Costa Rica

10 – 26 januari 2025
+ extravecka 26 januari – 1 februari 2025

Costa Rica

10 – 26 januari 2025
+ extravecka 26 januari – 1 februari 2025

10 – 26 januari 2025
+ extravecka 26 januari – 1 februari 2025

Pris: 55.500 kr  / person i dubbelrum (exkl. flyg) Enkelrumstillägg: 6.215 kr
Pris extravecka: 22.500 kronor (exklusive flygresa)

Quetzal / Sunbittern / Kollibrier / Motmots / Ugglor / Apor

Costa Rica – Ett av världens artrikaste länder

Vår traditionella Costa Rica resa har arrangerats sedan 2012 och de senaste åren med ett par avgångar per år. Det är lätt att förstå att det är en uppskattad resa. Costa Rica är en destination som har allt. Ett fredligt, vänligt land, med en mångfald färgstarka, speciella fåglar och djur som ofta är lätta att se och fotografera, bra fågelguider, bra boende på lodger i naturen, många med fågelmatningar, korta avstånd mellan många olika miljöer av vacker natur, behagligt väder. Vintertid och särskilt januari – februari är torraste tiden på året, det är inte heller lika hett som senare på året, dessutom är det starten på många fåglars häckningssäsong. Costa Rica är med sin utmärkta infrastruktur för fågelskådning dessutom en mycket bra introduktion till Latinamerikas fågelfauna.

Läs en reserapport!

Fågelarter som Snowcap (snöhätta), Sunbittern (solrall), Resplendant Quetzal (praktquetzal), King Vulture (kungsgam) och Long-tailed Silky Flycatcher, Emerald Toucanet, Red-headed Barbet är några av topparterna på resan. Bland Costa Ricas många kolibrier ska vi se den endemiska Coppery-headed Emerald, busiga Black-crested Coquette och flera av de minimala, glimrande juvelerna från höglandet såsom Magenta-throated Woodstar, Volcano Hummingbird, Fiery-throated Hummingbird, m.fl. Faktum är att många av kolibrierna man ser i landet har en väldigt liten världsutbredning och även om de inte är endemiska för landet, så finns de bara i en väldigt lite del av Mellanamerika. Costa Rica är känt som en bra inkörsport till Syd- och Centralamerikas fågelarter. Anledningen är inte bara mångfalden, utan att det generellt är ”lättskådat” i landet. På många ställen (även vid lodgerna) matas fåglar så de är vana att komma nära människor och blir lätta att se och fotografera. Vi kommer att lära känna en rad fågelfamiljer som är typiska för regionen, såsom Trupialer, Tangaror (Tanagers), Tukaner, Motmots, Barbets, Trogoner, de paradisiska små Manakinerna, de färgglada finkarna Euphonias, m.fl. Här finns också en hel del fåglar i bekanta former som olika rovfåglar, hackspettar, ugglor och på kusten vadare, måsar och tärnor. Kort sagt, Costa Rica har ett väldigt dynamiskt och rikt fågelliv.

I Costa Rica är det också relativt lätt att se och fotografera andra djur, bland däggdjur flera sorters apor, två arter sengångare, näsbjörnar, guldharar, m.m. Halvapor som Kinkaju, kattdjur som margay eller ozelot är svårsedda men det händer att de ses. Reptiler representeras av de vanligt förekommande leguanerna (Iguanas) medan ormar är relativt svårsedda, boa constrictor och lansorm ses dock ibland. Grodor är lättare att hitta om man vill, inte minst pilgiftsgrodor som förekommer med flera arter i främst karibiska låglandet.

Det här är en bekväm fågelskådar-resa med bra fotomöjligheter, mycket bra boende, mat och värdskap. Costa Rica är generellt väldigt bra för fotografen, då det finns gott om fågelmatningar för både kolibrier och fruktätare. Genomgående är fåglar orädda för människor (då jakt är förbjudet) och man får många bildchanser även ute i naturen. I kustnära mangrove-träsk och våtmarker gör vi flera båtutflykter, vilket är ett utmärkt sätt att komma nära fåglar och att kunna fotografera dem. Överlag är detta en mycket bra resa för den som gillar att fotografera. Costa rica är en destination så rik på upplevelser att den uppskattas oavsett kunskapsnivå, par och nybörjare deltar ofta. Läs vidare under Valfrihet.

