Vietnam

25 november – 10 december 2024
+ extradagar i Thailand för Skedsnäppa

Vietnam

25 november – 10 december 2024
+ extradagar i Thailand för Skedsnäppa

25 november – 10 december 2024

Pris: 48.536 kronor per person (exkl. flygresa)
Enkelrumstillägg: 5.600 kr per person
Pris extradagar: 8.500 kr per person

Fasaner, juvel- och fnittertrastar i ett av asiens mest spännande länder

Fasaner, juvel- och fnittertrastar i ett av asiens mest spännande länder

Under de senaste åren har Vietnam etablerat sig som en av Asiens verkliga hot-spots för internationell fågelskådning jämfört med andra, mer traditionella skådar-destinationer såsom Sri Lanka, Thailand och Malaysia.

Det finns förmodligen flera anledningar till detta. Det är fortfarande förhållandevis billigt att besöka landet och det kanske överraskar, men Vietnam har fler endemiska fågelarter än något av övriga sydostasiatiska länder – 19 arter finns endast här och ytterligare 39 delar man med grannarna Laos och Kambodja. En av dessa endemer, Grey-crowned Crocias, upptäcktes faktiskt av en svensk, Bertil Björkegren, som gjorde två resor till landet precis innan andra världskriget bröt ut och samlade in fåglar för Naturhistoriska Riksmuseets räkning. Flera läckra hönsfåglar, juveltrastar, Laughingthrushes, Barbets och Broadbills hör till attraktionerna i Vietnam, liksom chans att få se ”sibiriska rariteter” på vinterrevir, t.ex. blånäktergal, rubinnäktergal och gråhalsad trast. Flera av dem från gömslen med bra fotomöjligheter. 

Läs en reserapport!

Under tidigare besök till Cat Tien har det funnits ett bra foto-gömsle i närheten av högkvarteret som då besöktes av bl.a Siamese Fire-back Pheasant, Germain´s Peacock-pheasant, Scaly-breasted Partridge, wintering Siberian Blue Robin. Längre in i skogen kan man stöta på Banded Kingfisher, Dusky, Black-and-red and Banded Broadbill. De senaste säsongerna har det även funnits ett foto-gömsle för Banded och Blue-rumped Pitta.

I de öppna gräsmarkerna – som tillkom när man sprutade agent orange på skogen under Vietnam-kriget (Cat Tien var ett av Viet-congs högkvarter i regionen) – kan man se Green Peafowl, Large Eared- och Long-tailed Nightjar.

Da Lat, en f.d Fransk hillresort under kolonialtiden, håller de flesta endemiska arterna i landet. Vackra Barbets av olika arter, 7 arter Laughingthrushes,Vietnamese Cutia, Yellow-crowned Green Magpie, Vietnamese Greenfinsh, Grey-crowned Crocias för att nämna några av specialiteterna från detta område. Det kommer även att finnas möjlighet att fotografera den karismatiska och endemiska Collared Laughing-thrush från ett gömsle där även flugsnappare, Babblers, m.m. kan dyka upp.

Mang Den och speciellt Ngoc Linh är ett bergsområde i centrala Annam. Även i detta höglänta område finns ett flertal endemer såsom Eye-ringed Shrike-babbler, Annam-, Golden-breasted- och Indochinese Fulvetta, Black-eared Parrotbill, Red-tailed Laughingthrush och många andra häftiga fåglar. Förra året byggdes en ny väg vilket åter gör det möjligt att försöka se Golden-winged,  & Chestnut-eared Laughingthrush, som beskrevs vetenskapligt så sent som på slutet av 1990-talet. Kanske, kanske, kommer det finnas möjlighet att se dessa från ett gömsle.

Drygt 900 arter har rapporterats från landet. Vi hoppas kunna stifta bekantskap med åtminstone 1/3 av dessa.

Andra djur

I Cat Tien finns möjlighet att se bl.a. den utrotningshotade Northern Yellow-cheeked Gibbon vars sång vi förhoppningsfullt kommer att vakna till. Här finns även den hotade Red-shanked Douc, en langur-apa. Det går även att göra en dagstur (frivillig) där det finns Siamese Fresh-water Crocodiles.

Denna resa innehåller inga större strapatser. Normalt görs en morgon-exkursion utefter småvägar eller stigar, lunch och vila/egen tid några timmar för att göra en eftermiddags-exkursion. Vid någit tillfälle stannar vi i fält hela dagen p.g.a längre transportsträckor. Större delen av resan skådar man på lite högre höjder – 1.200 – 1.800 m så det kan vara ganska svalt på morgonen.

