar, guldharar, halvapor som Kinkaju, m.fl. Kattdjur som margay eller ozelot är de svårsedda men det händer att de ses. Colombia hyser också en mångfald fjärilar med över 3.600 arter varav 200 är unika för landet.

Resan är en fågelskådarresa med fokus på att se många av de unika arter som finns i området. Det finns också en hel del bra fotomöjligheter här, inte minst då flera lodger har fågelmatningar, för både tanagers och kolibrier. Vi besöker även matningar för Antpittas, såväl Equatorial Antpitta som Crescent-faced Antpitta. Vi är aktiva de flesta av dagens ljusa timmar och ibland även någon tur nattetid med strålkastare. 

Vi kommer att vistas i en mångfald olika miljöer från fuktig regnskog, molnregnskog på högre höjd till mangroveträsk och våtmarker på kusten. På Guajira-halvön möter vi torra, sandiga miljöer i ett hett klimat.

Utflykterna tar upp huvuddelen av tiden och på den här resan är inte utrymmet särskilt stort för valfrihet. När vi bor bor flera nätter i rad på samma lodge (La Araucana, Termales del Ruiz, t.ex.) kan man ibland välja mellan att stanna kvar på lodgen eller följa med på exkursion. 

Vi landar i Colombias tredje största stad; Cali. Hit går det flyg från flera Europeiska städer. Vi börjar utforska Andernas västra sluttning och Choco´-regionen. Här kommer vi bl.a. tränga in i ett område med hjälp av en slags dressiner, s.k. ”Brujitas” som går på räls in i ett helt väglöst land. Vi fortsätter genom de centrala Anderna och besöker även våtmarker vid Stilla havets kust. Vi åker bekväm buss mestadels av resan och byter till 4-hjulsdrivna jeepar för ett par kortare exkursioner på högre höjd. Efter de första två veckorna flyger vi (de som bokat extraveckan) inrikes till Barranquilla/ Santa Marta. Resan går i ganska högt tempo med många tidiga morgnar, men innehåller inga överdrivet ansträngande promenader, mest på vägar och stigar.

Vi har Colombiansk guide och organisatör på hela resan, från det att vi landar på flygplatsen tills vi ska åka hem igen. På flera platser har vi även en lokal extraguide som är specialist just på den platsens fågelarter.

Att besöka Colombia i början av året har flera fördelar. Det är den torraste tiden på året (även om det alltid kan regna ibland) och den riktigt tryckande värmen har inte kommit än. Det är också start för häckningssäsongen för många inhemska fåglar såsom hackspettar, ugglor, quetzaler och kolibrier. De blir därmed mer stationära och lättare att hitta. Dessutom är en stor del Nordamerikanska flyttfåglar här och bidrar till mångfalden.

Colombia är ett växelvarmt land med betydande höjdskillnader. På 3.000 meters höjd kommer det vara några få +grader på natt-tidig morgon. På lägre höjd och nere vid havet är det varmt och t.o.m. torrt, däremellan lite som svensk sommar, mestadels behagligt. Sandaler och kortbyxor är lika användbara som svenska vinterkläder (som man ändå reser i från Sverige). Packtips skickas alltid ut till deltagarna innan resan.

De flesta nätter bor vi på lodger i anslutning till naturen. De är skapade för fågelturismen så passar våra syften till fullo. Vi bor också enstaka nätter på olika hotell längs vägen till våra besöksmål. De är alla av god standard och rummen har luftkonditionering, dusch och bekväma sängar. En natt tillbringar vi på en så kallad ”glamping-lodge” uppe i bergen där vi bor i stora tält. Här får man dela på badrummen och stå ut med lite svalare temperatur. Två andra nätter har vi dock spa och varma bad på ett riktigt lyxigt hotel. Maten i Colombia är omväxlande och består ofta av ett flertal rätter med bönor, ris och grönsaker i basen, men det finns även möjlighet till en grillad köttbit ibland. Även om chili ofta förekommer är maten i regel inte särskilt kryddstark. En del lokala specialiteter kommer vi också att få smaka på. Majskakan Arepa serveras ofta till frukost och Empanadas – fyllda piroger kommer vi säkert få stifta bekantskap med. Öl och vin finns i regel på såväl restauranger som lodger. Wi-fi förekommer på de flesta lodger, men i varierande omfattning och ibland bara i lobbyn.

