Gujarat – nordvästra Indien 

7-28 februari 2026

Gujarat – nordvästra Indien

7-28 februari 2026

7-28 februari 2026

Pris: 58.834 per person (exkl. flygresa)
Enkelrumstillägg: 6.000 kr per person 

Jungfrutrana / Hägerpipare / Rosenstare / Indisk trapp / Hypokolius / Inidan Spotted Creeper / White-tailed Iora / Great Thick-knee / Indian Skimmer / Tibetpipare / Asiatiskt lejon med flera

Gujarat – Nordvästra Indien – Jungfrutranor, hägerpipare och Asiatiska lejon

Gujarat i nordvästra Indiens torrare delar, hyser en spännande fauna av både fåglar och däggdjur. Tusentals jungfrutranor, rosenstarar, asiatiska lejon, leoparder, vildåsnor, besoarantilop och sällsynta fåglar som indisk trapp, hypokolius och en rad tämligen okända, endemiska eller sällsynta arter som Indisk fläckkrypare, grön tigerfink, White-browed (eller Stoliczka’s) Bush Chat, . På kusten spanar vi efter specialiteter som hägerpipare, Great Thick-knee, och Indian Skimmer. Här finns också flamingos och massor med andra vattenfåglar. Briljanta, men för de flesta helt okända fågelarter som White-naped Tit, White-tailed Iora. Bland fåglar som vi svenskar känner till som rariteter kan nämnas  svart buskskvätta, bergortolan, saxaulsångare, samt flera stenskvättor, piplärkor, osv. Utbudet av rovfåglar är också rikt. Vi kommer dessutom att besöka fantastiska, kulturella platser längs den gamla sidenvägen.

Läs en reserapport!

Stora mängder jungfrutranor, flockar med hägerpipare, rosenstarar, sällsynta jättefågeln Indisk trapp, hypokolius, många lokala specialiteter som bara finns i den här delen av världen: Indian Spotted Creeper, Stolizka´s Bush Chat, Green Avadavat, White-naped Tit, White-tailed Iora, Yellow-eyed Pigeon, obskyra arter som brun stenskvätta, rödstjärtad ökenlärka, m.fl. Flera arter flyghöns och ökenlöpare. Fåglar som vi känner som rariteter hemma men som finns normalt här är svart buskskvätta, bergortolan, saxaulsångare, ökensångare, flera stenskvättor, törnskator, piplärkor och lärkor. Rovfåglar kommer vi se åtskilliga, örnar, falkar, kärrhökar, även mer exotiska såsom flera asiatiska gamarter, Laggar Falcon, savannörn, m.fl. Kustens fåglar inkluderar Great Thick-knee, mindre vadarsvala, Indian Skimmer, mindre flamingo, ökenpipare, tibetpipare, kamtchatkapipare och många fler vadare och vattenfåglar.

På den här resan finns flera speciell däggdjur i fokus: Asiatiskt lejon, besoarantilop, asiatisk vildåsna, leopard, Chinkara/ indisk gasell, flera hjortar, grå langur, På vissa destinationer finns också vildkatt, djungelkatt, gyllensjakal, strimmig hyena, m.m. I Gir Forest finns även sumpkrokodiler. 

December – februari är den bästa tiden för alla övervintrande fåglar. Det är också den svalaste tiden på året i ett ändå varmt klimat. 

För dig som är äventyrligt lagd och vill uppleva en annorlunda och spännande resa i en relativt okänd del av Indien. Det är ingen fotoresa men det finns ändå många riktigt bra bildchanser på en rad av våra målarter, både fåglar och däggdjur, landskap och byggnader.

Vi reser i en mellanstor turistbuss. Ett fåtal dagar är huvudsakligen transferdagar med relativt många mil att köra, men vi stannar förstås och bryter resan med både lunchstopp och spaning.

I nationalparker och reservat gör vi safaris i 4-hjuls-drivna jeepar. 

De dagar vi stannar flera nätter på samma lodge finns alltid friheten att välja vilka utflykter man vill följa med på eller att stanna på lodgen.

