Fotoresa till Ungern

14-20 maj 2025

Fotoresa till Ungern

14-20 maj 2025

14-20 maj 2025

Pris: 24.500 kronor per person i dubbelrum (exkl. flyg)
Enkelrumstillägg: 2.000 kronor

Blåkråka / Härfågel / Aftonfalk / Biätare / Kungsfiskare / Styltlöpare

Fågelfotoresa till Ungern

Ungern har blivit känt som en hotspot för fågelfotografering. Inte minst tack vare gömsle-pionjären Bence Maté som skapat en hel del innovativa fotogömslen. Vi har valt en annan samarbetspartner i Ungern, med måhända mindre exklusiva gömslen, men fåglarna är desamma och fotomöjligheterna utmärkta. Vi bor på samma lodge hela veckan och har nära till gömslena. Under våra dagar i Ungern ska vi försöka ta så många bra bilder på fåglar som vädret och och våra minneskort bara tillåter. 

Läs en reserapport!

Här kan du på nära håll fotografera fåglar som blåkråka, biätare, aftonfalk, härfågel och många vattenfåglar (hägrar, vadare, änder, doppingar), minervauggla, mellanspett, turturduva, sydnäktergal, m.fl. I gömslena sitter vi två till tre personer per omgång och växlar flexibelt mellan gömslen och fotografer för att alla ska bli nöjda. Varje enskilt gömsle är utformat för att optimera möjligheten till fågelfoto, placerat i rätt miljö med tanke på både arter, omgivning, bakgrund och ljus.

Torngömslen: Det finns två separata torngömslen där man kan fotografera i tre olika riktningar och genom fönsterglas. Målarterna här är blåkråka, aftonfalk, tornfalk, ibland svartpannad törnskata, härfågel, biätare, sommargylling, gröngöling, som bonusarter (plats för 2-3 personer). Falkarna och blåkråkor häckar i holkar, blåkråkorna även i låga, naturliga stammar (4-5 olika platser, från fasta och flyttbara gömslen med one-way-fönster) på ca. 7-9 m avstånd. Det finns olika set-ups för morgon- respektive kvälls-ljus. 

Biätare är aktiva från mitten av maj (2-3 platser finns för att fota från både fasta och flyttbara gömslen. Två av dem står på öppna fält, fåglarna häckar på horisontell mark (ca. 10-20 par) och i ett sand- och grustag (ca. 10-15 par) tillsammans med en koloni med backsvalor. 

Det finns gömslen framför vatten-pölar – hädanefter kallade drinking pools – som lockar till sig fåglar i det relativt torra klimatet: bl.a. finkar (stenknäck, grönfink, grönsiska, bofink, steglits) hackspettar (större hackspett, mellanspett, gröngöling, ibland mindre hackspett). Drinking pools är förlagda i 4 olika habitat (tät och öppet skogsmiljö, äldre fruktträdgård, öppna gräsmarker med buskar (“puszta”). Det gör att ett ganska stort urval arter kan komma fram: även turturduva, törnskata och sydnäktergal. Under torra perioder kommer fler arter men det är i regel först på sommaren. 

Det här är en utpräglad fotoresa där man spenderar en hel del tid med ett relativt fåtal arter för att få så bra bilder som möjlighet. Det är tidiga morgnar och även kvällssessions, dock inte i mörker. Alltså en resa för den hängivne fågelfotografen.

Beroende på intresset i gruppen kan den som vill även byta ut en morgon- eller kvällssession till fågelskådning. Kiskunság nationalpark har ett fantastiskt utbud av miljöer att besöka och man har goda chanser att hitta arter som kejsarörn, tatarfalk, rödvingad vadarsvala, ängshök, tjockfot, svarthuvad mås och stortrapp. Man kan förstås alltid själv välja om man vill avstå en morgon eller kväll för att bara ta det lugnt eller njuta av lodgens omgivningar.

