Höst i Andalusien

7 – 13 september 2024

Höst i Andalusien

7 – 13 september 2024

7 – 13 september 2024

Pris: 26.350 kronor per person i dubbelrum (exkl. flyg)
Enkelrumstillägg: 3.500 kronor

Rovfåglar / Gamar / Storkar / Havsfåglar / Biätare / Eremitibis / Kopparand / Monark-fjäril

Andalusien på hösten

Andalusien – Spaniens sydligaste provins är rik på natur och fåglar. Bortom turist-städerna finns vidsträckta naturområden, flera är reservat och naturparker eller t.o.m. nationalpark. Andalusien är besöksvärt året runt, men höst och vår är särskilt produktiva för den fågelintresserade. Det är förstås då fågelflyttningen koncentreras till Europas sydspets och Gibraltarsund där havet är som smalast att korsa. Flyttningen av rovfåglar och storkar är den mest spektakulära. Men här finns också en mängd lokala häckfåglar som är intressanta och unika.

Läs en reserapport!

I början-mitten av september är blandningen av rovfåglar som allra störst. Man ser omkring 20 olika rovfågelarter på en vecka på den här resan. De som dominerar flyttningen är dvärgörn, ormörn, bivråk, brunglada, gåsgam, smutsgam, brun kärrhök, m.fl. Bland de mer stationära rovfåglarna som också ses i området är spansk kejsarörn, svartvingad glada, hökörn och rödfalk, några av topparterna. Här är det också bra chans på en av Europas nyaste fågelarter – Rüppelgam. Flockar av vit stork brukar vara stora så här års, medan svart stork kommer i mindre grupper. Biätare brukar också flytta nu, liksom seglare av flera arter.

Södra Spanien hyser en hel del lokala fågelspecialiteter som vi gör särskilda insatser för att se; rödnäbbad trut, rödhalsad nattskärra, eremitibis, vitgumpseglare, stubbstjärtseglare, kopparand, marmorand, kamsothöna, purpurhöna, iberisk gröngöling, m.fl. Här finns även 3 andra nyinvandrade fåglar varav två inte ens finns i fågelboken; svarthuvad vävare, gulkronad eldvävare och helena-astrild. Förvisso spridda med människans hjälp men ändå snygga fåglar. Vi gör också en valsafari med båt i sundet, då man förutom valar och delfiner även brukar kunna se en del havsfåglar som gulnäbbade lira, medelhavslira, havssula, storlabb, m.m. 

På valsafarin ser man i regel ett par arter delfiner, samt pilotvalar. Större valar som kaskelot och även späckhuggare ses ibland, men inte lika frekvent. Det är inte lätt att se däggdjur, men iberisk stenbock är möjlig i bergen. Monark-fjärilar är i regel på vingarna och kan även ses i larvstadiet så här års. Trollsländor representeras av ett antal arter, vandrande ängstrollslända (Sympetrum fonscolombii), samt mindre kejsartrollslända (Anax parthenope) brukar ses.  

Detta är är en bekväm fågelskådarresa i ett lugnt tempo. De allra flesta dagarna skådar vi helt nära boendet och vi bor på samma hotel utanför Tarifa hela veckan. Någon enstaka tidig morgon ingår och en längre transfer till Guadarquivir-floden. Det här är ingen fotoresa, men det lönar sig att ha med kameran för ibland kommer rovfåglar och annat lågt flygande. Resan passar utmärkt för nybörjare och par, har du aldrig skådat fågel i Medelhavsområdet är den här resan perfekt för dig. Det finns också lite ledig tid vissa eftermiddagar då programmet slutar tidigare. Då kan man slappa vid poolen eller bara njuta i solen eller ta en promenad till stranden.

Då vi bor på samma hotel hela veckan är det lätt att välja om man någon dag skulle vilja ”stanna hemma” och bara ta det lugnt. Flera av dagarna görs halvdagsutflykter så då är det även möjlighet att välja mellan att delta eller inte.