Det är den svalaste tiden på året i ett varmt klimat. Nätter kan ändå vara svala eller rentav kyliga såsom ofta är fallet i ökenområden. Dagtid kan klimatet beskriva som behagligt, men det kan också blåsa. 

De flesta miljöer vi besöker är av det torrare slaget. Runt Mount Abu är det grönare, liksom i vissa andra delar. I Gir Forest National Park finns lövfällande skog. Saltöken och kustområdena är förstås väldigt öppna miljöer.

Vi bor huvudsakligen på hotell samt på ett par lodger. Standard varierar en del men alla ställen har dusch och wc på rummen. Maten är som oftast i Indien, kryddstark och rik. Oftast buffé men ibland menyer. Vissa dagar får vi frukost eller lunch med oss på utflykt eller resa. Frukost och middag äts dock som regel på hotellen. 

Inga längre vandringar kommer göras på resan men några dagar är det längre körsträckor. 

Vi har indisk guide på hela resan och även extra lokala guider på flera av de reservat och parker vi besöker. 

Resan är ett samarbete mellan Birdsafariswedenoch Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)

När: 7-28 februari 2026

Pris: 58.834 per person (exkl. flygresa)
Enkelrumstillägg: 6.000 kr per person 

OBS! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala kostnader eller valuta-ändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.
Vi erbjuder oss förstås att boka flygbiljetten åt dig. Det är viktigt för oss att vi kommer med samma flyg.

Vad ingår:
Helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla transporter, alla eventuella inträden till naturreservat och parker.

Ingår inte:
Flygbiljett, Transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför.

Antal deltagare: min 6  – max 10 st

Anmälningsavgift:
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 5.000 kr som
anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.

Reseledare: Daniel Green + lokala guider

Dag 1.  Vår NV-Indien-resa börjar i Delhi.

Dag 2. Vi skådar runt Delhi innan vi tar eftermiddagsflyget till Jaipur. Därifrån är det 4 timmars körning till Tal Chappar, där vi spenderar natten. 

Dag 3.  I Tal Chappar Wildlife Sanctuary är vår första målart Indian Spotted Creeper (vilken vi har väldigt bra chanser att se). Vi har också bra chanser på en art med mycket begränsad världsutbredning; White-browed (eller Stoliczka’s) Bush Chat. Här bör vi också se svart frankolin.

Tal Chappar’s huvudsyfte som reservat är att skydda en stor population av den magnifika besoarantilopen (Blackbuck), Indiens mest imponerande antilop, som vi kommer att ha mycket bra möjligheter att se och fotografera här. Rovfåglar är mycket vanliga i den här delen av Indien och vi kan räkna med välkända arter som smutsgam, gåsgam, grågam, kejsarörn, samt även asiatiska arter som Laggar Falcon och Red-necked Falcon. Här börjar vi också se en hel del ökenarter såsom White-eared Bulbul, ökenvarfågel, orientstenskvätta, ökenstenskvätta, när-endemen Brown Rock Chat (brun stenskvätta), Common Babbler (orientskriktrast) och Brahminy Starling (pagodstare). Efter en njutbar dag av fågelskådning tar vi oss till staden Bikaner för övernattning. Transfer Tal Chappar – Bikaner: 130 km (2 tim, 7 min)

Day 4.  Denna morgon ägnar vi åt ett område strax utanför Bikaner som attraherar stora antal övervintrande Yellow-eyed Pigeons (turkestanduva) från Centralasien, en minskande och hotad art ända ner till sin gula ögonring.  Här finns också gott om stäppörn, brunglador och andra rovfåglar som samlas för övernattning här, vi ska även ha bra fotomöjligheter på dem.

Från Bikaner, reser vi vidare i sydvästlig riktning mot Khichan, inte långt från Phalodi. Transfer Bikaner – Khichan: 166 km (2 tim, 29 min)

Under vintermånaderna samlas tusentals jungfrutranor här, de kommer från Centralasiens stäpper och Mongoliet och samsas här med människor i en extraordinär harmoni. Det här fantastiska uppträdandet kan man tacka Khichan-folket för som i århundraden delat med sig av sina spannmåls-skördar till tranorna i byns utkanter.  En gång låg byn längs en viktig led för karavaner och kamel-handel och vördnaden för fåglarna var en del av kulturen. Trots att kamelhandeln har ebbat ut har ortsborna i Khichan fortsatt att mata tranorna. Idag med stöd av donationer från välbeställda och organisationer inte bara i västvärlden.