Under resans gång kommer vi att besöka flera gömslen (det enda sättet att se skygga arter som Pittor (juveltrastar) fasaner, Laughingthrushes etc. I mån av tillgång och logistik kan det finnas möjlighet att stanna kvar vid några av dessa efter det att gruppen sett sig mätta på de färggranna ”skulkarna”. Vill man ta det lugnt en förmiddag eller eftermiddag och på egen hand upptäcka området runt våra inkvarteringar går även detta utmärkt.

Regnperioden brukar sluta i november. Då det börjar bli lite svalare i låglandsskogen, men ännu inte blivit riktigt kallt på de högre nivåerna. Speciellt i de norra delarna av landet har flyttfåglarna – trastar, flygsnappare etc, börjat anlända.

Vissa områden, speciellt en väl avgränsad del av Cat Tien, kan fortfarande hålla ett antal  blodiglar, lite beroende på när regnperioden avslutades.

Vi kan fortfarande drabbas av kortare regnskurar så ett paraply kan vara bra att ta med. På de högre höjderna kan det vara kallt på morgonen, så en tröja och vindjacka, som kan tas av när det blir varmare, är bra att ha med. Vanliga vandringskängor räcker att ha på fötterna. Deltagare får alltid en lista med tips på packning och kläder innan resan.

Från subtropisk låglands evergreen-skog till  en blandskog av hill-evergreen och barrskog tar vi oss igenom södra Vietnam.

Vietnam är ett stort, avlångt, S-format land, ungefär lika stort som Norge och har en kuststräcka på 326 mil, vilket är ungefär densamma som Sveriges. Precis som avlånga Sverige är skillnaderna stora mellan de norra och södra delarna. Vägnätet är fortfarande i dåligt skick med smala vägar och mycket trafik, vilket innebär att det ofta tar lång tid att färdas från punkt A till B. Man har dock ett modernt, väl fungerande, inrikesflyg.

Vi kommer att vistas i de södra och mellersta delarna av Vietnam. Cat Tien NP, vårt första stopp ca. 15 mil norr om Saigon. Cat Tien består mestadels av låglands evergreen skog. 

Resan fortsätter sedan med bil ytterligare ca 15 mil norrut, upp till Da Lat platån som ligger i södra Annam på en höjd av mellan 1.200 – 1.500 m, med bergstoppar på över 2000 m. Här växer mer blandskog, en mix av barr och ”hill-evergreen”. De flesta endemer vi får se finns i detta område. Efter en längre biltur – ca 25 mil, till Yok Don NP -mestadels lövfällande skog, fortsätter vi till Kontum platån i centrala Annam. Denna platå är mestadels belägen på något högre höjd jämfört med Da Lat.

Vi kommer att ha åtminstone en lokal guide med oss under färden. Dessutom en eller två chafförer

De lokala guiderna pratar bra engelska, chafförernas kunskap i engelska är minimal.

Boendet under resan varierar något. Där det är möjligt bor vi 3-4 stjärniga hotel. Några bungalows kan vara av lite äldre modell, men a.c. (i Cat Tien, behovet obefintlig i övriga destinationer) egen toa och varm dush på rummen.

Middagarna intas normalt i Vietnamesisk stil med ett antal olika grönsaks-, fisk- och kötträtter från gemensamma serveringsfat. Ris är den normala kolhydraten, men det Vietnamesiska köket är inspirerat från det koloniala Frankrike, så pommes frites (French Fries) kan ibland serveras. Frukt serveras oftast som desert. Frukost kan variera från franska baguetter med skinka och ost till mer traditionell frukost. Vid något tillfälle kan frukost serveras i fält. Vietnamesiskt kaffe har ett gott rykte och måste upplevas. Övrigt: Få människor på landsbygden talar Engelska. Internet är väl utbyggt i Vietnam, faktiskt bättre än i glesbygdens Norrland. Bankomater finns i de större städerna, flygplatserna och större bensinstationer, men utanför dessa mer ”urbana” miljöer är ”Cash the King”. Så lite Vietnamesiska ”Dong” behövs.

Dag 1
Ho Chi Minh City – Tan Phu – Cat Tien

Vi möts upp av vår guide i Ho Chi Minh City. Transfer till Cat Tien, med stopp vid Tan Phu Forest. Restid 3 timmar.
Hotel i Cat Tien National Park. Cat Tien NP Hotel.

Dag 2 – 3
Cat Tien

Heldags fågelskådning i Cat Tien National park.

Dag 4
Cat Tien – Nui San
Morgon-skådning i Cat Tien Np. Transfer till Nui San Pass för eftermiddag & kvälls-skådning. Restid 3 timmar.
Hotel: Ivory Falls Villa i Di Linh Town.

Dag 5
Nui San – Dalat
Morgonskådning i Nui San Pass därefter transfer till Dalat för eftermiddags- och kvällskådning. Restid 2 timmar.
Hotel: Omirita resort i Dalat City.

Dag 6 – 8
Dalat
Hel dags fågelskådning i Dalat.
Hotel: Omirita resort i Dalat City.