När: Choco´-regionen, västra och centrala Anderna 10-23 januari 2025
+ extravecka Sierra de Santa Marta & Guajira-halvön 23-30 januari

Pris: 66.500 SEK (exkl. flygresa)
Enkelrumstillägg: 6.000 SEK
Pris för extravecka: Annonseras inom kort.

OBS! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala kostnader eller valuta-ändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.

Vi erbjuder oss förstås att boka flygbiljetten åt dig. Det är viktigt för oss att vi kommer med samma flyg.

Tempo/ strapatser
Vår lokaloperatör betecknar resan som bekväm och tillgänglig utan krävande eller strapatsrika vandringar. De flesta stiger går på plan mark och vi skådar oss mestadels nedför i terrängen. Inga fysiska krav ställs på deltagarna. Tempot är dock att betrakta som högt med som regel tidig uppstigning och aktiviteter hela den ljusa delen av dagen. I tropikerna blir det mörkt vid 18-tiden.

Annat: Det här är en ”mixed tour” som är öppen för engelsk-språkiga och svenska resenärer.

Vad ingår: Helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla transporter, alla eventuella inträden till naturreservat och parker.

Ingår inte: Flygresa, transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför.

Vaccination: Hepatit A&B (Twinrix), stelkramp, Gula febern, medtag Malaria-tabletter.

Maxantal deltagare: min 6 – max 10 st

Anmälningsavgift: När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 5.000 SEK som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.

Colombia är känt för sin rika natur och är ett av världens allra artrikaste länder, både vad gäller fåglar och fåglar. Av 1.900 fågelarter är ca 80 endemiska. På den här resan ska vi se ett bra antal av dem. Vi den här 15-dagars-turen besöker vi västra och centrala Anderna, Choco´- regionen och Cauca Valley. 

Efter det kan man fortsätta på extraveckan till nordligaste Colombia med Santa Marta-bergen och Guajira-halvön, som också är mycket endemrika.

Dag 1, 10 januari Sverige- Cali

Vi anländer till den mångkulturella staden Cali och hoppas vi hinner samlas för middag (beroende på flygtid så klart). Cali har direktflyg från flera Europeiska städer. Natt på hotell i Cali.

Dag 2, 11 januari, Alto Anchicaya

Första skådardagen och vi åker upp till Nationalparken Farallones de Cali, främst till Alto Anchicaya, på Andersnas västra sluttning. Den här sluttningen är en del av Choco´-regionen och känd som en av de mest biodersiva områdena i världen. Vi ska skåda oss fram längs vägen mot El Descanso, Doña Doras trädgård och fågelmatning som blivit berömd för sina många och färgstarka fåglar. Här har vi chans på Toucan Barbet, White-whiskered Hermit, Empress Brilliant, Rufous-gaped Hillstar, Uniform Treehunter, White-lined Tanager, Golden Tanager, Silver-throated Tanager, Rufous-throated Tanager, Glistening-green Tanager och många fler. Samtidigt kommer vi få njuta en lunch på hembakade Empanadas. Vi spenderar större delen av dagen i det här området där det också finns gott om fjärilar och orkidéer, innan vi beger oss mot vår bas för de kommande två nätterna. Natt på La Araucana.

Dag 3, 12 januari, San Cipriano

Idag ska vi utforska ett område som kallas San Cipriano, en del av Chocó-regionens lågland. Området har inga vägar, det enda sättet att ta sig in är med hjälp av det lokala transportmedlet Brujitas. Vi kommer spendera hela dagen i det här rika området med massor av lokala specialiteter som Rose-faced- och Saffron-headed parrot, Blue-headed parrot, White-whiskered Hermit, Rufous-breasted Hermit, Tooth-billed Hummingbird, Blue-chested- and Purple-chested Hummingbird, Purple-crowned Fairy, Black-breasted Puffbird, White-fronted Nunbird, Lanceolated Monklet, Chocó Trogon, Chocó Toucan, Yellow-throated Toucan, Spot-crowned Barbet, Five-colored Barbet, Chestnut-backed och Zeledon´s Antbird, Stub-tailed Antbird, Golden-collared Manakin, Pacific Flatbill, White-thighed Swallow, Bay Wren, Orange-billed Sparrow, Tawny-crested-, Scarlet-browed- och Scarlet-and-White Tanager. Dessutom den oansenliga men taxonomiskt intressanta Sapayoan (Sapayoa aenigma) som är placerad som enda art i ett eget släkte. Dess ursprung är debatterat och sentida forskning har visat att den troligen är en spillra av en släktgren av suboscina tättingar från ”den gamla världen”. Det här är också en fantastisk miljö för växter och fjärilar.

