Vår i Spanien

10 – 19 maj 2024

Vår i Spanien

10 – 19 maj 2024

10 – 19 maj 2024

Pris: 32.355 kronor per person i dubbelrum (exkl. flyg)
Enkelrumstillägg: 4.000 kronor

Trappar / Blåkråka / Flyghöns / Gamar / Kejsarörn / Skatgök / Svartvingad glada / Rödvingad vadarsvala / Minervauggla

Extremadura, Sierra de Gredos och Andalusien. Alla södra Spaniens fåglar + Panterlo.

Centrala och södra Spanien erbjuder en mångfald fåglar och miljöer och våren är en tid då fågelskådningen är som bäst. Från Extremaduras stäpper med trappar, blåkråkor och flyghöns, via sierror med citronsiskor, grågamar och spanska kejsarörnar, ner till Doñanas våtmarker och södra Andalusiens specialiteter. Vi satsar på att se de flesta av dem på denna tio-dagars-resa med start i Madrid och avslut i Malaga. 

Läs en reserapport!

På den här resan har man bra chanser på ett brett utbud av fåglar. I Sierra de Gredos vill vi se citronsiska, stentrast och rovfåglar som spansk kejsarörn och grågam. I Extremadura är trappar och flyghöns i fokus, men skatgök, tjockfot, blåkråka och svartvingad glada är andra specialiteter. I Monfragüe får vi de första chanserna på svart stork, smutsgam, spansk sparv, alpseglare, stensparv, m.m. I nationalparken Doñana har vi en mängd våtmarksfåglar som rödvingad vadarsvala, skäggtärna, purpurhöna, dvärgrördrom, purpurhäger och många fler. Även de torra markernas fåglar är högintressanta här, exempelvis den nysplittade Medelhavsdvärglärka, rödhalsad nattskärra och blåskata. Serrania de Ronda är känt för sina vackra landskap där vi ska se hökörn, svart stenskvätta, iberisk varfågel, åtskilliga attraktiva sångare, flera skvättor, m.m. Under resan kommer vi också se vanligt förekommande arter som blek tornseglare, rödhuvad törnskata, häcksparv, gulhämpling, tofslärka, minervauggla, sydnäktergal, polyglottsångare, turturduva, klippsvala, styltlöpare, m.fl. Detta är alltså en mycket artrik resa, där man får se en stor del av västra Medelhavets fågelfauna. 

Detta är är en bekväm fågelskådarresa som dock går i ett ganska intensivt tempo. Det här är ingen fotoresa, men det lönar sig att ha med kameran för det blir en hel del fotolägen på rovfåglar och andra fåglar, vackra landskap finns det också gott om.  En morgonsession i ett gömsle för rovfågel-fotografering erbjuds också. Resan passar utmärkt för nybörjare och par, har du aldrig skådat fågel i Medelhavsområdet är den här resan perfekt för dig.

Majvåren är en dynamisk tid i Spanien då även de längst flyttande fåglarna återvänt från tropikerna. Häckningstiden är i full gång och det är speltid för både stortrapp och småtrapp. Åker man tidigare har inte de sist anländande sångarna och seglarna kommit och senare blir det väldigt varmt + att fågelaktiviteten avtar. Även arter som blåkråkor och biätare anländer först i maj. Det finns ingen tid på året då du kan se så många olika fågelarter längs rutten som nu. Genomgående brukar vädret vara soligt och varmt så här års, men det kan vara kyligt på morgonen i både bergsmiljöer och på stäppen.

På den här resan får du sen en mångfald vackra och unika naturmiljöer, dessutom i stor kvantitet, Spanien har en hel del storslagen och oexploaterad natur. Dessutom pittoreska byar och historiska städer som Trujillo och Ronda. Berg, stäpp och våtmarker är rikt representerade på resan, liksom korkek-beväxta kullar i Serrania de Ronda och den halvöppna Dehesan med stora holmekar och frigående iberico-grisar som är en vanlig miljö i Extremadura.

Den här rundresan startar i Madrid och slutar i Malaga. På så vis minskar vi bilåkandet avsevärt. Vi reser gemensamt i minibuss med 9 platser. Resan går från Madrid västerut till Sierra de Gredos, ut på Extremaduras stäpper med besök i Nationalparken Monfragüe med sina klippor där gåsgamar seglar nära och majestätiskt. Rakt söderut mot Sevilla och Nationalparken Donana med sina våtmarker och chans på iberiska lodjur. Därifrån in i centrala Andalusien och Rondabergen med sina natursköna och fågelrika omgivningar. Därifrån är man bara ett par timmars transfer från Malaga. 

Vi jobbar med lokal guide som leder oss på hela resan. Spanien kan tyckas enkelt att resa i utan guide, men lokal kunskap ska inte underskattas när det gäller var vissa av de sällsynta fåglarna ska ses just i år, variationen är avsevärd. Genom vår lokalguide får vi också tillgång till platser som inte allmänheten får besöka.

Vi kommer att bo på flera, riktigt trevliga hotell under resan, där vi får njuta av det spanska köket och goda, lokala viner. Maten är oftast hemlagad, smakrik och traditionellt spansk med regionala variationer. Kaffet i södra Spanien är enligt vissa bedömare det godaste i världen, inte lika starkt som italiens espresso men klart mustigare än svenskt bryggkaffe. Här brygger man kaffet kopp för kopp när du beställer det i baren. 

När: 10 – 19 maj 2024

Pris: 32.355 kronor per person i dubbelrum (exkl. flyg)
Enkelrumstillägg: 4.000 kronor

Tillval fotogömsle för rovfåglar: 100 Euro per person

OBS! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala kostnader eller valuta-ändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.

Minst antal deltagare: 6

Max antal deltagare: 8

Det här är en mixed-resa där såväl svenska som engelskspråkiga deltagare är välkomna.

Vad ingår:
Helpension på trestjärnigt hotell i dubbelrum med eget badrum/ wc, lokal engelskspråkig guide hela tiden. Alla transporter i Spanien. Alla måltider i Spanien utom transferdagarna – första och sista dagens – lunch eller fika eller middag beroende på flygtider. Det här är en resa utan svensk ledare. Manuel Morales – engelsktalande, spansk guide med stor erfarenhet av svenska grupper leder.

Ingår ej:
Flygbiljett Sverige-Madrid+ Malaga- Sverige, (Vi bokar gärna flyget åt er), alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför (vi brukar skramla en hundring var per person till respektive vid resans slut om vi är nöjda). En lunch och en middag.

Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 5000 kr som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.

Anmäl intresse / Boka här!

Bli inspirerad! Läs en reserapport!

…Det är alltså en mycket artrik resa, där man får se en stor del av västra Medelhavets fågelfauna. Perfekt för dig som inte skådat i den delen av Europa förut.

…Det är alltså en mycket artrik resa, där man får se en stor del av västra Medelhavets fågelfauna. Perfekt för dig som inte skådat i den delen av Europa förut.

Välkommen att boka en resa med oss!

Oavsett om du väljer att åka med oss till ett fjärran land eller för att fotografera örnar från ett gömsle kan du vara trygg med att vi osv osv osv

  • Vi har lokal kännedom

  • Vi arbetar för en hållbar naturturism

  • Har många års erfarenhet