Vårt program innehåller en hel del valmöjligheter. På de flesta platser vi besöker bor vi två nätter. Därifrån görs utflykter och vandringar som utgår från och återkommer till boendet. Vill man stanna kvar på lodgen och fotografera fåglar på matningen eller bara för att vila, sola, slappa, läsa en bok eller vad som helst, så går det alldeles utmärkt. Gruppen kommer tillbaka till nästa måltid, vare sig det är frukost, lunch eller middag, då man återsamlas igen. Genomgående är exkursionerna lagom korta och innehåller inga längre eller strapatsrika vandringar. 

Att besöka Costa Rica i början av året har flera fördelar. Det är den torraste tiden på året (även om det alltid kan regna ibland) och den riktigt tryckande värmen har inte kommit än. Det är också start för häckningssäsongen för många inhemska fåglar såsom hackspettar, ugglor, quetzaler och kolibrier. De blir därmed mer stationära och lättare att hitta. Dessutom är en stor del Nordamerikanska flyttfåglar här och bidrar till mångfalden. På 2-veckors-resan ser vi normalt 400-450 fågelarter. På extraveckan i söder ytterligare upp till ett 50-tal. I januari-februari är det också blomningstid för en rad träd som blommar på bar kvist. Landskapet färgas på sina håll av mängder av blommande träd i lila eller gult. Dessa blommor lockar förstås också till sig en hel del fågel.

Costa Rica är ett ”växelvarmt” land, där höjdskillnaderna är avgörande för temperaturen. På höjder från 1.500 meter och uppåt är det ofta svalt, men behagligt somrigt om solen skiner, på nätterna t.o.m. kyligt. Låglandet är desto hetare, på karibiska sidan varmt och fuktigt, på stilla havssidan hett och torrt. Man har användning för både shorts, sandaler och tunnast möjliga skjortor samt fleecetröja och skaljacka uppe i bergen. Packtips skickas alltid ut till deltagarna innan resan.

På vår rundresa får du se en majoritet av landets olika miljöer och habitat, från Cerro de la Muerte på 4.000 meters höjd genom rullande dalgångar med molnregnskog, fruktodlingar, betesmarker till låglandsregnskog och stränder på Stilla havskusten. I den delen av landet – som är betydligt torrare – finns också lövfällande skogar, som ger en väldig kontrast mot den tjocka, gröna regnskogen som vi också upplever på flera ställen. Generellt undviker vi de större turiststråken och besöker inte städer eller turist-stränder. På Stilla havskusten består stranden ofta av mangroveträsk, men vi besöker alltid en sandstrand vid något tillfälle för att kunna ta ett dopp i Stilla havet och njuta av solnedgången. Obs! På extraveckan i söder vistas och bor vi intill en av de vackraste stränderna i landet på Osa-halvön.

Vi vill ge våra deltagare en rejäl bit av Costa Rica. Därför väljer vi att inte göra en kortare resa än 16 dagar i landet. Mångfalden av såväl arter som miljöer talar tydligt för att en kortare resa inte hinner göra landet rättvisa. Vi kommer således se en stor majoritet av de fåglar man kan se i det geografiska området.

Vår rundresa börjar och slutar i San Jose´ mitt i landet. Vi reser i en turistbuss med 20 sittplatser. Alla fönsterplatser har öppningsbara fönster. Transportsträckorna är inte särskilt långa i detta lilla land, men några av transferdagarna är längre. De bryts dock upp av strategiska stopp vid någon fågelmatning, samt givetvis lunch. Vi besöker det karibiska låglandet med La Selva-området (dock inte den karibiska kusten), gör en avstickare upp mot Nicaraguanska gränsen med våtmarksområdet Cano Negro, besöker området kring Arenal-vulkanen, upp i molnregnskogen vid Monteverde, ner till den heta Stilla havs-kusten, fortsätter söderut längs den (med Carara N.P) för att sen vända upp till landets högsta berg Cerro de la Muerte och intilliggande Savegredalen. Första eller sista anhalt på rundturen är Rancho Naturalista – ett privat reservat med en privat lodge som är riktigt bra för fågelskådning. Vilket håll rundan görs eller i vilken ordning platserna besöks kan variera p.g.a. bokningsläget.

