Södra Ecuador

10 – 31 januari 2024

Södra Ecuador

10 – 31 januari 2024

10 – 31 januari 2024

Pris: 71.025 kr (exkl. flygresa)
Enkelrumstillägg: 6.200 kronor

Blue-throated Hillstar / Jocotoco Antpitta/ El Oro- och White-breasted Parakeets / Long-wattled Umbrellabird / Endemiska kolibrier / Tanagers / Horned Screamer/ El Oro (Ecuadorian) Tapaculo

Endemer och nyupptäckta arter

Södra Ecuador är känt bland fågelskådare för sina många endemer och unika torrskogsmiljöer längs Stilla havet. Vi besöker ett av världens endemrikaste områden – Tumbes i sydvästra Ecuador. Diversiteten är fantastisk, på den här resan kommer vi att se en bra bit över 600 fågelarter varav en tiondel är kolibrier. För den som besökt norra Ecuador, blir det ändå en hel del nya fåglar och många specialare! Ecuador har en tämligen väl utbyggd infrastruktur som gör det lätt att resa. Ändå är det gott om vild, vacker natur fri från mänsklig påverkan, såväl i bergstrakter som i regnskogen.

Läs en reserapport!

Södra Ecuador är ett av jordens mest biologiskt diversifierade områden där evolutionen skapat ett antal specialiteter och endemiska arter, inte minst bland fåglar, flera av dem är dessutom relativt nyligen upptäckta. Blue-throated Hillstar upptäcktes 2017, beskrevs 2018 och är därmed världens mest nyupptäckta kolibri. Jocotoco Antpitta upptäcktes ny för vetenskapen 1997, El Oro- och White-breasted Parakeets, är båda endemiska för södra Ecuador. Spelande Long-wattled Umbrellabird är en så osannolik fågel att den måste ses för att tros på! Vidare några endemiska kolibrier som Esmeraldas Woodstar, Neblina Metaltail, Rainbow Starfrontlet, ingår i programmet. Därtill kan läggas en god portion färggranna Tanagers. En av de mer kända –  och svårsedda  – är Orange-throated Tanager. Spannet i fågelutseende är stort från den stora urfågeln Horned Screamer till obskyras fåglar som White-headed Brush Finch, Henna-hooded Foliage-gleaner, El Oro (Ecuadorian) Tapaculo och många fler. 

Södra Ecuador bjuder inte på lika mycket däggdjur som t.ex. Costa Rica, men chans finns att se apor, näsbjörnar, guldharar, halvapor som Kinkaju, m.fl. Glasögonbjörn och tapir förekommer men liksom kattdjur som margay eller ozelot är de svårsedda men det händer att de ses.

Resan är en fågelskådarresa med fokus på att se många av de unika arter som finns i området. Det finns också en hel del bra fotomöjligheter här, inte minst då flera lodger har fågelmatningar, även för kolibrier. Vi är aktiva de flesta av dagens ljusa timmar och ibland även någon tur nattetid med strålkastare. 

Utflykterna tar upp huvuddelen av tiden och på den här resan är inte utrymmet särskilt stort för valfrihet. När vi bor bor flera nätter i rad på samma lodge (Umbrellabird lodge, Vilcabamba, Copalinga, Urraca lodge, t.ex.) kan man ibland kunna välja mellan att stanna kvar på lodgen eller följa med på exkursion. 

Vi vistas i en mångfald olika miljöer från fuktig regnskog på Andernas östra sida till mangroveträsk och våtmarker på kusten, vidare genom ökenartad miljö upp till högre höjders polylepis-skog och paramo till gräsmarker. Södra Ecuador är känt för sina unika torrskogsmiljöer längs Stilla havet.

Vi har lokal guide och organisatör på hela resan, från det att vi landar på flygplatsen tills vi ska åka hem igen. På vissa platser har vi även en lokal extraguide som är specialist just på den platsens specialiteter.

