Fotoresa till Varanger

22 – 27 februari 2024
Valfri extradag: 28 februari 2024

Fotoresa till Varanger

22 – 27 februari 2024
Valfri extradag: 28 februari 2024

22 – 27 februari 2024
Valfri extradag: 28 februari 2024

Pris: 29.700 kr / person i dubbelrum (exkl. flyg) Enkelrumstillägg: 3.500 kronor

Praktejder / Alförrädare / Alfågel / Lappmes / Tallbit / Vittrut / Skärsnäppor

Arktiska änder, skogens småfåglar och chans på norrsken

Varanger på vintern har blivit känt för fantastiska möjligheter att fotografera praktejder, alförrädare och alfågel på mycket nära håll från flytande fotogömslen i Båtsfjords hamn. Från kusten färdas vi sen genom imponerande arktiska landskap till den snötyngda tajgan i Pasviksdalen. Här kommer vi färdas med hundspann för att besöka en fågelmatning med tallbit, lavskrika och lappmes. Det finns också chans på norrsken om himlen är molnfri och sol-aktiviteten rätt. Allt detta gör den här resan till en härlig upplevelse då ljuset börjar komma tillbaka till Arktis.

Läs en reserapport!

Dag 1
Morgonflyget från Oslo till Kirkenes. Transfer från Kirkenes till Båtsfjord. Vi anländer strax efter skymningen och njuter av vila och middag på Arctic hotel i Båtsfjord. Vår värd Örjan informerar oss om morgonens aktiviter och vi får prova ut overaller för att vi ska hålla värmen i gömslet nästa morgon.

Dag 2
Tidig uppstigning för att åka båt ut till flytgömslena i Båtsfjords hamn innan gryningen och fåglarnas ankomst. Här sitter eller ligger man med fördel för att komma nära vattenytan och få bra perspektiv på fåglarna. Fåglarna kommer mycket nära! Det är ejder, praktejder, alförrädare och alfågel som lockas av fiskrens från det intilliggande fiskrenseriet. Vid lunchtid eller när vi känner att vi har fått nog, blir vi hämtade och gör en båttur i fjorden för att leta efter flockar med praktejder och alförrädare. Här har vi chans på helt andra bilder än från gömslet. Längre avstånd, men i gengäld fler fåglar och även flygbilder. Därefter återvänder vi till eftermiddags-lunch på en varm soppa på hotellet och lite vila. Efter middagen går vi ut och tittar om det finns några förutsättningar för norrsken. Observera att det varierar både med väder och sol-aktivitet, både måste slå in om det skall bli något norrsken och vi kan bara hålla koll på prognoserna och göra vårt bästa, men vi har flera kvällar på oss i alla fall.
Middag & natt på Arctic hotel i Båtsfjord.

Dag 3
Vi upprepar gårdagens program och kompletterar bilderna. Med erfarenhet från dag ett vet vi bättre vad vi vill åstadkomma. Vi kan även ha andra väder- och ljusförhållanden de olika dagarna. Vädret här är väldigt ombytligt och man kan ofta ha allt från snöstorm till klaraste solsken på en och samma dag. För den som är intresserad finns det i regel tid att spana på trutar och måsar i viken innan skymningen. Vittrut, vitvingad trut och tretåig mås finns i regel på plats bland atlantiska gråtrutar och enstaka havstrutar. Givetvis undersöker vi förutsättningarna för norrsken ikväll igen.
Middag & natt på Arctic hotel i Båtsfjord.

