Duvhöksfoto i Svartådalen

november – mars

Duvhöksfoto i Svartådalen

november – mars

När? November – mars

Pris: 2 850 kr/person

Duvhök

Nära möten med duvhök

Duvhöken är inte sällsynt i Sverige men lever ett undandraget liv i skogen och är normalt mycket svår att komma nära. Vi har skapat en ”duvhöksrestaurang”, dit duvhökar har kommer för att äta på vintern. Här har vi byggt ett bekvämt fotogömsle med 3 fotogluggar där upp till 3 personer kan sitta och studera/ filma/ fotografera duvhökar på nära håll. Duvhöken är inte fullt lika försiktig som en örn, men det är ändå av yttersta vikt att man är tyst och stilla i gömslet. Den vuxna duvhöken är en vacker fågel med fint vattrad, silvergrå undersida och mörkt grafitgrå rygg. Den är bara 20 meter bort och du får röra kameran riktigt försiktigt när du tar dina första bilder i det mjuka gryningsljuset. Så här nära har du aldrig varit en duvhök förut.

Här i gläntan i den Västmanländska skogen landar duvhök för att äta. Det bjuds förstklassiga fotomöjligheter från mycket nära håll. Vi matar på en plattform så du får hökarna i ögonhöjd. Flera sittplatser finns utplacerade vid matningen på mellan ca 20 avstånd från gömslet. Vi matar hökarna med vilt och fågel för naturligast möjliga bilder. Vi har även ett stort vattenbad med en småfågelmatning framför gömslet som också kan generera trevliga bilder. På den isfria säsongen får man chans på småfågelbilder med reflektion i vattenytan.

Gömslet är isolerat och här finns en tyst och luktfri gasolkamin. Trots många minusgrader utanför blir det +15-20° inomhus. Du sitter bekvämt på fårskinnsfodrade stolar. I loggboken bjuds autentiska skildringar från tidigare kunder.

Nära möten med duvhök

uvhöken är inte sällsynt i Sverige men lever ett undandraget liv i skogen och är normalt mycket svår att komma nära. Vi har skapat en duvhöksrestaurang dit duvhökar har kommit för att äta tre vintrar i rad. Här har vi byggt ett bekvämt fotogömsle där 2 personer kan sitta och studera/ filma/ fotografera duvhökar på nära håll. Duvhöken är inte fullt lika försiktig som en örn, men det är ändå av yttersta vikt att man är tyst och stilla i gömslet. Den vuxna duvhöken är en vacker fågel med fint vattrad, silvergrå undersida och mörkt grafitgrå rygg. Den är bara 20 meter bort och du får röra kameran riktigt försiktigt när du tar dina första bilder i det mjuka gryningsljuset. Så här nära har du aldrig varit en duvhök förut.

Här i gläntan i den Västmanländska skogen landar duvhök för att äta. Det bjuds förstklassiga fotomöjligheter från mycket nära håll. Flera sittplatser finns utplacerade på mellan 20 och 30 meters avstånd från gömslet. Vi matar hökarna med vilt och fågel för naturligast möjliga bilder.

Gömslet är isolerat och här finns en tyst och luktfri gasolkamin. Trots många minusgrader utanför blir det +15-20° inomhus. Du sitter bekvämt på fårskinnsfodrade stolar. I loggboken bjuds autentiska skildringar från tidigare kunder.

· November – mars
· Max 3 personer åt gången.
· I gömslet finns tofflor, lyktor med värmeljus, loggbok, fårskinn.
· Ta med själv: Kamera, kikare, pannlampa, vattenflaska, varma kläder, kängor (helst vattentäta). Egen matsäck som räcker för hela dagen. Gasolkök finns för
att göra te o kaffe.
· Vi guidar er till gömslet. Du förväntas hitta hem från gömslet på egen hand efter avslutad session.

Man fäster kamera och stativhuvud i fönsterbrädan. Skruvar och muttrar i rätt dimensioner finns på plats. 1/4 tum eller 3/8 tum. Rekommenderad brännvidd: 300-400 mm. Matningen är i en liten glänta med begränsat djup, fåglarna kommer ofta nära. Det finns också block och bönkuddar att lägga kameran på.

2 850 kr/person

Säsong:  November – mars. Vi guidar dig ut till gömslet. Det är ca 200 meter att gå från den lilla skogsvägen. Man anländer före gryningen (ca en timme före soluppgången) och sitter normalt kvar till skymningen för att inte störa fåglarna. För den hängivne och tålmodiga rovfågel-fluktaren eller fotografen/ filmaren.

Duvhökskojan ligger vid en skogsglänta i Västmanländska Bergslagen i Svartådalen. Skogen som omgärdar gläntan genomkorsas inte av någon större väg än slingrande små grusvägar. Här är risken för mänskliga störningar liten och här finns gott om fåglar och vilt. Här förekommer också däggdjur som vildsvin, älg, rådjur och lodjur.

Duvhöken är en väl spridd rovfågel i Sverige och ca 7.600 par beräknas häcka. Ungfåglarna flyttar gärna in till städerna under vintern (där de lättare kan ta byten som gräsänder, duvor och kråkfåglar) men de vuxna fåglarna är ofta kvar i sitt häckningsrevir i skogen året om. Här utgör skogsfåglar, som järpe, orre, nötskrika och även ekorrar huvudfödan. Duvhöken är en dominant rovfågel som i brist på annat eller vid konkurrens även kan döda andra rovfåglar i grannskapet, t.o.m. sådana som är större än den själv, t.ex. bivråk. Duvhökarna kan häcka många år i samma revir och har i regel flera alternativa bon som de byter mellan. Tomma duvhöksbon kan ibland användas av andra fåglar såsom ormvråk, lappuggla och t.o.m. slaguggla, Ett duvhöksbo ligger ofta högt upp i en gran, byggs på varje år och kan bli riktigt stort och nästan ge intrycket av ett örnbo.

Ung eller gammal hök?
Det är lätt att skilja unga och gamla duvhökar från varandra.
De unga är längsstreckat brunrandiga på gräddgul botten på undersidan och mörkbruna, fjällmönstrade på ovansidan. En gammal duvhök är tvärstreckat silvergrå under och mörkt askgrå ovan – helt enkelt en mycket vacker rovfågel. Välkommen att njuta av den.

Anmäl intresse / Boka här!

Den vuxna duvhöken är en vacker fågel med fint vattrad, silvergrå undersida och mörkt grafitgrå rygg. Så här nära har du aldrig varit en duvhök förut.

Den vuxna duvhöken är en vacker fågel med fint vattrad, silvergrå undersida och mörkt grafitgrå rygg. Så här nära har du aldrig varit en duvhök förut.

Bekväma gömslen på naturens villkor!

Vi jobbar hela tiden med att utveckla våra gömslen utifrån bekvämlighet och fotomöjlighet. När du sitter i våra gömslen kan du vara säker på att:

  • Vi har fylld på med förnödenheter och bekvämligheter

  • Vi har gjort vårt yttersta för att locka dit fåglarna

  • Vi alltid försöker använda lokala aktörer och råvaror

Örnfoto i Svartådalen

säsong: nov – mars

Duvhöksfoto i Svartådalen

säsong: nov – mars

Fjällvråkar i Svartådalen

säsong: nov – mars

Orrspel i Svartådalen

säsong: 1 april – 15 maj

Tjäderspel i Bergslagen

säsong: 1 april – 5 maj

Svarttärnefoto
från flytgömsle

säsong: 25 maj – 25 juli