De flesta nätter bor vi på lodger i anslutning till naturen. De är skapade för fågelturismen så passar våra syften till fullo. Vi bor också enstaka nätter på olika hotell längs vägen till våra besöksmål. De är alla av god standard och rummen har luftkonditionering, dusch och bekväma sängar. En natt tillbringar vi på en enklare lodge uppe i bergen där vi ska se Blue-throated Hillstar och andra höghöjdsarter. Här får man dela på badrummen och stå ut med lite svalare temperatur. Maten i Ecuador är omväxlande och består ofta av ett flertal rätter med ris och grönsaker i basen, men det finns även möjlighet till en grillad köttbit ibland, på en plats är lokal, grillad forell en paradrätt. Även om chili ofta förekommer är maten i regel inte särskilt kryddstark. En del lokala specialiteter kommer vi också att få smaka på. Öl och vin finns i regel på såväl restauranger som lodger. Wi-fi förekommer på de flesta lodger, men i varierande omfattning och ibland bara i lobbyn.

På den här resan rör vi oss från Stilla havets kust över Andernas foothills och österut till låglandsregnskogen i Amazon-bäckenet. Vi åker bekväm buss mestadels av resan och kan byta till 4-hjulsdrivna jeepar för någon kortare exkursion. Resan går i ganska högt tempo men innehåller inga överdrivet ansträngande promenader, mest på vägar och stigar.

Ecuador är ett växelvarmt land med betydande höjdskillnader. På 3.000 meters höjd kommer det vara runt 0-gradigt på natt-tidig morgon. På lägre höjd och nere vid havet är det varmt och torrt, däremellan lite som svensk sommar, mestadels behagligt. Sandaler och kortbyxor är lika användbara som svenska vinterkläder (som man ändå reser i från Sverige). Packtips skickas alltid ut till deltagarna innan resan.

Att besöka Ecuador i början av året har flera fördelar. Det är den torraste tiden på året (även om det alltid kan regna ibland) och den riktigt tryckande värmen har inte kommit än. Det är också start för häckningssäsongen för många inhemska fåglar såsom hackspettar, ugglor, quetzaler och kolibrier. De blir därmed mer stationära och lättare att hitta. Dessutom är en stor del Nordamerikanska flyttfåglar här och bidrar till mångfalden.

När: 10 – 31 januari 2024

Pris: 71.025 kr (exkl. flygresa)

Enkelrumstillägg: 6.200 kronor

Vi erbjuder oss förstås att boka flygbiljetten åt dig. Det är viktigt för oss att vi kommer med samma flyg.

Vad ingår: Helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla transporter, alla eventuella inträden till naturreservat och parker.

Ingår inte: Flygresa, transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför.

Vaccination: Hepatit A&B (Twinrix), stelkramp, Gula febern, medtag Malaria-tabletter.

Minst antal deltagare: 6

Max antal deltagare: 10

Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 5000 kr som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.

Södra Ecuador dag för dag 10-31 januari 2024

Dag 0, 10 januari 2024 Sverige – Guayaquil
Flyg från Norden via Amsterdam. Ankommer Guayaquil på tidig kväll och åker till hotellet för mat och vila. Obs! Notera att mat på ankomstdagen inte ingår i paketpriset.

Dag 1, 11 januari 2024 Ecuasal – Ayampe
Vi rör oss nordväst mot ett område med saliner och kust-skådning. Blue-footed Booby, Brown Pelican och chans på Peruvian Booby och Peruvian Pelican pluss Royal Tern är troliga arter, kanske t.o.m. någon lira eller annan havsfågel. I salinerna kan det finnas Chilean Flamingo och säkerligen Roseate Spoonbill, under rätt säsong Wilsonsimsnäppor och andra nordliga vadare som sandsnäppor, tundrasnäppor, dvärgsnäppa, Black-necked Stilt, Willets , m.m. På eftermiddagen ska vi skåda längs Ayampe Road och spana efter Esmeraldas Woodstar, den första endemiska kolibrin på resan, andra fåglar i området är bl.a Henna-hooded Foliage-gleaner, Pacific Elaenia, m.fl. Transfers: Guayaquil – Ecuasal: 147 km/ ca 2 tim. Ecuasal – Ayampe: 100 km/1,45 tim. Ayampe – Cerro Lobo 10 km/ 10 min. Middag & Natt på Cerro Lobo Lodge.