Efter en heldag i fält återvänder vi till vår bas La Araucana för middag och en andra natt.

Dag 4, 13 januari, San Antonio Cloud Forest

Tidig start för avfärd till San Antonio Cloud Forest – ett betydande område för flyttande fåglar men också lokala specialiteter. Vi kommer att besöka fågelmatningar med chans på Multi-colored Tanager (endemisk), Chestnut Wood-Quail, White-throated Quail-Dove. Vi kommer också spana efter Colombian Chachalaca, Scarlet-fronted Parakeet, Crimson-rumped Toucanet, Uniform Antshrike, Montane Woodcreper, Spotted Barbtail, Rusty-winged Barbtail, Streak-capped Treehunter, Streaked Xenops, Nariño Tapaculo, Green-and-black Fruiteater, Marble-faced- and Variegated Bristle Tyrant, Cinnamon- och Golden-crowned Flycatcher, Andean Solitaire, Three-striped Warbler, Rusty Flowerpiercer, Orange-bellied Euphonia. Tangarorna finns det en mångfald av här, såsom Metallic Green Tanager, Saffron-crowned-, Golden-naped-, Black-capped- och beryl-spangled, för att nämna några. Lägg därtill Blue-winged Mountain Tanager och Andean Motmot. Middag och natt på Hotel La Huerta.

Dag 5, 14 januari Laguna de Sonso

Laguna de Sonso är ett stort våtmarksområde som attraherar mycket flyttfåglar. Vi spanar efter unika urfågeln Horned Screamer, flera arter ibisar; Bare-faced Ibis, Buff-necked Ibis och vanlig bronsibis, visseländer, hägrar, Limpkin och många andra vattenfåglar. Här bör vi också se Apical Flycatcher, Spot-breasted Woodpecker, Little Cuckoo, Dwarf Cuckoo, Spectacled Parrotlets och Bar-crested Antshrike, På kvällen åker vi vidare norrut till en vinregion för att äta middag och bo över i Tatama.

Dag 6 & 7, 15-16 januari, High and Middle Tatama

Tatama National park sägs vara ett paradis för naturälskare. Här möts två regioner, Västra Anderna och Chocó – och skapar ett rikt habitat där över 600 fågelarter har setts, flera av dem endemiska: Gold-ringed Tanager, Black-and-gold Tanager, Chestnut-bellied Flowerpiercer, Munchique Wood-Wren och många regionala specialiteter som Sickle-winged Guan, Cloud-forest Pygmy Owl, Western Emerald, Brown Inca, Greenish Puffleg, Crested- and Golden-headed Quetzal, Black-billed Mountain Toucan, Fulvous-dotted Treerunner, Paramillo Tapaculo, Orange-breasted Fruiteater, Golden-breasted Fruiteater, Scaled Fruiteater, Beautiful Jay, Black Solitaire, Indigo Flowerpiercer, Multicolored Tanager, m.fl. Middag och natt på Montezuma lodge.

Dag 8, 17 januari, Lower Tatama – Manizales

Idag är i huvudsak en transferdag då vi skådar oss ner längs Montezuma road, Manizels är en av de större städerna i kafferegionen, eftersom den ligger i centrala Anderna är vyerna och landskapen mycket sevärda här. Natt i Manizales. 