Dag 9
Dalat – Yokdon
Kortare morgonskådning i Dalat , därefter transfer till Yokdon för sen eftermiddags-kvällsskådning. Restid 6 timmar.
Hotel: Sai Gon Ban Me Hotel i Buon Me Thuot City.

Dag 10
Yokdon – Mang Den
Morgonskådning i Yokdon, därefter transfer till Mang Den för eftermiddags-kvällsskådning. Restid 5 timmar.
Hotel: Mang Den Green Hotel i Mang Den Town.

Dag 11
Mang Den

Heldags fågelskådning i Mang Den.
Hotel: Mang Den Green Hotel i Mang Den Town.

Dag 12
Mang Den – Ngoc Linh

Morgonskådning i Mang Den, därefter transfer till Ngoc Linh for eftermiddags-kvällsskådning. Restid 3 timmar.
Hotel: Hoang Gia Trang Guest House i TuMrong Town – enklare standard.

Dag 13
Ngoc Linh – Da Nang City

Tidig check-out och transfer till Ngoc Linh Peak för fågelskådning. Transfer till Lang Co Beach för eftermiddagsvila. Restid 5 timmar.
Hotel: Sekoong Hotel i Da Nang City.

Dag 14
Da Nang – Son Tra Peninsula

Morgonen ägnas åt att få se tjusiga primaten Red-shanked Douc – kostymapa – och fågelskådning på Son Tra Peninsula. Avslutningsvis tar vi oss till Da Nang International Airport för hemresa.

Vi besöker:
Cat Tien National Park
8-10 mil nordost om Ho Chi Minh city, ligger Cat Tien National Park med låglandsskog. Här letar vi finfina fåglar som Scaly-breasted Partridge, Bar-bellied Pitta, Blue-rumped Pitta, semi-endemen Germain´s Peacock-Pheasant. I processen ser man säkert en del annat som Woolly-necked Stork, Pompadour Pigeon, Thick-billed Pigeon, Green Imperial Pigeon. De dras till fikonträden som också lockar Red-breasted- och Blossom-headed Parakeets. Även de pyttesmå Vernal Hanging-Parrots kan dyka upp här. Violet Cuckoo och Drongo Cuckoo ska vi hålla utkik efter också. Orange-breasted Trogon, Banded Broadbill, Black-and Red Broabill är andra fina fåglar vi har chans på här. Ett område med gräsmark kan bjuda Green Peafowl och i skymningen Large-tailed- och Great-eared Nightjar. Ett våtmarksområde med en sjö kan bjuda Indian Spot-billed Duck, Pied Harrier, Black-backed Swamphen, Grey-headed Fish-Eagle, Lesser Adjutant, Cotton Pygmy Goose, Lesser Whistling Duck, m.m. En botanisk trädgård i närheten är bra för hackspettar som Greater Yellownape, Greater Slaty- och White-bellied Woodpecker, alla är möjliga här. Här finns också den när-endemiska Grey-faced Tit-Babbler, liksom Little Spiderhunter och Golden Crested Myna.

Da Lat-området i centrala Annam.
Staden Dalat är en gammal fransk hill-resort, en populär turistdestination, speciellt uppskattad av besökare från Saigon, som flyr ifrån storstadens varma & fuktiga trafikkaos för att under några dagar njuta av lugnet och den svala friska luften här.
Runt Da Lat har vi största möjligheten att se Grey-crowned Crocias. I områdena runt staden letar vi efter den vackra men skygga endemen Collared Laughing-Thrush. Här finns också Mountain Hawk Eagle, Pin-tailed Green Pigeon, Rufous Woodpecker, White-throated Rock-Thrush, Green-backed Tit, Slender-billed Oriole, Large Wood-Shrike, Pygmy Wren-Babbler, den endemiska Black-crowned Fulvetta, Blue-winged Sibia, orientalis-formen som är en möjlig framtid split. I utkanten av Dalat finns en vacker park med ett vattenfall där man bl.a. kan se Rufous-browed Flycatcher och Black-throated Sunbird av johnson-formen.

Yokdon
Mellan Mang Den och Da Lat ligger nationalparken Yokdon – landets största NP, på gränsen mellan Laos och Vietnam. Vi mellanlandar här en natt för att försöka se arter som trivs i lite torrare, lövfällande, skog. Här kan bl.a. Yellow-footed Green Pigeon, sällsynta Black-headed-, Rufous-bellied- och Yellow-crowned Woodpecker, allt mer svårsedda White-rumped Pygmy Falcon, Blossom-headed- och Alexandrine Parakeet och Burmese Nuthatch dyka upp.