Dag 2, 12 januari, Isla de la Plata
Idag kör vi 20 min från lodgen för att sen lägga ut med motorbåt för en resa 45 km ut på havet från Puerto Lopez till Isla de la Plata i Machalilla National Park, en extraordinär plats för fågelskådning. Här finns också chans att se havssköldpaddor och marina däggdjur som delfiner och knölval. Väl på ön vandrar vi runt och letar efter arter som Short-tailed Woodstar, Gray-hooded Gull, Red- billed Tropicbird, Pink-footed Shearwater, Sooty Shearwater, Nazca Booby, Blue- footed Booby, Red-footed Booby, Brown Pelican, Long-tailed Mockingbird, Collared Warbling Finch, Collared Plover, Magnificent Frigatebird, Cocoi Heron, Peregrine Falcon, Fulvous-faced Scrub-Tyrant, Peruvian Meadowlark, Eared Dove, Peruvian Pelican, Necklaced Spinetail, Ochre-bellied Dove, Gray-and-white Tyrannulet, Western Wood-Pewee, Vermilion Flycatcher, Sulphur-throated Finch, Smoke-colored Pewee, Laughing Gull, Waved Albatross, Masked Booby, Summer Tanager, m.m. Efter turen har vi en lång transfer till Guayaquil 236 km/ 3,30 tim. Middag & natt på Hotel i Guayaquil.

Dag 3, 13 januari, Corona de Oro road – El Cajas National park
Tidig avfärd mot Molleturo-Cuenca road. (Här fokuserar vi på Ecuadorian (a.ka. El Oro) Tapaculo. Vi kommer också se en hel del arter typiska för lägre delarna av västra Anderna. När vi är nöjda här kör vi vidare mot högre höjder och El Cajas National Park. Efter lunch på nyfångad grillad forell, letar vi efter Violet-throated Metaltail, endemisk i just de här bergen. Vi tittar också efter Giant Conebill och Tit- like Dacnis i polylepis-buskarna. Här kan man också se Ecuadorian Hillstar, Blue-

mantled Thornbill och Tawny Antpitta. På eftermiddagen transfer till La Unión där vi ska bo på hostería. Natt på Hosteria Jardin el Valle. Transfers: Guayaquil – Corona de oro 93 km/ 1.30 tim. Corona de oro – El Cajas N.P: 70 km/ 1.20 tim. El Cajas- Hosria de Valle: 100 km/ 1, 35 tim.

Dag 4, 14 januari , Yunguilla – Cerro de Arcos
Morgon i Yunguilla-reservatet, alldeles ovanför byn (20 min transfer). Det här reservatet ägs och drivs av Jocotoco-stiftelsen. Här finns den enda kända häckplatsen för Pale-headed Brushfinch med en världspopulation på ca 100 par. Vi kan också få se Gray-browed Brushfinch, Slaty-backed Nightingale-Thrush och Chestnut-crowned Antpitta. När vi är klara här reser vi söderut genom ett ökenliknande landskap – med flera stopp för trevliga fåglar såklart – och fortsätter uppåt mot 3500 metrs höjd där vi kommer spendera natten. Vi börjar skåda efter Blue-throated Hillstar redan på eftermiddagen vid ankomst. Denna nyupptäckta kolibri, hittades just här i maj 2017 och beskrevs officiellt för vetenskapen året därpå. Vädret på den här höjden är mycket ombytligt så vi kommer se till att ha mycket tid att spendera. Hillstaren lever i närhet till en särskild blommande växt – Chuqiragua – som bara växer på den här höjden. Vid mörkrets inbrott lyssnar vi efter Jameson’s Snipe som kan spela precis utanför lodgen. Middag och natt på Refugio del Colibri. Transfer Yunguilla- Refugio del Kolibri: 70 km/ 3 tim.