Dag 9, 18 januari, Hacienda del Bosque

På denna vår nionde dag i landet kommer vi att skåda i Hacienda del Bosque som är ett fantastiskt område för fåglar och fotografering. På en höjd mellan 2.800 och 3.900 meter över havet är variationen av habitat avsevärd och arterna många. Vi ska se White-bellied Woodstar, Colared Inca, Tourmaline Sunangel, Tyrian metaltail, Buff-winged Starfrontlet och den åtråvärda Grey-breasted Mountain Toucan. Vi kommer också besöka fågelmatning där man har chans på Crecsent-faced Antpitta och Equatorial Antpitta. Efter denna förhoppningsvis mycket givande dag bor vi på hotel i Manizales.

Dag 10, 19 januari Rio Blanco

Rio Blanco är en annan hotspot känd för bra skådning och även matning av Ant-pittas. Området hyser 13 endemiska fågelarter och vi ska försöka se t.ex. Bicolored Antpitta, men också Chestnut-crowned- och Slate-crowned Antpitta. Under resten av dagen ska vi besöka flera matningar som bl.a. kan locka kolibrier som Long-tailed Sylph, Speckled Hummingbird, Bronzy Inca, Buff-tailed Coronet, Fawn-breasted Brilliant, White-throated Daggerbill, m.fl. Dessutom Pearled Treerunner, Black-capped- and Black-eared Hemispingus, Streak-headed Antbird, Lachrymose Mountain Tanager. Fler läckerbitar som Andean Motmot, Grass-green Tanager, Golden-plumed Parakeet, Grey-browed Brush-Finch, Green-and-black Fruiteater, Masked Saltator, Plushcap, m.fl. trevliga fåglar. Efter en förhoppningvis framgångsrik dag rör vi oss mot högre höjd och vårt hotell med spa där vi stannar två nätter. Middag och natt på Termales del Ruiz. https://termalesdelruiz.com/

Dag 11, 20 januari Los Nevados

Medan vår frukost förbereds skådar vi runt hotellet som har ett flertal fågelmatningar och bra vandringsleder. Vårt hotel är beläget på 3.500 meters höjd och här har vi chans att se kolibrier som Shining Sunbeam, Rainbow-bearded Thornbill, Golden-breasted Puffleg och Black-thighed Puffleg. Efter en delikat frukost åker vi en kort sträcka till Los Nevados National Park för att leta efter en av Colombias ädelstenar; Buffy Helmetcrest! Det här är en av de allra bästa ställena att se denna endem. Vi kommer också skåda oss upp i s.k. Elfin forest, här finns också endemiska arter såsom Rufous-fronted Parakeet. Dessutom spanar vi efter Tawny Antpitta, Stout-billed Cinclodes, Crowned Chat-Tyrant, Brown-backed Chat-Tyrant, White-chinned Thistletail, Hooded Mountain Tanager, Golden-crowned Tanager, Black-backed Bush Tanager och Paramo Tapaculo.

Efter en givande heldag i fält återvänder vi till vårt bekväma hotel och spa för middag och en skön natt. Hotel Termales del Ruiz. https://termalesdelruiz.com/

Dag 12, 21 januari El Color de Mi Revez

Tidig start för avfärd mot en elegant lodge i den högt belägna molnregnskogen. Vår resa kommer kräva 4-hjuls-drivna fordon för att ta oss fram på små, ensliga bergsvägar. Vi kommer fokusera på att få se Rufous-fronted Parakeet, men även få njuta av det fantastiska Andinska landskapet. Här är fotomöjligheterna ofta utsökta och fåglar som Mountain Velvetbreast, Buff-tailed Coronet, Tourmaline Sunangel, Collared Inca, White-bellied Woodstar, Sword-billed Hummingbird, Black-billed Mountain-Toucan, Bicolored Antpitta, Azara´s Spinetail, Hooded Mountain Tanager, Lacrimose Mountain Tanager, Masked – och Glossy Flowerpiercer, Här finns också chans på den notoriskt svårsedda Ocellated Tapaculo på dagtid och Crab-eating Fox på kvällen. Natt på Glamping el Color de Mis Reves. http://elcolordemisreves.com/

Dag 13, 22 januari Tinamu Lodge

Vi morgonskådar runt lodgen som även den har flera fågelmatningar. När vi är nöjda börjar vi återfärden mot lägre höjd i centrala Anderna och en varmare nivå. Här ska vi skåda i Tinamú Birding Reserve, beläget i foothillsen inte längt från Manizales, men med en hel del nya arter för resan. Här finns bl.a. Moustached Puffbird, Blue-lored Antbird, Speckle-breasted Wren, Guira Tanager and Golden-collared Manakin. Här har vi också fotomöjligheter på Lesser- och Sparkling Violet-ears, Scrub Tanager, Steely-vented Hummingbird, Green Honeycreeper, Blue-necked Tanager, Andean Emerald, Long-billed Starthroat, m.fl.

