Guyana

5 – 22 februari 2025

Guyana

5 – 22 februari 2025

5 – 22 februari 2025

Pris: 70.700 kronor/pers (exkl. flygresa)
Enkelrumstillägg: 4.500 kronor

Guianan Cock-of-the-Rock / Spotted Puffbird / Capuchinbird/ Pompadour Cotinga / Sun Parakeet / Red Siskin / Potooer

Det ”outforskade” Sydamerika

Guyana erbjuder verkligen något speciellt – ett sydamerikanskt land med Atlantkust och en mängd spännande och relativt outforskade miljöer. Ett land som inte många rest i, trots att svenske Jan Lindblad var här redan på 1960-talet och brottades med anakondor och filmade klippfåglar. Guyanan Cock-of-the-rock – guldklippfågeln – är en av landets många emblematiska fåglar som tillsammans med chans på Harpy Eagle och ett 70-tal endemiska fågelarter gör Guyana till en lockande destination. Vi gör båtexkursioner på tre floder, besöker de mäktiga vattenfallen Kaieteur Falls och får under vår rundresa i landet också träffa urbefolkningen. Vår lokala operatör är känd för att göra de bästa fågelresorna i Guyana och anlitar flera av landets bästa fågelguider. Vi bor på lodger som ägs och drivs av urbefolkningen. 

Läs en reserapport!

Vill du se Guyanas s.k. ”Shield endemics”, såsom Guianan Cock-of-the-Rock, Spotted Puffbird, och den bisarra Capuchinbird/ kapucinfågeln, är det här resan för dig. Här finns ett imponerande utbud av fräcka och sällsynta fåglar, Pompadour Cotinga med sin helt unika vinröda färgsättning, Red and Black Grosbeak, Guianan Red Cotinga, Rufous-winged Ground-Cuckoo, Crimson Fruitcrow, Crested Doradito, Bearded Tachuri, White-naped Xenopsaris, Rio Branco Antbird, Rose-breasted Chat för att nämna några. Särskilt utrotningshotade arter som Sun Parakeet och Red Siskin gör vi specifika utflykter för att se.

Pootoerna är ett kapitel för sig i Guyana för här man chans att se hela fem arter, de mest eftertraktade är Rufous Potoo, Long-tailed Potoo och White-winged Potoo, Även åtskilliga hackspettar finns i Guyana; Blood-coloured Woodpecker och Cream-coloured Woodpecker är två av de mest speciella. Klassiska Sydamerika-arter eller Norra Sydamerika-arter man också ser i Guyana är Scarlet Ibis, Hoatzin, Grey-winged Trumpeter och med tur Harpy Eagle. 

Myrfåglar finns det en hel del och två av de mest speciella är White-plumed Antbird och Ferruginous-backed Antbird.

Som besökare i Guyana har man också chans att se jättemyrslok och Anaconda.

Det här är en fågelskådarresa för den äventyrlige. Det är ganska många tidiga morgnar och ibland görs kvällsutflykter i skymningen, samtliga är dock korta och bekväma och görs med fordon och inte till fots. Tre resor med inrikesflyg i mindre propellerplan görs, liksom minst tre båtresor på tre olika floder. Ändå är det en bekväm resa med genomgående bra boende, mat och värdskap. Guyana är ett varmt land och vi åker under torrtiden då det inte regnar särskilt mycket. Guyana är inte optimalt för fotografen, då det inte finns särskilt gott om fågelmatningar eller gömslen. Men Guyana bjuder många speciella fåglar och djur att se och för den som har kameran på sig finns det alltid bild-chanser såklart.

Guyana är ett väldigt platt land utan några egentliga bergskedjor. Den norra delen av landet domineras av regnskog, här finns klippformationer, s.k. tepuyes, som höjer sig ur landskapet, men bara några hundratalet meter som högst. En av de mest spektakulära platserna i landet är Kaieteur National park med sitt världsberömda vattenfall, hela ravinen är lika spektakulär som själva fallet. Hit får man flyga propellerplan och trots att det är landets största enskilda turistattraktion är vi ofta den enda gruppen här. 

Den södra delen av landet står i skarp kontrast och består av ett torrare, öppet landskap dominerat av gräs och buskmarker. En hel del är betesmark men här finns också gott om våtmarker och ett mycket rikt fågelliv. Djupt ner i Rupununi-området finns annorlunda, småbruten terräng med låga berg och gles trädbeväxt, hem för de hotade arterna Red Siskin och Sun Parakeet.