Dag 5, 15 januari, Cerro de Arcos – Buenaventura Reserve
Vi tillbringar morgonen med att få se Blue-throated Hillstar och givetvis de andra höghöjdsarter som finns I området. När vi börjar känna oss nöjda reser vi ner mot lägre höjd och Zaruma med stopp längs vägen. På kvällen ska vi spana efter Black-and-white Owl nära Umbrellabird Lodge.
Middag & Natt på Umbrellabird Lodge. Transfer Cerro de Arcos – Umbrellabird Lodge, 85 km/ 2,30 Tim.

Dag 6, 16 januari, Buenaventura Reserve
Heldag i Buenaventura Reserve. Denna morgon spenderar vi lite högre upp där vi ska söka efter den hotade och endemiska El Oro Parakeet som bara finns här i södra Ecuador. Andra Choco-endemer inkluderar Violet-tailed Sylph, Club-winged Manakin, Choco Toucan. Olive-crowned Yellowthroat och Gray-backed Hawk flyger också här, liksom blandflockar av Tanagers och Flycatchers, m.m.. På eftermiddagen ska vi gå på en trail nära lodgen och leta Ochraceous Attila, Slaty Spinetail och Black-striped Sparrow, bland mycket annat. Black-and-white Owl kommer ibland fram vid lamporna intill lodgen. Kolibri-feeders här är kända för att bjuda på en livlig och talrik uppsättning av bl.a. Green Thorntail, White-necked Jacobin och Violet-bellied Hummingbird. Middag & Natt på Umbrellabird Lodge.

Dag 7, 17 januari, Buenaventura Reserve – Arenillas Ecological Reserve – Zapotillo
Idag är Long-wattled Umbrellabird vår första målart. Vi siktar direkt in oss på spelplatsen för denna unika fågel och hoppas på en spektakulär show. Beroende på vad vi behöver för arter här satsar vi på att få in dem innan vi avreser mot vår nästa destination.

Planen är att köra till Arenillas Ecological reserve (transfer 60 km/ 1.15 Tim) och leta efter bra fåglar som West Peruvian Dove, Collared Antshrike, White-tailed Jay, White-edged Oriole, m.m.
Slutligen kör vi till Zapotillo där vi ska övernatta på ett enkelt men rent hotel. Hotel las Palmeras. Transfer 152 km/ 2 tim.

Dag 8, 18 januari, Zapotillo – Jorupe Reserve
Bara tio minuter från stan ligger soptippen som är dagens första utflyktsmål. Anledningen är att det är bästa lokalen för Tumbes Sparrow och Tumbes Hummingbird och kanske även Tumbes Tyrant och White-edged Oriole. Möjligen har Black-and-white Tanager och Gray-capped Cuckoo också anlänt men det beror I regel på hur mycket regn området fått på sistone. Fler arter här: Elegant Crescentchest, Parrot-billed Seedeater, Snowy-throated Kingbird, Necklaced Spinetail , m.fl. På kvällen satsar vi på Buff-fronted Owl i Jorupe Reserve. Middag och natt på Urraca Lodge.

Dag 9, 19 januari, Jorupe
Heldag i Jorupe-reservatet som ägs av Jocotoco-stiftelsen. Här finns det många målarter; Henna-hooded- och Rufous-necked Foliage-Gleaners, Blackish-headed Spinetail, Ecuadorian Piculet, Plumbeous-backed Thrush, Whopping Motmot, Watkin’s Antpitta, Pale-browed Tinamou, Slaty Becard och Gray backed Hawk för att nämna några. På kvällen ska vi pröva på West Peruvian Screech-Owl och Spectacled Owl. Middag och natt på Urraca Lodge. Transfer Las Palmeras – Jorupe 70 km/ 1.20 tim.

Dag 10, 20 januari, Utuana Reserve – Vilcabamba
Större delen av dagen tillbringar vi på högre höjd vid Utuana och El Tundo. Här ska vi leta efter Gray-headed Antbird, Piura Hemispingus, Jelski’s Chat-Tyrant, Black- crested Tit-Tyrant och Line-cheeked Spinetail, m.fl. Rainbow Starfrontlet och Purple-throated Sunangel kommer till feeders här. På vägen mot Vilcabamba ska vi leta Plumbeous Rail, Andean Tinamou, Scarlet-fronted Parakeet och Drab Seedeater i Catamayo Valley. Middag & Natt på Paraiso de Vilcabamba Lodge. Transfers: Jorupe – Utuana 42 km/ 1 tim. Utuana – Vilcabamba: 145 km/ 2.30 tim.