Landskapet runt Tarifa är kuperat och vi står ofta posterade på någon kulle med bra utsikt för att kunna se rovfågelssträcket. Lokalguidens kunskap är avgörande för att hamna på rätt plats i dagens vindriktning, det finns en handfull olika positioner att spana från. Områdets stränder är bland de renaste och finaste i landet, dessutom fria från höga hus och annan exploatering. Stränderna är värda att skåda på, här finns ofta vadare, måsar och tärnor, liror ses ofta passera över havet utanför. Gräsområden och buskmarkerna innanför lockar småfåglar som lärkor, skvättor och sångare. Inåt landet finns bergskedjor och dalgångar som vi ska nosa lite på och om flygtiderna tillåter även hinna titta närmare på. Runt Guadalquivir-flodens östra sida finns ett helt landskap med saliner, dammar och våtmarker men även stäppliknande områden. Här ser man en hel del vattenfåglar och rovfåglar. 

Vi jobbar med lokal guide som leder oss på hela resan. Spanien kan tyckas enkelt att resa i utan guide, men lokal kunskap ska inte underskattas när det gäller var vissa av de sällsynta fåglarna ska ses just i år, variationen är avsevärd. Genom vår lokalguide får vi också tillgång till platser som inte allmänheten får besöka.

Vi bor på ett mysigt, trevligt, familjeägt hotel med lång tradition att serva fågelskådargrupper. Vi har gångavstånd till stranden, egen pool och närhet till naturen och fågelsträcken. Maten är hemlagad, smakrik och traditionellt andalusisk. Middagarna avnjuts på verandan med cikadors sång som ljudkuliss. Kaffet i södra Spanien är enligt vissa bedömare det godaste i världen, inte lika starkt som italiens espresso men klart mustigare än svenskt bryggkaffe. Här brygger man kaffet kopp för kopp när du beställer det i baren. 

Vi startar och slutar i Malaga. Restiden till Tarifa är 2,5 timmar. Vi reser gemensamt i minibuss med 9 platser. På ditvägen stannar vi gärna för en fika där utsikten är som bäst mot Afrika, på hemvägen tar vi gärna en omväg genom dalgångar och bergskedjor. Detta under förutsättning att flyg- och tågtider medger.

Hela året erbjuder bra skådning i södra Spanien, på den här resan är fokus på flyttningen av särskilt rovfåglar. Vi har valt den tid som har bäst blandning av arter, vilket är första halvan av september. Flyttningen av rovfåglar och storkar börjar redan i juli med stora mängder vit stork och brun glada, pågår sedan genom hela hösten till november då gåsgamarna lämnar Europa i störst antal.

När: 7 – 13 september 2024

Pris: 26.350 kronor per person i dubbelrum (exkl. flyg)
Enkelrumstillägg: 3.500 kronor
OBS! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala kostnader eller valuta-ändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.

Minst antal deltagare: 6

Max antal deltagare: 8

Vad ingår:
Helpension på trestjärnigt hotel i dubbelrum med eget badrum/ wc, lokal engelskspråkig guide hela tiden. Alla transporter i Spanien. Alla måltider i Spanien utom transferdagarna – första och sista dagens – lunch eller fika eller middag beroende på flygtider. Svensk reseledare utgår om färre anmälda än 6.
Ingår ej:
Flygbiljett Sverige-Malaga (riktpris 3.500), valsafari med båt (300 kr per person), alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför (vi brukar skramla en hundring var per person till respektive vid resans slut om vi är nöjda). En lunch och en middag.

Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 5000 kr som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.

Anmäl intresse / Boka här!

Bli inspirerad! Läs en reserapport!

Här kan vi också botanisera bland trutarna på stranden och när vi känner oss nöjda unnar vi oss en väl kyld dryck på någon av uteserveringarna i hamnen.

Här kan vi också botanisera bland trutarna på stranden och när vi känner oss nöjda unnar vi oss en väl kyld dryck på någon av uteserveringarna i hamnen.

Välkommen att boka en resa med oss!

Oavsett om du väljer att åka med oss till ett fjärran land eller för att fotografera örnar från ett gömsle kan du vara trygg med att vi osv osv osv

  • Vi har lokal kännedom

  • Vi arbetar för en hållbar naturturism

  • Har många års erfarenhet