Den enda tätbefolkade delen av landet är Atlantkusten, med huvudstaden Georgetown, som också är full av fåglar. Kusten har grunda lerbankar som kan samla mängder av vadare och andra fåglar. Flodmynningar och liknande våtmarksmiljöer bjuder Rufous Crab Hawk och Blood-red Woodpecker för att nämna några specialiteter. 

Infrastrukturen i Guyana är inte särskilt utvecklad. I princip finns bara en enda väg som förbinder de norra och södra delarna. För att inte slösa tid på långrandig bilkörning flyger vi inrikes från Georgetown till Kaieteur och sedan vidare till Surama. Väl i den södra delen transporteras vi i buss och ibland 4-hjuls-drivna jeepar. Resan går mellan de etablerade fågel-lodgerna som finns i landet, det innebär att man bara täcker in en viss del av landet. Det finns säkert mycket natur kvar att upptäcka i östra och västra Guyana t.ex. som vi inte hinner med på den här resan. Mångfalden är ändå så pass avsevärd att man behöver 16 dagar för att uppleva det mesta på den här rutten.

Vi jobbar med lokal guide som leder oss genom landet på hela resan. På de flesta lodger har vi dessutom extraguider som är experter på var man kan se de lokala fåglarna. Guyana är känt för att ha väldigt dedikerade och skickliga fågelguider.

Vinterhalvåret är bästa tiden att besöka Guyana. Före eller efter nyår kan göra skillnad, vi har åkt både i november och i januari-februari. Det är något torrare tidigt på året, det kan göra att vattenfåglar koncentreras mer och även anakonda och jättemyrslok tycks bli lite enklare att se. November har mer vatten i våtmarker och sjöar, samt längs vägarna, fler blommande träd som gör att kolibriernas häckningssäsong startar redan nu. Likaså för flera andra fåglar. White Bellbird ropar mer i november-december än efter nyår då de blir mer tysta och svårupptäckta. Hackspettar tycks dock inte börja häcka förrän januari och blir lättare då, likaså fruktätande fåglar som Cotingas blir lättare när fler frukter är mogna, vilket oftare är i slutet av vintern. Med det sagt är skillnaderna ändå inte jättestora och när som helst på vinterhalvåret är väl värt ett besök, med en majoritet av målarterna synliga.

Lodgerna varierar mellan lyxigare bungalows till mindre, något enklare lodger, men alla är fantastiskt belägna med natur och fåglar utanför fönstret och maten är alltid välsmakande. Öl finns på alla lodger, medan vin i regel bara finns i Georgetown. I Georgetown bor vi oftast på stilfulla Cara Lodge Hotel som har en trevlig pateo och restaurang. Här bor man i regel första och sista natten på resan. Wifi finns numera på de flesta lodger, möjligen bara i en viss del såsom reception, lounge.

När: 5 – 22 februari 2025

Pris: 70.700 kronor/pers (exkl. flygresa)

Enkelrumstillägg: 4.500 kronor

OBS! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala kostnader eller valuta-ändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.

Vi erbjuder oss förstås att boka flygbiljetten åt dig. Det är viktigt
för oss att vi kommer med samma flyg.

Vad ingår: Helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla transporter, alla eventuella inträden till naturreservat och parker.

Ingår inte: Flygresa, transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför.

Vaccination: Hepatit A&B (Twinrix), stelkramp, Gula febern, medtag Malaria-tabletter.

Minst antal deltagare: 6

Max antal deltagare: 12

Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 5000 kr som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.

Anmäl intresse / Boka här!

Bli inspirerad! Läs en reserapport!

Ett land som inte många rest i, trots att svenske Jan Lindblad var här redan på 1960-talet och brottades med anakondor och filmade klippfåglar.

Ett land som inte många rest i, trots att svenske Jan Lindblad var här redan på 1960-talet och brottades med anakondor och filmade klippfåglar.

Välkommen att boka en resa med oss!

Oavsett om du väljer att åka med oss till ett fjärran land eller för att fotografera örnar från ett gömsle kan du vara trygg med att vi osv osv osv

  • Vi har lokal kännedom

  • Vi arbetar för en hållbar naturturism

  • Har många års erfarenhet