Dag 11, 21 januari, Cerro Toledo – Tapichalaca
Tidig avfärd till Cerro Toledo (3.200 m) där vi ska se mycket lokalt förekommande Neblina Metaltail och nyligen beskrivna Loja Tapaculo. Här kan vi också se Rainbow-bearded Thornbill och troligtvis Glowing Puffleg. Blandflockar här kan inkludera Masked Mountain-Tanager, Golden-crowned Tanager och Plushcap. Efter en pic-nic-lunch ute kör vi till Tapichalaca Lodge. Här blir det en del nya kolibris som Flame-throated- och Amethyst-throated Sunangels och Chestnut- breasted Coronet. Vi skådar längs en väg för att se Rufous-capped Thornbill och kanske även White-capped Tanager. På sen eftermiddag inväntar vi Golden- plumed Parakeets som kommer in till sina holkar. Middag & natt på Casa Simpson. Transfers Vilcabamba – Cerro Toledo: 32 km/ 1,30 tim. Cerro Toledo – Tapichalaca 40 km/ 1.30 tim.

Dag 12, 22 januari, Tapichalaca
Heldag i Tapichalaca. Vi börjar morgonen med en kort promenad till en feeding station för Chestnut-naped Antpitta. Sen fortsätter vi till en matplats för den spektakulära Jocotoco Antpitta som upptäcktes ny för vetenskapen så sent som 1997. Under skogsvandringen har vi också chans på Barred Fruiteater, Bearded Guan, Black throated Tody-Tyrant och Plain-tailed Wren. Vi har också chans på Equatorial- och Slate-crowned Antpittas och blandflockar som kan innehålla flera arter Tanagers. Middag & natt på Casa Simpson.

Dag 13, 23 januari, Loja – Zamora Road – Copalinga Reserve
Morgon runt lodgen, sedan kör vi upp till ”the old Loja Zamora-road” där vi ska se arter som Torrent Duck, Equatorial Graytail, Chestnut-tipped Toucanet, etc. Vi fortsätter sedan färden ner mot Vilcabamba för att stanna I deras hostería. På kvällen ska vi titta efter Band-bellied Owl och Blackish Nightjar. Middag & natt på Copalinga Lodge. Transfers: Tapichalaca – Loja Zamora Road 130 km/ 2,30 tim. Loja Zamora Road – Copalinga: 35 km/ 40 min.

Dag 14, 24 januari, Copalinga – Podocarpus
Första delen av dagen spenderar vii Bombuscaro den lägre delen av Podocarpus National park. Här hoppas vi på Amazonian Umbrellabird, Andean Cock-of-the- Rock, Foothill Elaenia, Coppery-chested Jacamar, Andean Motmot samt även White-breasted Parakeet. Efter lunch besöker vi lite mer öppna miljöer nära Zamora, där vi letar efter Rufous-sided Crake, Blackish Rail, Chestnut-vented Conebill. I skymningen försöker vi på Blackish Nightjar. Middag & natt på Copalinga Lodge.

Dag 15, 25 januari, Santa Cecilia Trail – Yankuam
Morgonskådning runt lodgen för att senare kör mot Paquisha där vi ska leta Bluish-fronted Jacamar på den enda kända lokalen för arten i Ecuador. Efter lunch skådar vi oss fram längs vägen mot Paquisha där vi ska se Black-capped Donacobious, White-eyed Parakeet, Rufous-sided Crake, Black-billed Seed-Finch, Black Caracara och annat.
Ett par timmars transfer till Yankuam lodge i Cordillera del Condor. Om tiden tillåter skådar vi lite runt lodgen före middag. Middag & natt på Yankuam Lodge. Transfers: Copalinga – Santa Cecilia trail: 70 km/ 2 tim. Santa Cecilia -Yankuam: 140 km/2,30 tim.