Vi åker i första halvan av maj när flyttfåglarna precis har kommit och häckningsperioden är i full gång. Blåkråkor, biätare och aftonfalkar är alla insektsätare som kommer först i slutet av april – början av maj. Härfåglar och minervaugglor har då kommit längre i häckningsbestyren. Våren är genomgående behagligt varm och solig, men kyliga morgnar och svalare väder kan förekomma.

Kiskunság nationalpark hyser en mångfald miljöer från putsa och stäpp till våtmarker och lövskog. Tisza som är landets näst största flod med Tisza-dalens slätter utgör en mycket viktig del av landets ekologi. Alkaliska sjöar och vida sandiga slätter, små dungar, vasshav och våtmarker gör området till ett paradis för både rastande och häckande fåglar, och tack vare mångfalden av habitat finns här en mångfald av fågelarter.

Vi kommer att bo i lantliga och hemtrevliga Oriole Lodge i kanten av den vackra flodslätten, några stenkast bort från de 10-15 fotogömslen vi ska spendera dagarnas bästa timmar i. Lodgen är utrustad med mat och Wi-Fi och på kvällarna äter vi middag tillsammans i en restaurang på promenadavstånd från lodgen. 

Flyg (eller tåg) till Budapest där vi träffar vår guide och värd István Bártol. Vi kommer att befinna oss runt Tiszaalpár i utkanten av Kiskunság nationalpark i centrala Ungern. Tiszaalpár ligger en och en halv timmes körväg från flygplatsen (119 km) och beroende på när under dagen vi kommer fram får vi möjlighet att bekanta oss med området, fåglarna och fotogömslena. 

Dagarna består av två omgångar: för morgonsessionen får vi skjuts till gömslena ca en halvtimme innan soluppgången (ca 5:30) och sitter inne så länge ljuset och temperaturen är behagliga (ca 9:30). Därefter får vi tid för bildgenomgång, middagsvila och lunch. För kvällssessionen lämnar vi lodgen under eftermiddagen (ca 15:30) och stannar till kvällen (ca 19:30-20:00). Detta upplägg ger oss goda möjligheter och gott om tid att växla fotografering med vilande.

Den här resan är en av få resor som vi erbjuder utan svensk ledare. Vår lokalguide har jobbat med oss i flera år och är mycket van vid svenska grupper. Han tar emot på flygplatsen i Budapest och är värd och guide under hela vistelsen i Ungern. Istvan är känd som en mycket engagerad och duktig guide,  värd och gömsle-skapare.

När: 14-20 maj 2025

Pris: Pris: 24.500 kronor per person i dubbelrum (exkl. flyg)
Enkelrumstillägg: 2.000 kronor

Obs! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala konstatera eller valutaändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.

Antal deltagare
Minst antal deltagare: 6
Max antal deltagare: 8

Vad ingår: Helpension i dubbelrum på Orioles Lodge (Ett rustikt, enklare boende nära fåglar och gömslen), lokal guide hela tiden, tillgång till alla gömslen enligt schema som görs upp på plats.

Ingår ej: Flygbiljett Sverige-Budapest (riktpris 3.500 kr), alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide / chaufför (vi brukar skramla en hundring var per person till respektive vid resans slut om vi är nöjda).

Anmälningsavgift: När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 5000 kr som anmälningsavgift. Därmed är ni garanterade en plats på resan.

Anmäl intresse / Boka här!

Bli inspirerad! Läs en reserapport!

Alkaliska sjöar och vida sandiga slätter, små dungar, vasshav och våtmarker gör området till ett paradis för både rastande och häckande fåglar.

Alkaliska sjöar och vida sandiga slätter, små dungar, vasshav och våtmarker gör området till ett paradis för både rastande och häckande fåglar.

Välkommen att boka en resa med oss!

Oavsett om du väljer att åka med oss till ett fjärran land eller för att fotografera örnar från ett gömsle kan du vara trygg med att vi osv osv osv

  • Vi har lokal kännedom

  • Vi arbetar för en hållbar naturturism

  • Har många års erfarenhet

Boendet på resan – Orioles lodge.