Dag 14, 23 januari

Även denna sista morgon ska vi skåda så mycket tiden medger innan vi behöver börja röra oss mot flygplatsen i Pereira för hemresa, eller vidare med inrikesflyg till Barranquilla för de som valt att följa med på extraveckan.

Extravecka: Santa Marta Colombias karibiska kust

23- 29 januari 2015

Nordligaste Colombia med kust mot såväl Atlanten som Stilla havet har helt andra miljöer och annan fauna att erbjuda. Vi ska besöka Sierra Nevada de Santa Marta (Santa Marta Mountains) och Guajira halvön på Colombias nordligaste kust. Santa Marta massivet är en isolerad bergskedja och dess snötäckta toppar tillhör världens högsta kustnära berg. Det är också en av Sydamerikas allra endem-rikaste regioner med närmare 50 endemiska fågelarter och flera unika underarter som närmar sig artstatus.

  

Dag 1, 23 januari

Ankomst till Barranquilla

Fågelskådningen idag styrs helt av flygtider. Vi hoppas kunna besöka en lokal som är nära hotellet I alla fall. I annat fall tar vi det nästa dag och får nöja oss med att få en känsla av den vibrerande staden Barranquilas ljud och färger på kvällen.  Middag och natt i Barranquilla.

Dag 2, 24 januari. Barranquilla to El Dorado Lodge via PNN Isla Salamanca.

Vi vaknar upp vid den Karibiska kusten och börjar med att fokusera på en av de minst utbredda arterna på hela resan; Sapphire-bellied Hummingbird! Mangrove-områden och buskmarker i Isla Salamanca National Park hyser också några speciella fåglar; Panamanian Flycatcher, Golden- green Woodpecker, Stripe-backed Wren, Black-collared Hawk, American Pygmy – och Green-and-rufous Kingfishers, Bicolored Conebill, m.fl. Nordamerikanske flyttfåglar som Prothonotary Warbler, Bronze-brown Cowbird och den extremt lokala Chestnut-winged Chachalaca, är bara några av de bevingade möjligheterna här. VI har även chans på den nyligen beskrivna Turquoise-winged Parrotlet. Givetvis finns här också en mångfald av vattenfåglar som hägrar, tärnor, måsar, vadare som frekventerar dybankar och stränder här. Den isolerade bergskedjan Santa Marta är dock vårt huvudmål dit vi snart börjar bege oss. Här finns en imponerande biodiversitet, med flera fågel-specialiteter inklusive flera endemer. En hel del av bergskedjan består numera av odlingar, men vi ska förstås besöka de skogsområden som finns kvar. Vi får återigen resa med 4-hjuls-drivna fordon på små vägar upp genom foot-hillsen. Vi stannar så fort vi ser blandflockar som kan ha intressant sammansättning här. Typiskt är att de innehåller sångare, tangaror, vireos, flugsnappare, grosbeaks och lokala arter som den sällsynta Coppery Emerald, White-bearded Manakin, Sooty- capped Hermit, Specious Tyrannulet, Rusty- breasted Antpitta, Crested Oropendola, Rufous- breasted Wren, Black-striped Sparrow, Rufous-tailed Jacamar och tjusiga Golden-winged Sparrow som föredrar tät undervegetation.

Vi har dock en del distans att resa så vi stannar kort för lunch, innan vi fortsätter uppåt de lägre, torrare sluttningarna av Santa Marta innan vi når först destination på den här delen av resan – El Dorado Lodge.