Mang Den är mer lättillgänglig med bra inkvartering. Förutom några av ovanstående arter dyker arter såsom Indochinese Wren-babbler(närendem), Black-hooded Laughing-thrush (närendem), Grey-crowned Crocias (endem), Pale-capped Pigeon, Austen’s Brown Hornbill, Stripe-breasted Woodpecker, Rusty-naped Pitta, Rachet-tailed Treepie (med sitt egendomliga utbredningsområde) White-winged Magpie, Rufous-faced Warbler, Grey-crowned Tit, (närendem) samt Pale-blue Flycatcher ofta upp i detta område.

Mang Den och Ngoc Linh
Tidigare betraktades Ngoc Linh-bergen som mycket svårtillgängliga, hem till de mycket karismatiska, utrotningshotade och endemiska Golden-winged- och Chestnut-eared Laughing-thrushes, vetenskapligt beskrivna för endast drygt 20 år sedan efter det att Jonathan Eames av en tillfällighet upptäckte några exemplar av dessa arter på en lokal fågelmarknad. (handel med exotiska fåglar, speciellt Laughing-thrushes var mycket utbredd på den tiden, vilket ledde till att flera arter höll på att totalt utrotas) Nyligen har en ny väg anlagts vilket betyder att det numera är lättare att nå dessa trakter som fortfarande p.g.a. sin svårtillgänglighet inte besöks av många fågelskådare. Andra arter som finns I detta område är bl.a. Ashy Wood-pigeon, Eye-ringed Shrikebabbler (Endem, tillhör White-browed Shrike-babbler syndromet med “split-varning), Annam Golden-breasted- och Indo-chinese Fulvetta, (endem och närendem) Black-eared Parrotbill (nära endem), Red-tailed Laughing-thrush, Brownish-backed Sibia (Närendem, som det också finns “split-varning” för) Red-tailed-, Blue-winged- (som det finns “split-warning” för), samt Bar-throated Minla, Black-crowned Barwing(närendem), Yellow-billed Nuthatch (närendem), Purple- samt Green Cochoa.

Extradagar i Laem Phak Bia, Thailand för skedsnäppa
Laem Phak Bia är ett kustområde i Ban Laem-distriktet, bara två timmars resa från Bangkok, Thailand. Stranden är ett stort, öppet område med lera och saliner, med vissa mangroveområden och buskmarker, med en sandrevel längst ut på halvön. Laem Phak Bia har gjort sig känt som ett fantastiskt område för övervintrande vadare, där det varje år även ses skedsnäppor. Andra arter som ses här är Malaysian plover, White-faced plover, Nordman´s Greenshank, etc, etc.

Resan är ett samarbete mellan Birdsafariswedenoch Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)

När: 25 november – 10 december 2024 + extradagar i Laem pak Bhia, Thailand

Pris: 48.536 kronor per person (exkl. flygresa)
Enkelrumstillägg: 5.600 kr per person
Pris extradagar: 8.500 kr per person

OBS! Vi förbehåller oss rätten att höja priset om lokala kostnader eller valuta-ändringar så motiverar. Även smärre justeringar för resans start- & sluttid kan ibland behöva göras.
Vi erbjuder oss förstås att boka flygbiljetten åt dig. Det är viktigt för oss att vi kommer med samma flyg.

Vad ingår:
Helpension i dubbelrum på hotell, svensk reseledare, lokal guide hela tiden, alla transporter, alla eventuella inträden till naturreservat och parker.

Ingår inte:
Flygbiljett, Transfer till flygplatsen i Sverige, försäkring, (OBS! Europeiskt sjukförsäkringskort gäller inte här. Av deltagarna krävs som vanligt att man tecknat en rese-försäkring mot olyckor och sjukdomsfall.) alkohol, souvenirer och andra personliga utgifter, dricks till lokalguide/ chaufför.

Antal deltagare: min 6  – max 10 st

Anmälningsavgift:
När ni anmält er skickar vi ut en faktura på 5.000 kr som
anmälningsavgift, därmed är ni garanterade en plats på resan.

På den här resan är det rimligt att se minst 300 arter.

Reseledare: Bengt Legnell + lokala guider

Anmäl intresse / Boka här!

Bli inspirerad! Läs en reserapport!

Flera läckra hönsfåglar, juveltrastar, Laughingthrushes, Barbets och Broadbills hör till attraktionerna i Vietnam, liksom chans att få se ”sibiriska rariteter” på vinterrevir.

Flera läckra hönsfåglar, juveltrastar, Laughingthrushes, Barbets och Broadbills hör till attraktionerna i Vietnam, liksom chans att få se ”sibiriska rariteter” på vinterrevir.

Välkommen att boka en resa med oss!

Oavsett om du väljer att åka med oss till ett fjärran land eller för att fotografera örnar från ett gömsle kan du vara trygg med att vi osv osv osv

  • Vi har lokal kännedom

  • Vi arbetar för en hållbar naturturism

  • Har många års erfarenhet