Örnfoto i Svartådalen

november – mars

Örnfoto i Svartådalen

november – mars

När? November – mars

Pris: 2 850 kr/person

Havsörn / Kungsörn

Nära möten med kungs- och havsörn

Att komma riktigt nära kungsörn och havsörn i naturen är praktiskt taget omöjligt utan att vara dold. Vid vårt fotogömsle sitter du varmt och bekvämt med chans på örnbesök inom mindre än 20 meters håll. Vår örnkoja är belägen på en myr med öppen mark och småtallar. Vi har dessutom ”planterat” torrakor som är fotografiskt tilltalande och bekväma sittplatser för örnarna. Det finns också ett antal naturliga tallar i omgivningen där örnar sätter sig. Utsikten vätter norrut så man har sidljus – medljus hela dagen. För att få bilder i ”grodperspektiv” har vi byggt ut kojan med tre liggplatser. Golvet är isolerat och har tjock matta och fårskinn på golvet för bästa möjliga bekvämlighet.

Kojan är byggd i trä och har isolerade väggar, golv och tak. Kojan är utrustad med gasolkamin och dass. Här finns tre bekväma höj- och sänkbara fåtöljer att sitta i. Kameran/stativhuvud (typ Gimbal) fäster man i en bänkskiva, objektivet träs ut genom en tygstrut med resårband som sluter tätt runt objektivet. Spanar gör man genom panorama-fönstret ovanför gluggen, fönstret är lika brett som hela framsidan på gömslet så du har bra möjlighet att följa örnarnas rörelser. 

Både kungsörn och havsörn

Ofta är det både havsörn och kungsörn (liksom kråkfåglar) på platsen. Kungsörnen är alltid mer fåtalig. Normalt har vi 5-6 olika individer av kungsörn frekvent under en säsong (ibland på samma dag), samtidigt som havsörnarna uppgår till 20-30 stycken, även de ibland så många samtidigt. Med det sagt finns det också många dagar med bara en eller ett fåtal örnar på plats. Det finns också enstaka dagar varje säsong där örnar uteblir, ibland utan någon synbar förklaring, det får helt enkelt tillskrivas naturens variationer. Vi är dock generösa med gratis återbesök för den som kammar noll.

Ditt beteende har betydelse

Det gäller att vara försiktig med sina egna och kamerans rörelser så örnarna slappnar av. En bra strategi är alltid att vänta med att fotografera tills den första örnen har börjat äta, då slappnar de av och stannar längre tid, samt signalerar till fler fåglar att kusten är klar och öde kan komma fram och äta. Ta med dig budskapet att ditt beteende har stor betydelse för hur lyckad din sessan blir. Tystnad, lugn och tålamod är viktiga egenskaper att iaktta under ett besök.

Nära möten med kungs- och havsörn

Vintergryningen kan nätt och jämnt skönjas i öster när du satt dig tillrätta i det bekväma gömslet. Kaminens värme börjar sprida sig och konturerna av snötyngda tallar på myren utanför börjar avteckna sig. De första korparna hörs klucka utanför, du är redo, kameran är redo. På tunga vingslag landar den första örnen i en av torrakorna framför gömslet. Den är bara 20 meter bort och du får röra kameran riktigt försiktigt när du tar dina första bilder i det mjuka gryningsljuset. Så här nära har du aldrig varit en kungsörn förut.

Här på mossen i den Västmanländska storskogen landar både kungsörn och havsörn, ofta flera stycken samtidigt. Det bjuds förstklassiga fotomöjligheter från mycket nära håll. Fyra sittplatser (torrakor/ martallar) finns utplacerade på mellan 20 och 30 meters avstånd från gömslet. Vi matar örnarna med vilt och fisk för naturligast möjliga bilder.

Gömslet är isolerat, här finns torrdass och fotogenkamin. Trots många minusgrader utanför kan det vara 15-20° inomhus. Du sitter bekvämt på fårskinnsfodrade stolar. Här finns också bekväma vilstolar att fälla ut om du vill sträcka på dig och vila. I loggboken bjuds autentiska skildringar från tidigare kunder.

