Tjäderspel i Bergslagen

10 april – 5 maj

Tjäderspel i Bergslagen

10 april – 5 maj

När? 10 april – 5 maj

Pris: 2 850 kr/person

Tjäder

Tjäderspel i Bergslagens storskog

Vitmossan frasar lite under våra fötter när vi vandrar över hällmarken med senvuxna tallar och vridna torrakor. Eftermiddagen är ännu varm och skogen är ganska tyst. Det är en vacker, halvöppen miljö där mänskliga spår saknas nästan helt. När du dragit ner dragkedjan till tältgömslet och lagt dig ner för att invänta kvällen, börjar trastarna och rödhaken sin kvällskonsert. Det dröjer inte länge förrän styva, smällande vingslag hörs över dig och de första tjädertupparna går in för landning. Nu gäller det att vara stilla och tyst, för i den arla gryningen ska tjädertupparna ovanför dig ha förtroende för platsen och vilja komma ner och spela alldeles framför dig.

Kanske somnar du till taltrastens sång och vaknar till tjädrarnas första kluckanden uppifrån sovträden (i regel redan innan det blivit fotoljus). Strax kommer de flyga ner på marken och påbörja sitt spel. Sedan är det bara att sätta sig upp och försiktigt försöka fokusera kameran/ kikaren på tupparnas uppspända solfjäderstjärtar, då de glider fram över hällmarkerna och kluckar.

Tjäderspel i Bergslagens storskog

Vitmossan frasar lite under våra fötter när vi vandrar över hällmarken med senvuxna tallar och vridna torrakor. Eftermiddagen är ännu varm och skogen är ganska tyst. Det är en vacker, halvöppen miljö där mänskliga spår saknas nästan helt. När du dragit ner dragkedjan till tältgömslet och lagt dig ner för att invänta kvällen, börjar trastarna och rödhaken sin kvällskonsert. Det dröjer inte länge förrän styva, smällande vingslag hörs över dig och de första tjädertupparna går in för landning. Nu gäller det att vara stilla och tyst, för i den arla gryningen ska tjädertupparna ovanför dig ha förtroende för platsen och vilja komma ner och spela alldeles framför dig. Kanske somnar du till pärlugglans studsande rop och vaknar till sparvugglans entoniga flöjt. Sedan är det bara att sätta sig upp och försiktigt försöka fokusera kameran/ kikaren på tupparnas uppspända solfjäderstjärtar, då de glider fram över hällmarkerna och kluckar.

· Säsong: 10 april – 5 maj
· Max 6 personer åt gången.
· Detta ingår: Guidning till gömslet, frukost, matsäck inkl. te/ kaffe/ smörgåsar/ frukt/ bullar.
· I gömslet finns uppblåsbart liggunderlag.
· Ta med själv: Kamera med stativ, kikare, ficklampa/pannlampa, sovsäck och gärna påslakan av bomull (höjer temperaturen med minst 5 grader i sovsäcken), egen kudde, vattenflaska, varma kläder, kängor (helst vattentäta)..

2 850 kr/person och session

Säsong: 10 april – 5 maj. Vi guidar dig ut till gömslet. Man anländer vid 18-tiden på kvällen och sitter normalt kvar till förmiddagen därpå för att inte störa de spelande fåglarna. Vi opererar med portabla tältgömslen på tre lekplatser i Västmanländska Bergslagen  från Svartådalen i öster till Grimsö i väster.
Att fotografera tjäderspel är en riktig utmaning och kanske mest för den verkligt hängivne fotografen eller fågelskådaren. Men det är också ett av den nordiska naturens mest legendomspunna fågelspel och en magisk upplevelse när den är som bäst. Mer strapatskrävande än orrspelet men ett spännande äventyr för alla naturvänner.