En mycket bekväm eco-lodge med vänlig personal som vet precis hur man jobbar med fågelskådare och naturvänner. Kolibri-matarna surrar säkert av aktivitet med arter som White-tailed Starfrontlet och de dimunitiva Santa Marta Woodstar, här finns också en endemisk ras av Tyrian Metaltail, ibland överraskar en eller annan Lazuline Sabrewing. Kompost-högen I trädgården kan också vara värd att utforska för Black-fronted Wood Quail, Orange-billed Nightingale- Thrush, Black-hooded Thrush, tjsuiga Blue-naped Chlorophonia och Sierra Nevada Brushfinch. Vi ska också leta efter Santa Marta Antpitta, som ibland besöker en fågelmatning här. På kvällskvisten gör vi en liten vandring för att se Mottled Owl och den nyligen beskrivna Santa Marta Screech Owl. Natt på El Dorado Lodge.

Dag 3, 25 januari. San Lorenzo Ridge

Högre upp vid närmare 3.000m fortsätter vi samla på oss höglandets endemer. Notoriskt flyktiga som de är, hoppas vi ändå få se flockar av Santa Marta Parakeet, mer samarbetsvilliga Rusty- headed Spinetail och Brown-rumped Tapaculo. De livliga Yellow-crowned Whitestart är  normalt vanligt förekommande I blandflockar, som också ska innehålla färgstarka Santa Marta Mountain Tanager och förhoppningsvis några Santa Marta Warblers med sina intrikata ansikteckningar. White-tipped Quetzal kan ofta lokaliseras genom sitt skällande läte, samtidigt som vi spanar efter arter som White-throated (Santa Marta) Toucanet, Rufous-and- white Wren, färggranna Golden-breasted Fruiteater, Yellow-legged Thrush, Hermit Wood Wren, Barred Forest Falcon, skygga Lined Quail-Dove och Grey-throated Leaftosser. På den här höjden finns också två riktigt svåra endemer som bara förekommer I låga numerär; den lilla Black-backed Thornbill, som föredrar blommande växter på hög höjd, samt den sällsynta Santa Marta Bush Tyrant som följer blandflockar. Natt på El Dorado Lodge.

Dag 4. 26 januari. El Dorado Lodge to Minca.

Vi har några timmars skåning att göra runt lodgen innan vi börjar röra oss nedåt. Vi kommer passera flera vattenfall där vi ska försöka se den skulkande Santa Marta Tapaculo innan vi fokuserar på andra endemer som nysplittade Santa Marta Blossomcrown, Santa Marta Brushfinch, den skogslevande Streak-capped Spinetail, Santa Marta Antbird, Scarlet-fronted Parakeet, Spectacled Tyrannulet, ofta blygsamma Santa Marta Foliage-gleaner och White-lored Warbler.

Längre ner längs bergs-sluttningarna söker vi också efter Rosy Thrush-Tanager, Groove-billed Toucanet, Santa Marta Foliage-gleaner, Rufous-and-white Wren, Black-backed Antshrike, (Golden-faced) Coopmans’s Tyrannulet or Sooty Grassquit, vi når så småningom den lilla bergsstaden Minca.

Minca attraherar såväl backpackers, cykelturister såsom fågelskådare och Colombianer, dess charm är o-omtvistad och staden kallas ”the Eco-capital of Colombia”, omgiven av ”premontane forest”, rena floder, lantliga hotel, kaffe-plantager, ett brett utbud av fåglar och en djup respekt för naturen hos invånarna. Minca ligger bekvämt till I Santa Martas foothills. Här finns flera endemiska fåglar, många är rara och har väldigt liten utbredning, vissa är bara vackra att se på. Den här eftermiddag och kvällen ska vi spana efter Coppery Emerald, Rufous Nightjar, Keel-billed Toucan, Black-backed Antshrike, Pale-tipped Inezia, Pale-eyed Pygmy Tyrant, Pearly-vented Tody-Tyrant, the striking Lance-tailed Manakin. Rufous-breasted- and Rufous-and-white Wrens, Golden-winged Sparrow kan också visa sig. Natt i Minca.