· November – mars
· Max 3 personer åt gången.
· Detta ingår: Guidning till gömslet, frukost, matsäck inkl. varm soppa, kaffe/te, smörgåsar, bullar.
· I gömslet finns tofflor, lyktor med värmeljus, loggbok, fårskinn.
Gasolkök om du vill koka vatten till te och kaffe.
· Ta med själv:
Kamera, kikare, pannlampa, vattenflaska, varma kläder, kängor (helst vattentäta).
Tre lågt placerade gluggar i markhöjd kompletterar nu de vanliga gluggarna i sitthöjd. Det innebär att du har användning för stativ som kan ställas ut i spagat eller liknande för de låga gluggarna. Det finns också block och bönkuddar att lägga kameran på. Till de vanliga gluggarna i sitthöjd passar det bäst att ta med stativhuvud som du kan fästa i fönsterbrädan. skruvar och muttrar i rätt dimensioner finns på plats. 1/4 tum eller 3/8 tum. rekommenderad brännvidd: 300-500 mm (obs! Det är väldigt bra djup i lokalen så man kan alltid ha mer brännvidd, men örnarna kommer ofta nära också)

Resan är ett samarbete mellan Birdsafarisweden och Karlmark Resor. (Karlmark resor innehar resegarantiförsäkring som också omfattar denna resa)

2 850 kr/person
Boende-alternativ:
B&B utan middag (självhushåll): 850 kr
middag: 365 kr
Hotell: 1.395 kr per person i dubbelrum
Enkelrumstillägg: 300 kr

Säsong: November – mars. Vi guidar dig ut till gömslet. Det är ca 300 meter att gå från vägen. Man anländer före gryningen (ca en timme före soluppgången) och sitter normalt kvar till skymningen för att inte störa fåglarna. För den hängivne och tålmodiga örnfluktaren eller fotografen/ filmaren.

Örnkojan ligger på en myr i Västmanländska Bergslagen i Svartådalen. Skogen som omgärdar myren är 750 km2 stor och genomkorsas inte av någon större väg än slingrande små grusvägar. Här är risken för mänskliga störningar liten och här finns gott om fåglar och vilt.

Havsörnen var nästan utrotad i Sverige. På 1970-talet fanns endast 20 par kvar i landet. Jakt och miljögifter var nära att knäcka den svenska örnstammen. Genom fridlysning, gifter som förbjudits och stödutfodring på vintern har havsörnen gjort en otrolig come-back och är nu väl spridd över hela landet. Ca 1.000 par häckar nu i Sverige.

Kungsörnen har också ökat (ca 500 par häckar i Sverige) men förföljs alltjämt i norra Sverige, där endast ett fåtal ungar föds upp. Trots att 90% av kungsörnsstammen bor i Norrland står de för bara 65 procent av föryngringen. I södra Sverige går det bättre och de starka stammarna på Gotland och i Skåne sprider sig norrut. Idag har häckande kungsörnar hittats i alla svenska landskap utom Dalsland och Västmanland. De flesta kungsörnar som övervintrar i Svartådalen kommer från Norrland.

Anmäl intresse / Boka här!

De första korparna hörs klucka utanför, du är redo, kameran är redo. På tunga vingslag landar den första örnen i en av torrakorna framför gömslet.

De första korparna hörs klucka utanför, du är redo, kameran är redo. På tunga vingslag landar den första örnen i en av torrakorna framför gömslet.

Ge bort ett presentkort!

Bekväma gömslen på naturens villkor!

Vi jobbar hela tiden med att utveckla våra gömslen utifrån bekvämlighet och fotomöjlighet. När du sitter i våra gömslen kan du vara säker på att:

  • Vi har fylld på med förnödenheter och bekvämligheter

  • Vi har gjort vårt yttersta för att locka dit fåglarna

  • Vi alltid försöker använda lokala aktörer och råvaror

Örnfoto i Svartådalen

säsong: nov – mars

Duvhöksfoto i Svartådalen

säsong: nov – mars

Fjällvråkar i Svartådalen

säsong: nov – mars

Orrspel i Svartådalen

säsong: 1 april – 15 maj

Tjäderspel i Bergslagen

säsong: 1 april – 5 maj

Svarttärnefoto
från flytgömsle

säsong: 25 maj – 25 juli