Så mycket som 3.000-8.000 jungfrutranor samlas vintertid runt Khichan, och skapar där ett bildskönt uppträdande, jungfrutranor är ju en av världens elegantaste tranor med sina örontofsar och förlängda bröstfjädrar. När de inte samlas runt byn lever de i omgivingens rödbruna sand- och stenöken, där deras silvergrå-svart-vita fjäderdräkt ger vacker kontrast. Ibland lyfter de i stora flockar och flyger iväg som en enhetlig organism med rop och vingslag. Att vara så nära så många vilda jungfrutranor är en mycket speciell upplevelse. 

Dag 5. Efter att ha sett morgoninfloget av jungfrutranor reser vi vidare mot ökenstaden Jaisalmer där vi stannar 3 nätter i området. Vi kommer fram i god tid för lite upptäckande. Transfer Khichan-Jaisalmer: 171 km (2 tim 24 min)

Dag 6-7.  Sydost om staden ligger Desert National Park, vilket blir vårt huvudsakliga mål att utforska. Här skyddas ett stort inhägnat område av naturlig gräs- och buskmark från betesdjur, som lätt kan överbeta de torra omgivningarna. Parkens syfte är att skydda den jättelika och hotade trappen Great Indian Bustard (indisk trapp), som finns i ett antal både innanför och utanför parken. Att se dessa urfåglar spatsera i ökenlandskapet är ytterligare en av resans höjdpunkter. Trapparna är långt ifrån så vanliga som de en gång var, varför två dagar + en extra morgon (om det behövs) är värt att lägga vid Jaisalmer. Den här mega-fågeln vill man inte missa.

Den andra stjärnarten I DNP – Desert National Park – är den mycket lokalt förekommande White-browed (eller Stoliczka’s) Bush Chat, en art som bara finns här i Tharöknen med omnejd. Vi ska ha bra möjligheter att se dessa fascinerande små fåglar med sina konstiga bröst-putande rörelser på marken. Rovfåglar är vanliga här och vi kommer kunna se White-rumped Vulture (bengalgam) och Red-headed Vulture (rödhuvad gam), ormörn, örnvråk, samt Tawny Eagle (savannörn) och Laggar Falcon.

Andra arter som är troliga att få se här är ökenlöpare, Chestnut-bellied Sandgrouse (ibland svartbukig flyghöna), genuina, vilda klippduvor, orientbiätare, svartkronad finklärka, Asiatisk kalanderlärka och korttålärka, fältpiplärka, Isabellastenskvätta, Delicate Prinia, ökensångare, ökenärtsångare, Isabellatörnskata och Indian Silverbill. Chinkaras – Indian Gazelle – är också vanliga i parken.

Vi kommer också att besöka ett område med buskbeväxta, klippiga åsryggar som bryter av det plata ökenlandskapets monotoni. Här kommer vi kunna se Rufous-fronted Prinia (Indisk prinia) – en art med mycket liten världsutbredning och kurdstenskvätta såväl som stenökenlärka.

En sen eftermiddag får vi möjlighet att utforska det vackra och romantiska 1100-tals-citadel/ fort som dominerar staden Jaisalmer och syns från långt håll i det flacka landskapet. Hela platsen har en känsla av medeltid över sig, med sina vackert utmejslade, gulbruna sandstensväggar, vackra tempel och smala gränder. Här inne är arkitekturen ännu mer speciell, husen har traditionellt ägts av handelsmän och officiella representanter för samhället. Jaisalmer växte upp vid en korsning av den en gång så viktiga handelsrutten sidenvägen.