Vi jobbar med lokal guide som leder oss genom landet på hela resan. Ibland har vi dessutom extraguider på en specifik plats som är experter på var man kan se en vissa fåglar, t.ex. praktquetzal (Resplendant Quetzal) eller solrall (sunbittern). Costa rica är känt för att ha väldigt dedikerade och skickliga fågelguider. Vi har använt samma huvudguide ända sedan starten 2012, detsamma gäller chaufför. De är således mycket vana att jobba med svenska grupper.

Costa Ricas lodger är i regel skapade för fågelturismen och ligger ofta i naturen med fåglar och djur inpå knuten, något som verkligen bidrar till resans upplevelse. Det finns både små och personliga lodger (såsom Rancho Naturalista, Paraiso Quetzal, Ensenada lodge, m.fl), större ställen som Arenal Volcano Observatory lodge, men i vissa områden är besökstrycket högt och vi får välja olika hotel olika år, beroende på bokningsläget. Kan gälla Savegre-dalen, Arenal, Carara, Monteverde, osv. Vi har ändå möjlighet att skåda i samma område som alltid och vad gäller Arenal Observatory lodge, lägger vi alltid en lunch där med gott om tid för skåning på deras stigar och i deras blomrika trädgårdar, även om vi inte skulle få boende där.

Första och sista natten på resan (något beroende på flygtider förstås) bor vi i regel på Hotel Bougainvillea i utkanten av San Jose. Ett bekvämt hotel med stor, parklik trädgård med rikt fågelliv.

Maten i Costa Rica är inte särskilt speciell eller kryddstark men rik och varierad. Oftast finns det flera saker att välja på bordet, basen är ris och svarta bönor (Gallo Pinto), en hel del grönsaker och därtill mindre delar kyckling, kött eller fisk. På smålodgerna är det hemlagat och bordsservering, på de större är det vanligt med buffé. Öl och vin finns i regel på alla ställen. Fruktjuice serveras oftast som bordsdryck. Wifi finns inte på alla lodger än, men kan går att köpa en viss tid per timme och bara i en viss del såsom reception, lounge. 

När: 10 – 26 januari 2025 + extravecka 26 januari – 1 februari 2025

Pris: 55.500 kronor (exklusive flygresa)
Vi erbjuder oss förstås att boka flygbiljetten åt dig. Det är viktigt
för oss att vi kommer med samma flyg.

Enkelrumstillägg: 6.215 kronor

Pris extravecka: 22.500 kronor (exklusive flygresa)
Vi erbjuder oss förstås att boka flygbiljetten åt dig. Det är viktigt
för oss att vi kommer med samma flyg.

OBS! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala kostnader eller valuta-ändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.

Vad ingår:
Helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla transporter, alla inträden till naturreservat och parker utom Hanging bridges trail i Arenal (ca pris 27 USD/person).

Ingår inte:
Flygbiljett, transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför.

Minst antal deltagare: 6

Max antal deltagare: 15

Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 5000 kr som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.

Anmäl intresse / Boka här!

Bli inspirerad! Läs en reserapport!

Vi bor på förstklassiga hotell, belägna mitt i naturen med fåglar och djur precis utanför.

Vi bor på förstklassiga hotell, belägna mitt i naturen med fåglar och djur precis utanför.

Välkommen att boka en resa med oss!

Oavsett om du väljer att åka med oss till ett fjärran land eller för att fotografera örnar från ett gömsle kan du vara trygg med att vi osv osv osv

  • Vi har lokal kännedom

  • Vi arbetar för en hållbar naturturism

  • Har många års erfarenhet