Dag 16, 26 januari, Maycu Reserve
Vi spenderar dagen längs vägen söder om Yankuam Lodge. Här finns många arter, de flesta Amazoniska låglandsarter, däribland Spangled Cotinga, White-browed Purpletuft och Masked Crimson Tanager. Fler arter att hålla utkik efter är Blackish Pewee, Purplish Jacamar, Black-and-white Tody-Flycatcher, Zimmer’s Antbird och White-bellied Pygmy-Tyrant. En av topp-attraktionerna är lokala och svårsedda Orange-throated Tanager. Middag & natt på Yankuam Lodge.

Dag 17, 27 januari, Maycu-reserve
Vi startar tidigt för att korsa floden med en enkel färja för att skåda oss söderut mot Nuevo Paraiso. Här ska vi se Hoatzin, Golden-winged Tody-Flycatcher,

Bamboo Foliage-Gleaner, Stripe-chested Antwren, etc. Eftermiddagen spenderas där vi tror vi har störst chans för fler nya arter, troligen Maycu-reservatet där blandflockar kan bjuda på flera arter Tanagers, Flycatchers och i bästa fall White- throated Woodpecker och Yellow-shouldered Grosbeak. Middag & natt på Yankuam Lodge.

Dag 18, 28 januari, Maycu Reserve

Morgonskådning runt lodgen med omgivningar. Senare besöker vi en plats med kolibri-feeders dit Spangled Coquette brukar komma, liksom även Little Woodstar och andra kolibri-arter. Även chans på White-breasted Parakeet här. Middag & natt på Tierra Dorada Lodge, Yantzaza. Transfer Yankuam – Terra Dorada Lodge. 90 km/ 2,15 Tim.

Dag 19, 29 januari, El Zarza – Saraguro

Tidig avfärd för ca en timmes transfer till El Zarza-reservatet på 1.600 meters höjd. Det här reservatet uppmärksammades av Roger Ahlman och inkluderas nu i de flesta fågelrese-bolags södra Ecuador-program. Här ska vi spana efter Spectacled Prickletail, Rufous-browed- och Plumbeous-crowned Tyrannulet, Roraiman Flycatcher, Bar-winged Wood-Wren och Scarlet-breasted Fruiteater, etc. Efter lunch har vi ett par timmars transfer till Copalinga Lodge nära Zamora. Här kommer vi se kolibrier som Violet-fronted Brilliant, Many-spotted Hummingbird och Wire-crested Thorntail. På sen eftermiddag hoppas vi att Gray Tinamou kommer fram till en matplats på en skogsväg. Middag & natt på Hostería Caballo Campana. Transfers: Tierra Dorada – El Zarza: 55km/ 1.30 tim. Zarza – Hosteria Caballo Campana. 364 km/ 5.30

Dag 20, 30 januari

Idag har vi I stort sett hela dagen att skåda oss tillbaks mot Guayaquil. Vi bestämmer oss för vart vi vill stanna efter vilka arter vi har kvar att se och som är möjliga längs rutten. Några hotspots är El Cajas National Park, Corona de Oro Road och Churute Mangroves Ecological Reserve.

Effektiv körsträcka är 196 km/ 3,5 timmar till Guayaquil airport och flyget hem som går vid vid kl 20 lokal tid.

Dag 21, 31 januari

Hemkomst till Sverige på sen eftermiddag.

Anmäl intresse / Boka här!

Bli inspirerad! Läs en reserapport!

Blue-throated Hillstar upptäcktes 2018 och är därmed världens mest nyupptäckta kolibri.

Blue-throated Hillstar upptäcktes 2018 och är därmed världens mest nyupptäckta kolibri.

Välkommen att boka en resa med oss!

Oavsett om du väljer att åka med oss till ett fjärran land eller för att fotografera örnar från ett gömsle kan du vara trygg med att vi osv osv osv

  • Vi har lokal kännedom

  • Vi arbetar för en hållbar naturturism

  • Har många års erfarenhet