Dag 4
För den som vill går det att köpa till en extra morgonsession i flytgömslena denna morgon. (det finns två olika positioner att välja mellan). Vid det ena är det oftare mer måsfåglar om man är intresserad av det. Annars är det sovmorgon och frukost i mer normal tid. Därefter tittar vi runt lite i byn och ser på flockarna av praktejder, ejder, alförrädare, alfågel och trut från landsidan, vilket kan vara imponerande det också. Därefter påbörjar vi resan tillbaka mot Kirkenes och vidare ner i Pasviksdalen, strax intill ryska gränsen. Vi åker samma väg som vi kom, men idag i gott ljus så vi kommer imponeras mer av landskapet, som är storslaget. Vi har också chans att se älgar och vissa år hökugglor längs vägen. Vi ska anlända Birk Husky innan mörkrets inbrott och kanske kan se några fåglar på den lokala matningen redan nu. Givetvis undersöker vi förutsättningarna för norrsken även här uppe. Det är inte mycket light-pollution här uppe så även stjärnhimlen kan vara
fantastisk.
Middag & natt på Birk Husky lodge.

Dag 5
Efter en tidig frukost träffar vi våra guider som lär oss allt vi behöver veta om att köra hundsläde. Vi får varma overaller, skodon och vantar så vi inte ska frysa ens om det är -20° – vilket det ofta är. Vi går ihop i par (en kör och en sitter i släden) och tillsammans med guiderna kör vi sen våra hundspann (med 5 huskies per släde) genom Nordnorges fantastiska vinterland till fågelmatningen för tallbit, lavskrika och lappmes. Här tillbringar vi hela dagen för att få så bra bilder som möjligt. Våra guider tänder en brasa vi kan värma oss vid och grilla korv och fisk-kakor över till lunch. Först när det börjar ta slut på fotoljus beger vi oss tillbaka och kör våra hundspann genom taiga och över myr – förhoppningsvis som solen går ner över det tjusiga landskapet.
Middag & natt på Birk Husky lodge.

Dag 6
Efter frukost kör vi (en timme) tillbaka till Kirkenes för middagsflyget tillbaka mot Oslo och vidare hem.

Valfri extradag. Det är bara en timmes transfer till flygplatsen i Kirkenes. För de som vill stanna på Birk Husky lodge en extradag för att få ytterligare chanser på bra bilder erbjuds då snöskoter-transport till matningen. Pris för extradagen med skoter 3.000 kronor (utan skoter 1.500 kronor)

När: 22 – 27 februari 2024, Valfri extradag: 28 februari

Pris: 29.700 kronor per person i dubbelrum (exkl. flyg)
Enkelrumstillägg: 3.500 kronor

OBS! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala kostnader eller valuta-ändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.

Reseledare: Daniel Green

Minst antal deltagare: 6

Max antal deltagare:

Vad ingår:
Helpension i dubbelrum alla nätter, alla transporter på Varanger, två sessions i flytgömslena + två påföljande båtexkursioner i Båtsfjord. En session med hundspann till skogsfågelmatningen och heldagsfoto där.

Ingår ej:
Flyg (Oslo-Kirkenes) Vi bokar gärna era biljetter då det är viktigt att
vi alla kommer med samma flyg. Fika/ lunch på vägen till Båtsfjord dag 1. I regel köper vi varm korv/ toast eller våfflor på macken i Varangerbotn, som är både billig och god.

Ta med:
Pälsmässa med öronlappar (din bästa vän i den arktiska vintern).
Pannlampa. Stativ och normal- eller vindvinkelobjektiv för
nattfotografering ifall det blir väder för norrsken.

Anmälningsavgift.
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 5000 kr som anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.

Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)

Anmäl intresse / Boka här!

Bli inspirerad! Läs en reserapport!

Nära möten med fantastiska fåglar och spännande arktiska miljöer. Perfekt för den fotointresserade!

Nära möten med fantastiska fåglar och spännande arktiska miljöer. Perfekt för den fotointresserade!

Välkommen att boka en resa med oss!

Oavsett om du väljer att åka med oss till ett fjärran land eller för att fotografera örnar från ett gömsle kan du vara trygg med att vi osv osv osv

  • Vi har lokal kännedom

  • Vi arbetar för en hållbar naturturism

  • Har många års erfarenhet