Sulawesi och Halmahera

19 oktober – 7 november 2024

Sulawesi och Halmahera

19 oktober – 7 november 2024

19 oktober – 7 november 2024

Pris: 57.400 SEK (exkl. flygresa)
Enkelrumstillägg: 4.000 SEK
+ extravecka på Lore Lindu: 23.740 SEK
Enkelrumstillägg: 1.700 SEK

Wallace´s Standardwing Bird-of-Paradise / White-headed Cuckoo-dove /  Silver-tipped Imperial Pigeon / Sulawesi Malkoha / Goliath Coucal / Channel-billed Cuckoo / Moluccan Owlet-nightjar / Satanic Nightjar / Sulawesi Serpant-eagle / Sulawesi Hawk-eagle / Knobbed Hornbill / Sulawesi Hornbill  / Sulawesi & Maluccan Pitta /

Fågelskådning bortom alla gränser

Sulawesi och Halmahera – två tropiska, skogsbeklädda, öar belägna mellan Borneo i väst, Filipinerna i norr, Nya Guinea i öst och Australien i syd, fungerade en gång i tiden som en landbrygga mellan Australien/Nya Guinea och Asien. När sedan landmassorna gled isär, uppstod ett fenomen som antropologen och natur-historikern Alfred Russel Wallace  blev varse under sina årslånga upptäcktsresor runt denna ö-värld på 1850 – 1860-talet. Än i dag talar man om Wallace-linjen, en tänkt gräns mellan Borneo och Sulawesi i norr, som sedan sträcker sig ner mellan Bali och Lombok i syd. Väster om denna gräns återfinns typiska Asiatiska fågelsläkten – Partridges (rapphöns), Trogoner, Barbeter, Bulbyler, Babblers och Broadbills t.ex. Dessa släkten saknas öster om denna gräns. Här finner man istället familjer mer besläktade med dem man finner på Nya Guinea och Australien. Trots att det kan vara endast 5 mil av vatten som delar dessa två regioner, korsar inte de flesta av dessa fågel-familjer och släkten denna gräns. 

Detta fenomen har inneburit att dessa två öar har en mycket stor andel endemiska fågelarter. Inte ens Madagaskar med 117 endemer, kommer i närheten av antalet endemer som Wallacea kan visa upp, där förutom dessa två öar, även Mindre Sundaöarna ingår. Man bedömer att denna grupp öar, som är en del av den  Indonesiska övärlden, har drygt 260 endemer. Sulawesi har drygt 100 endemiska arter och Halmahera ytterligare ca. 25. Ungefär varannan fågelart man ser på dessa öar är ö-endemiska.

Människorna i norra och centrala Sulawesi är mestadels Kristna medan större delen av Halmahera är Muslimskt. De olika grupperna har lärt sig att leva med varandra i harmoni och det existerar inga motsättningar. Sulawesi  en ganska ”modern” ö, medan Halmahera till stora delar består av obebyggda skogs- och bergsområden. 

Som tidigare nämnts kommer ungefär hälften av arterna vi får se – ca 150 arter, att vara endemiska arter som mestadels endast går att ses på dessa två öar; t.ex. den märkliga Maleon, som tillhör de sk. storfot-hönsen. Maleon gräver ner sina ägg i geo-thermisk jord, som efter ca. 55 dar kläcks och den nästan helt utvecklade – färdiga hand & armpennor t.ex, kycklingen gräver sig upp och flyger nästan omedelbart iväg. 

Vi hoppas få se 13-14 endemiska duvor, nästan samtliga som förekommer på dessa öar, Cuckoo-doves såsom White-headed Cuckoo-dove, vackra Fruit-doves såsom Scarlet-breasted Fruit-dove och stora mäktiga Imperial Pigeons, Silver-tipped Imperial Pigeon, t.ex.

Vi har chans att vi se nästan samtliga endemiska gök-arter, t.ex den ½ meter långa Sulawesi Malkoha med sin bjärt röd-gul-svart färgade näbb eller den ännu större, ca. 70 cm långa, skat-likt färgade göken Goliath Coucal. Har vi tur dyker den från Australien vinterbesökande Channel-billed Cuckoo upp. En stor gök som mer påminner om en tucan eller näshornsfågel med sin jättelika näbb.

På Halmahera stiftar vi bekantskap med  den endemiska Moluccan Owlet-nightjar som liknar ett mellanting mellan en uggla och en grodmun. Vi kommer att se endemiska nattskärror. Satanic Nightjar t.ex. som endast finns på bergstopparna runt Lore Lindu. Enligt sägnen brukar denna nattskära flyga in i byarna när solen gått ner för att slita ögonen från barn som varit stygga.