Dag 8.  Idag startar vi tidigt och kör söderut till det betydligt grönare Mount Abu i södra änden av Aravalli-bergen. Mount Abu har en ”hill station” strategiskt placerad under bergstoppen med samma namn som med sina 1.722 m är den högsta toppen i Aravalli-bergen. Transfer Jaisalmer – Mount Abu 428 km (7 tim 44 min)

Mount Abu är en av få platser i Indien där den sällsynta och endemiska Green Avadavat (grön tigerfink) ses regelbundet och det ger oss goda chanser att hitta flockar av denna tämligen okända fågelart.

Andra arter som finns i området är Red Spurfowl, Indian Scimitar Babbler (båda finns bara på Indiska halvön), Changeable Hawk-Eagle, större turturduva, Spotted Dove, Alexandrine- och Plum-headed Parakeet, Brown-headed- och Coppersmith Barbet, Brown-capped Pygmy- och Yellow-crowned Woodpecker, Common Iora, Ashy- och Grey-breasted Prinia, Sulphur-bellied Warbler, den endemiska White-spotted Fantail, Yellow-eyed Babbler, Cinereous Tit, endemen Indian Yellow Tit, Indian Jungle Crow, Ashy- och White-bellied Drongo, Crested Bunting, White-capped Bunting. Svårare att hitta är Grey Junglefowl, en art som bara finns på Indiska halvön och som är på randen av sin utbredning här.

Dag 9.  Efter morgonskådningen vid Mount Abu rör vi oss söderut in i Gujarat. Vår destination är den lilla byn Dasada i Little Rann of Kutch, där vi kommer stanna i 2 nätter.. Vid dess södra kant övergår Thar-öknen till en saltöken vid Great Rann of Kutch och Little Rann of Kutch. Dessa lågt liggande saltöknar var en gång en del av the Gulf of Kutch (där det sägs att Alexander den store gick iland under sitt försök att erövra Indien) och läggs  även idag under havsytan under monsun-tiden.

Little Rann of Kutch är det sista starka fästet för den indiska vildåsnan (eller Onager), som här lever skyddade i ett 4.954 km2 stort reservat kallat Wild Ass Wildlife Sanctuary. De stora öppna slätterna vid Rann är en vild plats, men erbjuder inte mycket för åsnorna att livnära sig på. Men i dess något mer grönskande periferi, finns gräs och buskar i tillräcklig mängd och här kommer vi kunna möta ett rejält antal vildåsnor. Här finns även övervintrande kragtrapp (Macqueen’s Bustard) från Centralasien, dock alltid föremål för arabiska falkenerares jakt.

Alldeles i utkanten av Little Rann finns några fågelrika våtmarker som lockar större antal av den mindre flamingon (det här är enda området utanför Afrika som den mindre flamingon häckar i), och även ett färre antal större flamingo, liksom vita pelikaner, krushuvad pelikan, revhäger, helig ibis, skedstork  och mer exotiska Woolly-necked Stork, Painted Stork, Asian Openbill, Knob-billed Duck, årtor, flockar av vanliga tranor, ståtliga sarustranor (numera ovanliga), skärfläckor och många andra vadare som vi känner hemifrån, samt den diminutiva mindre vadarsvalan.

Odlingsområden lockar ytterligare två attraktiva fåglar, nämligen Yellow-wattled Lapwing (gulflikvipa) och snygga Indian Courser (Indisk ökenlöpare). Stäppvipa övervintrar också här men de flesta har troligen flyttat norrut redan så här års. Här finns också stäpphök, ängshök, närendemen Rufous-tailed Lark (rödstjärtad ökenlärka), tofslärkor, ladusvalor, Paddyfield Pipit, Pied Bushchat (svart buskskvätta), Baya Weaver och rosenstarar, ofta i stora flockar med orädda fåglar i byns utkanter.

Dag 10.  Idag gör vi 2 safaris i Little Rann of Kutch.

Dag 11.  Efter morgonens safari, fortsätter vi västerut mot den en gång avsides, nu mer moderniserade regionen Kutch för 3 nätter i Nakhatrana i Bhuj-regionen. En omväg till kusten blir en välkommen kontrast till de torra inlandslokalerna. Här bland sandstränder och lerbankar ska vi leta efter den säregna hägerpiparen (Crab Plover) som är ensam i sitt släkte. Här finns också en hel del vadare, bl.a. ökenpipare och mongolpipare som nu delats i flera arter, den senare i Tibet- och Kamchatkapipare.