Dag 5: 27 januari. Minca – Riohacha via Los Camarones och Guajira Peninsula

Beroende på tid ska vi kolla av kolibri-matarna i Minca för Steely-vented Hummingbird, Coppery Emerald, White-necked Jacobin och Rufous-tailed Hummingbird. Vi växlar sen om för att ta oss ut till torrare habitat på Guajira halvön. Här finns cactus-spetsade buskmarker med s.k. xerophytisk vegetation som hyser flera Colombianska när-endemer som bara delas med ett litet, otillgängligt hörn av Venezuela. Längs vår rutt gör vi flera förhoppningsfulla stopp för att se de mycket lokalt förekommande Rufous-vented Chachalaca, men även mer spridda Double-striped Thick-knee och chans på Lance-tailed Manakin i de snåriga buskmarkerna före kuststaden Riohacha. Om tiden är på vår sida börjar vi omgående skåda efter attraktiva White- whiskered Spinetail, Grey Pileated Finch, högljudda Caribbean (Pale-legged) Hornero och de ibland löjligt tama Russet-throated Puffbird. Ferruginous Pygmy Owl är ganska vanlig I habitatet och genom att härma dess enkla läte kan andra rater lockas fram, bl.a. den endemiska rasen av Black-crested Antshrike, Red-billed Emerald, Slender-billed Inezia, Pearly-vented Tody-Tyrant, Orinoco Saltator och Yellow Oriole. Natt i Riohacha.

Dag 6: 28 januari. Riohacha – hem

Det tar inte lång tid för de ökenlika miljöerna att hettas upp I det soliga klimatet här. Vi planerar därför att vara inne i Los Flamencos National Park redan I gryningen. En av våra målarter I morgonkören är Vermilion Cardinal som man ofta hör innan man ser den. Väl I sikte är den omisskännlig med sin tofs och cinnoberröda fjäderdräkt. Striped Cuckoo hörs också ofta här, samtidigt som vi letar efter Green-rumped Parrotlet som flyger förbi, ofta tillsammans med Bare-eyed Pigeon. Ferruginous Pygmy Owl imitationer kan resultera I att vi får se Trinidad Euphonia, Bicolored Conebill, Slender-billed Inezia, Glaucous Tanager, Dwarf Cuckoo, Brown-crested Flycatcher, flyttande Prothonotary Warbler, Grey Kingbird, Pale- eyed Pygmy Tyrant, Straight-billed Woodcreeper och Northern Scrub Flycatcher. Fyra lokala specialiteter till ska vi hinna med den här morgonen, nämligen skarpt tecknade Orinoco Saltator, lokala Buffy Hummingbird, Chestnut Piculet och svårsedda Tocuyo Sparrow.

Myriader av laguner och dybankar längs den Karibiska kusten här kan producera en mångfald vattenfåglar som hägrar, vadare, fregattfåglar, pelikaner, m.m. Här kan också finnas American Flamingo, Roseate Spoonbill och tjusiga Scarlet Ibis. Från stranden ska vi också kunna hitta Carib Grackles och kanske några Purple Martins på flyttning, bland de vanligare Brown-chested Martins. Andra arter här kan vara Reddish Egrets, American White Ibis, Semipalmated- och Grey Plovers (kustpipare), Yellow-crowned Night Heron, Wilson’s Plover, Semipalmated and Western Sandpipers och Wood Stork. Efter en heldags givande fågelskådning tar vi oss tillbaka till Santa Marta för en sista natt.

Dag 7: 29 januari. Hemresa

Efter frukost beger vi oss mot flygplatsen för att ta oss till inrikes + internationella flighter hemåt.

Anmäl intresse / Boka här!

Bli inspirerad! Läs en reserapport!

Vi börjar med västra och centrala Anderna, Choco´-regionen och Cauca-dalen. Som avslutning gör vi en extravecka i Santa Marta-bergen och den vackra karibiska kusten och Guajira-halvön.

Vi börjar med västra och centrala Anderna, Choco´-regionen och Cauca-dalen. Som avslutning gör vi en extravecka i Santa Marta-bergen och den vackra karibiska kusten och Guajira-halvön.

Välkommen att boka en resa med oss!

Oavsett om du väljer att åka med oss till ett fjärran land eller för att fotografera örnar från ett gömsle kan du vara trygg med att vi osv osv osv

  • Vi har lokal kännedom

  • Vi arbetar för en hållbar naturturism

  • Har många års erfarenhet