De flesta rovfåglarna på öarna är ö-endemiska, bl.a bivråks-släktingar som Sulawesi Honeybuzzard.

Av örnar hoppas vi få se Sulawesi Serpant-eagle & Sulawesi Hawk-eagle. Det finns även 7 endemiska hök-arter på öarna. Vi hoppas att stifta bekantskap även med dessa.

Nästan varje ö runt Wallacea har sin egen uppsättning av Ninox och Otus-ugglor (dvärguvar). Båda släkterna har mycket märkliga utbredningar. Ninox finns nästan bara runt Wallacea och Filippinerna, medan merparten av Otus-ugglorna verkar spridda som peppar från en pepparkvarn på små-öarna från Västafrika, genom öarna i Indiska Oceanen från Östafrika till Asien – där det även finns ett antal arter på fastlandet, till övärlden runt Indonesien, där de flesta Otus-ugglorna finns. Sen är det stopp. Det finns inga Otus i Australien och endast en art på en ö norr om Nya Guinea (Biak). Det finns två endemiska Otus och fyra endemiska Ninox-ugglor på Sulawesi och Halmahera. Vi hoppas få se samtliga.

Inte många arter näshornsfåglar har valt att korsa Wallace-linjen. Det finns två på Sulawesi, Knobbed Hornbill & Sulawesi Hornbill samt en art på Halmahera, Blyth´s Hornbill – som även finns på Nya Guinea. Vi hoppas att se dessa, ibland i 100-tal när de uppsöker nattkvist.

Även två arter hackspettar har vågat sig över gränsen, Ashy & Sulawesi Woodpecker. Båda hoppas vi se runt Tangkoko-skogarna på Sulawesi. Denna släkt lyser helt med sin frånvaro på Nya Guinea och Australien.

Endemiska Kungsfiskare är väl representerade på dessa öar. Här finns Black-headed, Green-backed, Scaly, Sulawesi Lilac, T.browning (nyligen splittad från Common Paradise Kingfisher) Great-billed, Blue-and-white, Sombre och Sulawesi Dwarf Kingfisher. Dessutom ett antal kungsfiskar-arter som Halmahera delar med Nya Guinea. Under resan 2023 fick vi se samtliga endemer utom en.

Cockatoos och papegojor är ett välrepresenterat släkte på öarna med många endemer. White Cockatoo (även kallad Umbrella Cockatoo) höll på att försvinna helt från Halmahera där den är en ö-endem. Fångstmän tog nästan hela beståndet och sålde som burfåglar runt om i världen. De Indonesiska myndigheterna konfiskerade  så många exemplar de kunde lägga vantarna på och startade ett uppfödnings-program som slagit väl ut (några seriösa internationella uppfödare hjälpte även till). Det finns ytterligare ca. 15 arter papegojor på öarna, de flesta endemer. Vi hoppas kunna kryssa merparten.

Det går inte att glömma de färggranna och karismatiska Pittorna (juveltrastar) på dessa två öar. Vi hoppas få fotoläge på de tre som är endemiska till öarna. Ivory-breasted, Sulawesi & Maluccan Pitta.

Naturligtvis måste vi nämna Wallace´s Standardwing Bird-of-Paradise, vars spel antagligen blir en av resans höjdpunkter.

Ja listan kan göras lång med endemiska arter vi hoppas att se på dessa två paradisöar. Två arter Honeyeaters, två arter Myzomelas, en art Friarbird, två arter Myza´s,  fem arter Whistlers, tio arter Cuckoo-shrikes/Cicadabirds, tre arter Thrillers, två arter Fantails, Drongos, Flugsnappare, Kråkor, två arter Paradisfåglar, åtta arter White-eyes, två arter Leaf-warblers, en art Grasshopper Warbler, åtta arter Starar & Mynas, tre arter Trastar, Flowerpeckers, Sunbirds och Munier.

Säkert är någon glömd. Gemensamt för alla är att de endast finns på dessa två öar. Kommande resa (2024) kommer även att täcka sydligaste Sulawesi. Detta innebär att vi sannolikt kommer att se fler arter (och endemer) jämfört med tidigare resor då vi såg ca 265 arter. Förhoppningsfullt kommer vi se runt 275-300 arter varav ungefär hälften är endemer.

Andra Djur

Dessa två öar är välkända för sina rika bestånd av stora och färggranna endemiska fjärilar. Även ödlor och ormar (som man sällan ser) har många representanter på öarna. Vad det gäller däggdjur kan man se Black (Crested) Macaque, Bear Cuscus och Sulawesi Tarsier (Spökdjur). Mellan Ternate och Halmahera kan delfiner och valar dyka upp.