Vi ska också se flera karismatiska Great Thick-knee (strandtjockfot) här, vi har också chans på ovanliga Indian Skimmer (Indisk saxnäbb). Transfer Dasada – Nakhatrana 328 km, 5 tim 44 min)

Dag 12-13. Kutch erbjuder bra fågelskådning, både i inlandets torra miljöer, samt längs kusten mot Arabiska sjön. Här finns några riktigt speciella fåglar och en av dem är den monotypiska Grey Hypocolius, den enda i sitt släkte. Hypokolius har drag av sidensvans, häckar till största delen i Irak och Iran men flyttar söderut på vintern. Vi kommer att besöka ett pålitligt område där fåglarna samlas vid fruktbärande träd, särskilt på morgonen. Kutch är också berömt som den mest pålitliga lokalen för snygga, endemiska och nu även hotade White-naped Tit. Vår guide vet flera områden med Acacia-skog där de vackra mesarna förekommer, så vi ska ha bra möjligheter att få se denna sällan sedda fågel när de födosöker i vegetationen. I samma habitat finns även en annan Indien-endem; Den ovanliga och snygga White-tailed Iora (Marshall’s Iora). En fjärde specialitet bland tättingarna i Kutch är ovanliga Sykes’s Lark (Deccanlärka), ännu en Indien-endem som föredrar gräsiga, klippiga områden. Här övervintrar också saxaulsångare (Sykes’s Warbler) regelbundet i skogsområdena och bergortolan (Grey-necked Bunting) finns i goda antal. Vi har också chans på Painted Sandgrouse, Indian Eagle-Owl och White-bellied Minivet, ifall vi skulle missat någon av dem tidigare. Den ovanliga Jungle Prinia är en annan målart i området. 

Dag 14. Efter frukost startar vår 10 timmar långa transfer för att nå vår nästa destination Jamnagar. Transfer Dasada – Jamnagar 261 km (4 h 4 min)

Dag 15. Idag ska vi leta efter flockar av hägerpipare (Crab Plovers). Ännu en one-of-a-kind-bird som är monotypisk, dvs den enda i sitt släkte. Efter en halv dags skådning reser vi vidare mot vår nästa destination som är Gir National Park. Vi stannar en route för lite fågelskådning längs vår 255 km långa väg. (4 tim 38 min)

Dag 16. Tidigt och sent på dagen är alltid bäst för viltskådning och är därmed rutinen vi kommer arbeta med här i Gir Forest. Vi kör in i parken i det första gryningsljuset och återkommer för ett andra besök på eftermiddagen då vi stannar till skymningen börjar falla. Mitt på dagen vilar vi på hotellet, men det kan finnas utrymme för extra fågel-exkursioner eller andra aktiviteter för den som så önskar. Totalt gör vi 5 besök i nationalparken, vilket kommer att ge oss många fina möten med parkens djurliv och särskilt lejonen.

Gir Forest National Park består av 36 tusen hektar av klippiga kullar, gräsmarker och meandrande småfloder. Vegetation består av lövskog med flera arter träd. Acacior växer i de torrare områdena och där finns även en del Banyan-träd som lockar en hel del fåglar under den tid de bär frukt. De asiatiska lejonen i parken har länge åtnjutit skyddsstatus av lokala härskare och har därmed lyckats leva kvar i en reliktpopulation som är den enda i Indien. I 1900-talets början minskade de i antal under en lång torka. Som lägst var stammen nere i 20-talet individer, idag finns minst det tiodubbla. Här har man också låtit människor bo kvar inuti nationalparken och även om lejonen dödar deras boskap i viss utsträckning lyckas de samexistera tämligen väl.

Det asiatiska lejonet är aningen mindre än det afrikanska, hanarna har lite kortare man, men de är förstås ändå ett av de mest imponerande kattdjuren som finns. Beteendemässigt är de väldigt lika sina kusiner, med samma sociala struktur och vanligen vilande i skuggan under dagtid. Jagar gör de oftast från skymningen. Rytandena ökar i styrka under eftermiddagen och förvarnar om kommande nattliga rajder.

