Pantanal

16 – 25 juli 2024

Pantanal

16 – 25 juli 2024

16 – 25 juli 2024
10 dagar i landet, 8 heldagar, 2 halvdagar

Pris: 65.000 SEK (exkl. flygresa) Enkelrumstillägg: 9.880 SEK

Jaguar / Jabirustork / Hyacintara / Större nandu / Tokotukan / Ozelot / Jätteutter

Fotoresa – Jaguar i Pantanal

Pantanal är Sydamerikas största våtmark och delas av Brasilien (70 %), Bolivia (20 %) och Paraguay (10 %). Området är till ytan ungefär lika stort som Grekland. Pantanal har varit en våtmark under minst 5 000 år och trots att försök har gjorts att tämja vattnet är området relativt opåverkat av människan. Årliga översvämningar då större delen av våtmarken läggs under vatten är en viktig orsak. Här samsas en imponerande mängd arter, ca 475 fågelarter, 135 däggdjur, 80 reptiler, 50 groddjur och 375 fiskarter samt 1 700 identifierade växtarter (man tror att det finns lika många oidentifierade växter!). Idag är det framförallt boskapsskötsel som är den viktigaste näringen. Under senare år har dock naturturism vuxit starkt, inte minst eftersom det idag är lätt att träffa på Sydamerikas största katt, jaguaren i Pantanal. En given förklaring är att inkomsterna från turism i vissa fall är upp mot åtta gånger högre än boskapsskötsel och därmed har incitamentet för att jaga jaguarerna till stor del försvunnit.

Läs en reserapport!

Fokusarten på den här resan är jaguar och flera dagar är bokade för att maximera kontakttillfällen. Vid tidigare resor har vi sett ca 125 fågelarter och knappt 20 däggdjursarter utan att anstränga oss. Höjdpunkter bland fåglar är den ståtliga jabirustorken, den vackra hyacintaran, den Sydamerikanska ”strutsen” större nandu och tokotukan. Vi ser naturligtvis många våtmarksarter, t.ex. hägrar, kungsfiskare och olika ibisar. Bland däggdjuren är svart vrålapa, kapucinapa (Cebus libidinosus) , sumphjort, ozelot, jätteutter och vattensvin (capybara) lätta att se men vi har också sett tapir, silkesapa, gripsvanspiggsvin och flera fladdermusarter. Pantanalkajman är vanlig och den sydliga arten av anakonda (gul anakonda)  är det tämligen säker att träffa på liksom olika grodarter.

Resan är en fotoresa där man ägnar mycket tid åt ett färre antal arter. Lämplig för naturintresserade, fågelskådare men främst naturfotografer som säkerligen får minneskorten fulla med tropisk natur och dess invånare. Vi är aktiva de flesta av dagens ljusa timmar och ibland även någon tur nattetid med strålkastare. 

Vi vistas mest vid de artrika våtmarkerna, antingen i bil eller i båt, inte minst de dagar vi letar efter jaguarer. I savannlandskapet blir det kortare promenader till fots.

Utflykterna tar upp huvuddelen av tiden men det finns möjlighet för egen tid morgon, kväll och lunch. Varje kväll finns det möjligheter att gemensamt gå igenom artlistan för att se vilka arter vi mött under dagen.

Resan börjar i delstaten Mato Grossos huvudstad Cuiaba dit vi anländer med flyg från Sverige/San Paolo. Vi åker bekväm buss söderut och passerar guldstaden Poconé innan vi når de ca 15 mil långa grusvägen Via Transpantaneira som skär rakt igenom artrika våtmarker och är så att säga ryggraden i vår resa.

Lokal guide och organisatör för vår resa heter Eduarda ”Duda” Fernandes. Duda har sitt eget företag som hon startade som 16-åring. Det är på många sätt Duda som höjer denna resa över de flesta andra tack vare hennes goda kunskaper, organisationsförmåga och goda humör.

Det är sen sommar och tidig höst som är lämpligt att åka till Pantanal. Då är vattnet lågt och de vackra Tabebuia-träden blommar grannt.

Vi bor på fyra olika hotell längs Via Transpantaneira för att vara nära våra besöksmål. Det blir 1 till 4 övernattningar på dessa hotell. De är alla av god standard och serverar frukost, lunch och middag. Rummen har luftkonditionering, dusch och bekväma sängar. Under de dagar vi letar efter jaguarer tillbringar vi hela dagar i båt och äter medhavd lunch.

När: 16 – 25 juli 2024

Pris: 65.000 SEK (exkl. flygresa)
Enkelrumstillägg: 9.880 SEK

OBS! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala kostnader eller valuta-ändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.

Vi erbjuder oss förstås att boka flygbiljetten åt dig. Det är viktigt
för oss att vi kommer med samma flyg.

Vad ingår: Helpension i dubbelrum på hotell utom måltiderna på hotellet under transferdygnen i Cuiaba, svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla transporter, alla eventuella inträden till naturreservat och parker.

Ingår inte: Flygresa, transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför.

Vaccination: Hepatit A&B (Twinrix), stelkramp, Gula febern, medtag Malaria-tabletter.

Antal deltagare: min 4, max 6 st

Anmälningsavgift: När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 5000 SEK som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.

Anmäl intresse / Boka här!

Bli inspirerad! Läs en reserapport!

…sannolikt världens bästa ställe att se och fotografera jaguar.

…sannolikt världens bästa ställe att se och fotografera jaguar.

Välkommen att boka en resa med oss!

Oavsett om du väljer att åka med oss till ett fjärran land eller för att fotografera örnar från ett gömsle kan du vara trygg med att vi osv osv osv

  • Vi har lokal kännedom

  • Vi arbetar för en hållbar naturturism

  • Har många års erfarenhet

Pantanal, Brasilien Foto: Ola Jennersten / TT / 2754