För den äventyrlige fågelskådaren. Svårighetsgraden varierar under resans gång. Normalt tämligen lätta vandringar utmed vägar, stigar eller till utkikspunkter. Vi kommer att göra en två timmar lång vandring i nattmörker till Wallace´s Standardwing (man kan även ge sig av under dagsljus dagen innan och övernatta i en enklare camp i närheten av fåglarnas spelplats) Vi kommer även att göra en 4-5 timmars (inkl lunch och raster) vandring på en bitvis ganska brant stig uppför berget Rorekatinbu vid Lore Lindu. Stigningen är ca. 500 meter räknat på den 5 km långa promenaden. Flera grupper med 65 – 75 åringar har inte haft några problem med dessa vandringar, men är man osäker går det att göra alternativa exkursioner. Vi är 3-4 personer som delar på guidejobbet. 

Även om detta inte är en dedikerad foto-resa kommer det att finnas möjlighet att på nära håll fotografera Pittorna och Wallace Standardwing från gömslen, ugglor på dagkvist, och orädda skogskungsfiskare på närhåll. Deltagarna från tidigare resor har kommit hem med minneskort fulla av fina bilder på många av endemerna.

Vi kommer att stanna 2-3 nätter på de flesta av resans destinationer och som tidigare nämnts kommer vi i möjligaste mån kunna tillgodose individuella önskemål. Vi har flera bilar till vårt förfogande och har vid behov en ledig guide som kan tillgodose önskemål om att fotografera. Om man vill stanna kvar vid vår inkvartering, vila, läsa en bok eller gå på upptäcktsfärd i den lokala byn/staden går detta ofta att ordna.

Normalt delas dagen in i tre delar Uppstigning sker normalt mellan 04:00 – 05:30 beroende på avstånd till förmiddagens resmål. Frukost, som ibland serveras i fält. Sedan lunch som normalt intas vid vår lodge/hotel/resor. Därefter en tids vila. Vid 15:00 brukar vi åter ge oss ut i fält. Middag serveras normalt runt 18:30 – 19:30. Sedan artgenomgång för dem som så önskar.

Oktober – början av november är en bra tid att resa innan regnperioden sätter in på allvar, men efter det att de första flyttfåglarna börjat anlända. Vi kan drabbas av tillfälliga regn, men dessa brukar snabbt dra vidare inom någon timme.

Sulawesi och Halmahera är tropiska öar där värme och luftfuktighet kan vara påtaglig under dagens varmaste timmar (10:00 – 16:00), frekvent runt 30° C eller mer. Morgon-timmar och vistelsen på högre höjd är svalare. Enstaka regn kan dra förbi. 

På högre höjd (Tomohon och Lore Lindu) kan det vara svalt under morgontimmarna, så en tröja och lättare vindjacka kan vara bra att ta med sig, för att senare under dagen packas ner i dagsäcken. Bra vandringsskor med sulor som inte halkar på hala stenar, förmultnande löv etc. är bra att ha med, en huvudbonad för solen och eventuellt ett litet och nätt regnställ som lätt kan packas iväg. Alla kunder får en pack-lista innan avfärd. 

Resan koncentrerar sig till två områden i norra Sulawesi – låglands skog och bergs skog. Två områden i den mellersta delen av ön – bergs skog och kust. I södra delen lågland och jordbruksmark, samt två områden på Halmahera – låglandsskog och ett något högre skogs-område. Vi kommer även att besöka en del odlingsmark, samt kust. Under överfarten med båt mellan Ternate och Halmahera kan man ibland se mer havsbundna arter såsom tärnor och liror.

Öarna utanför staden Manado på norra Sulawesi erbjuder några av världens absolut bästa korallrev där man kan se valar, hajar, delfiner, havssköldpaddor och en mängd korallfiskar. Här finns ett flertal resorts. För den som önskar, går det att på egen hand förlänga resan till någon av dessa dyk-resorts.

Resan är upplagd så att deltagarna kan få möjlighet att se ett flertal av de endemiska fågelarter som finns på dessa bläckfisk-formade öar. Avstånden är mycket stora trots öarnas relativt lilla totalyta. Dessutom inbjuder vägnätet inte till att färdas i större hastigheter. Vi kommer därför av tids-skäl att använda inrikesflyg på flera sträckor;  Jakarta – Makassar, Makassar – Luwuk, Luwuk – Makassar – Palu, Palu – Makassar – Manado, Manado – Ternate, Tenate – Makassar (Manado) samt Makassar – Jakarta. Dessa flyg ingår i resans pris. Normalt kan man ta 15-20 kg baggage som check-in. Flygplanen är av de senaste modellerna. Oftast finns ett flertal avgångar dagligen till de olika destinationerna Det händer dock ibland att något flyg blir försenat eller inställt vilket kan påverka resan något vilket vi ber deltagarna ha överinseende med om detta mot förmodan skulle inträffa vid något tillfälle.