Förutom lejonen, hyser Gir Forest en imponerande mångfald av vilt. Omkring 200 leoparder frekventerar parken och anses som betydligt lättare att se här än i andra områden, ändå är de alltid oberäkneliga. Här finns gott om bytesdjur för dem, t.ex. Spotted Deer, hjordar av Sambar och Nilgai, vildsvin, Four-horned Antelope, Chinkara och grå langurer. Andra rovdjur är vildkatt, djungelkatt, gyllensjakal och en liten, men ökande stam av strimmig hyena.

Även om vegetationen är sparsmakad i den torra miljön så är detta en riktig oas för många fågelarter, inklusive en hel del rovfåglar, Asian Paradise Flycatcher, Black-headed Cuckoo-Shrike, Brown Fish Owl, Mahratta Woodpecker och Grey Drongo.

I mer öppna områden hittar vi flockar med Painted Sandgrouse, särskilt när de kommer in för att dricka vid sina favorit-vattenhål. En sötvattenssjö har bildats nedanför Kamaleshwardammen och lockar till sig många vattenfåglar, samt är även hem för stora sumpkrokodiler (Marsh Crocodiles) som regelbundet dekorerar strandkanten.

Vi kanske inte kommer att se alla djur och fåglar som finns i Gir Forest men vi kommer definitivt ha många timmar att absorbera livet i parken, vilket kommer att ge oss de allra bästa förutsättningarna för att se och lära känna de magnifika Asiatiska lejonen.

Day 17.  Idag gör vi 2 safaris i Gir Forest för att se och fotografera lejon och andra djur och fåglar.

Day 18. Idag kör vi 6 timmar (plus en route stops) för att nå vår nästa destination Velavadar National Park. Vi kommer att stanna för fågelskådning längs vägen och även njuta av vår pic-nic-lunch. På eftermiddagen når vi The Blackbuck Safari Lodge (https://www.blackbucksafarilodge.com/ ) där vi ska bo 2 nätter. En bekväm luft-konditionerad turist-lodge, komplett med bibliotek och restaurant. Den kommer utgöra en komfortabel bas för våra utflykter i området. På sen eftermiddag gör vi en första safari inuti parken. Gir – Velavadar 282 km (5 tim 22 min).

Day 19. Idag ska vi njuta av både morgon och eftermiddags-safari i Velavadar National Park. Besoarantilopen är Indiens enda represent för familjen Antelope. Den finns i många djurparker i västvärlden. Den vilda populationen i Indien har dock fragmenterats och minskat dramatiskt under det senaste århundradet.  Velavadar Reserve, ungefär 64 km från Bhavnagar, hyser troligen världens största population av Besoarantilop och är vår destination för dagen.

En torr trakt med öppna gräsmarker med buskar, reservatet är perfekt anpassat efter antilopernas krav och vi kommer se hjordar av de mjuk sandfärgade hindarna som uppvaktas av bockar med svartvita markeringar. Ett skådespel i sig.  Några vargar finns också i Velavadar, men reservatet existerar huvudsakligen för att skydda antiloperna och de kommer definitivt vara dagens stjärn-attraktion.

Day 20. Vi kör till Nal Sarovar för att göra en båt-exkursion med fåglar i fokus. Transfer 199 km ( 3 tim 45 min). Senare på dagen tar vi oss till Ahmedabad för internationella flyg hemåt. Transfer Nalsalovar – Ahmedabad 65 km (1 h 37min).

Anmäl intresse / Boka här!

Bli inspirerad! Läs en reserapport!

Gujarat i nordvästra Indiens torrare delar, hyser en spännande fauna av både fåglar och däggdjur.

Gujarat i nordvästra Indiens torrare delar, hyser en spännande fauna av både fåglar och däggdjur.

Välkommen att boka en resa med oss!

Oavsett om du väljer att åka med oss till ett fjärran land eller för att fotografera örnar från ett gömsle kan du vara trygg med att vi osv osv osv

  • Vi har lokal kännedom

  • Vi arbetar för en hållbar naturturism

  • Har många års erfarenhet