Tjäderspel är det svåraste av Nordens fågelspel att få se och fotografera på nära håll. Tjädern är skyggare och mer ombytlig i sitt val av spelplats än orren. Det tillsammans med en omtalad känslighet för väder och störningar, gör att man behöver ha förväntningarna på en realistisk nivå när man ger sig ut för att uppleva tjäderns spel. Det lyckas inte alltid. Det kan ibland ta flera försök innan man får några bilder och vi som arrangörer kan bara göra det allra bästa för att ge dig som besökare de bästa möjliga förutsättningarna. Ditt beteende är väldigt viktigt för att lyckas få bilder.

För att få ett lyckat resultat är det bra att förstå tjäderns beteende, så läs vidare.

Tjäderspelet – en särskild strategi
Tjäderspelet består inte av en arena med spelande tuppar såsom hos orren. Istället har varje tupp en egen favoritplats där han spelar i början och större delen av säsongen. Men då hönorna anländer till spelområdet dras de ofta till samma tupp (den för året bästa och snyggaste tuppen) och då vill de andra tupparna vara med där det händer. Även de kan då  dras till ”stortuppens” spelplats och det är där det mest intensiva tjäderspelet och parningar kommer äga rum. Av den
anledningen jobbar vi med portabla tältgömslen som vi flyttar under säsongen ifall det behövs. Det ska dock sägas att tupparna ofta återgår till sina egna spelplatser och fortsätter satsa på att locka till sig hönor därifrån.

De bästa tipsen – så får du en lyckad tjäder-session!
Anländ tidigt till gömslet, gärna runt 18.00. Vi guidar dig. Redan från kl. 18 börjar tupparna anlända till spelområdet. Under den intensivaste speltiden – och särskilt när hönor är på spelplatsen – kan det t.o.m. vara fullt spel på tidig kväll. De sätter sig då i träden ovanför sin spelplats, där de spenderar natten sovandes. I den tidiga gryningen börjar de sjunga och sedan seglar de ner och börjar spela på marken (om vädret duger och kusten är klar). Då gäller det att vara i rätt position, tyst och stilla, med kameran på stativ framför sig i gömslet.
OBS! Stativ är ett måste för att du ska få bra bilder. Detta av två skäl;
1) spelet kan ofta vara bäst när ljuset är svagt och du får relativt långa slutartider. 2) kameran rör sig mycket mindre och risken blir därmed mindre att du stör tjädern.

Tjäderspels-platsen ligger i ett skogsområde i Västmanländska Svartådalen. Skogen som tjäderspelet ligger i genomkorsas inte av någon större väg än slingrande små grusvägar. Här är risken för mänskliga störningar liten och här finns gott om fåglar och vilt.

Anmäl intresse / Boka här!

Vitmossan frasar lite under våra fötter när vi vandrar över hällmarken med senvuxna tallar och vridna torrakor. Det är en vacker, halvöppen miljö där mänskliga spår saknas nästan helt.

Vitmossan frasar lite under våra fötter när vi vandrar över hällmarken med senvuxna tallar och vridna torrakor. Det är en vacker, halvöppen miljö där mänskliga spår saknas nästan helt.

Bekväma gömslen på naturens villkor!

Vi jobbar hela tiden med att utveckla våra gömslen utifrån bekvämlighet och fotomöjlighet. När du sitter i våra gömslen kan du vara säker på att:

  • Vi har fylld på med förnödenheter och bekvämligheter

  • Vi har gjort vårt yttersta för att locka dit fåglarna

  • Vi alltid försöker använda lokala aktörer och råvaror

Örnfoto i Svartådalen

säsong: nov – mars

Duvhöksfoto i Svartådalen

säsong: nov – mars

Fjällvråkar i Svartådalen

säsong: nov – mars

Orrspel i Svartådalen

säsong: 1 april – 15 maj

Tjäderspel i Bergslagen

säsong: 1 april – 5 maj

Svarttärnefoto
från flytgömsle

säsong: 25 maj – 25 juli