Vi kommer att ha en eller två Indonesiska guider/ researrangörer under hela resan. Dessutom kommer vi att använda lokala guider vid flera av lokalerna såsom Tangkoko, Tomohon, Lore Lindu och Binagara. Utöver detta kommer vi att ha ett antal chafförer, 5 olika uppsättningar – vid Makassar, Luwuk, Lore Lindu, Tomohon/Tangkoko samt Halmahera (vi brukar sitta tre passagerare/bil).

Detta kan vara bra att komma ihåg eftersom vi har för vana att ge lite dricks till chafförer, lokala guider efter varje del-etapp. Så det kan vara bra att ha lite lokal valuta med. Mer detaljerad information om dricks ingår i utskicket före resan.

Kvaliteten på boende varierar mellan Sulawesi och Halmahera. På Sulawesi och Ternate övernattar vi några gånger i städer med bekväma hotell (ca. 4-stjärnigt) På Tangkoko bor vi bra i luft-konditionerade bungalows. På Lore Lindu i ett ganska bra homestay. Boendet på Halmahera är enklare, några nätter i enkla rum med aircon och dush. Nätterna vid rangerstationen vid Binagara tillbringar vi i enkla sovhytter med två sängar. Lokal toa/kalldush ute på gården. Elgenerator ger ström till fläkt och att ladda batterier under kvällen/natten. Här kan vara bra att ha med eget reselakan och myggnät (även om det knappt finns en mygga här).

Frukost består av antingen bröd med marmelad, ägg, ris och någon lokal rätt, kaffe (fantastiskt gott Indonesiskt kokkaffe oftast) eller thé. Ibland intas frukost i fält. Lunch och middag äts på Indonesiskt vis och består av ett flertal olika rätter som serveras i gemensamma skålar. Rätterna består nästan alltid av en fiskrätt. Dessutom en nötkött-rätt kanske växelvis med kyckling, olika typer av äggrätter och ett par olika tillagade grönsaksrätter. Det brukar fungera att vara vegan eller gluten/laktos allergiker om man säger till i förväg – Indonesisk mat innehåller många nyttiga bön och grönsaksrätter. Öl finns att tillgå på Sulawesi men måste köpas i Halmaheras  enda grossist-butik/ skjul eftersom öl normalt inte säljs på Halmahera och Ternate. Internet fungerar bra på båda öarna – i ”obygden” nästan bättre än i Sverige. Det finns ett utbrett nät av väl fungerande bankomater både på Sulawesi och Halmahera.

Reseledare: Bengt Legnell + lokala guider

Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)

När:  19 oktober – 7 november 2024

Pris: 57.400 SEK (exkl. flygresa)
Enkelrumstillägg: 4.000 SEK

Pris extradagar: 23.740 SEK
Enkelrumstillägg: 1.700 SEK

OBS! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala kostnader eller valuta-ändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.
Vi erbjuder oss förstås att boka flygbiljetten åt dig. Det är viktigt för oss att vi kommer med samma flyg.

Vad ingår:
Helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla transporter, alla eventuella inträden till naturreservat och parker.

Ingår inte:
Flygbiljett, Transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför.

Antal deltagare: min 6 – max 10 st

Anmälningsavgift:
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 5.000 kr som
anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan. 

Anmäl intresse / Boka här!

Bli inspirerad! Läs en reserapport!

Väster om Wallace-linjen återfinns typiska Asiatiska fågelsläkten. Öster om denna gräns saknas dessa. Här finner man istället familjer mer besläktade med dem man finner på Nya Guinea och Australien.

Väster om Wallace-linjen återfinns typiska Asiatiska fågelsläkten. Öster om denna gräns saknas dessa. Här finner man istället familjer mer besläktade med dem man finner på Nya Guinea och Australien.

Välkommen att boka en resa med oss!

Oavsett om du väljer att åka med oss till ett fjärran land eller för att fotografera örnar från ett gömsle kan du vara trygg med att vi osv osv osv

  • Vi har lokal kännedom

  • Vi arbetar för en hållbar naturturism

  • Har många års erfarenhet