Fjällvråksfoto i Svartådalen

november – mars

Fjällvråksfoto i Svartådalen

november – mars

När? November – mars

Pris: 2 850 kr/person

Fjällvråk

Nära möten med fjällvråk

Fjällvråken är inte sällsynt i Sverige, övervintrar från Svealand och söderut, men är normalt oftast mycket svår att komma nära. Därför har vi skapat en fjällvråks-restaurang dit fjällvråkar kommer regelbundet för att äta. Intill har vi byggt ett fotogömsle inuti en gammal hölada där 3 personer bekvämt kan sitta och studera/ filma/ fotografera fjällvråkar på nära håll. Fjällvråksgömslet är vårt största rovfågel-fotogömsle. Fjällvråken är en vacker rovfågel med ljusgult, krämvitt på undersida och huvud samt kontrasterande svartvit stjärt. Fjällvråken är en lite ”showig” rovfågel med ett eget beteende. Den sprätter ofta upp med vingarna (nästan som en fjäril) och tycks på så vis försöka mota bort kråkfåglar från sin närhet. Det innebär också en hel del möjligheter till snygga och roliga bilder. De kan komma så nära som bara 20 meter bort och du får röra kameran riktigt försiktigt när du tar dina första bilder.

Vår hölada står i kantzonen mellan åker och björkskog, gräsmarker med videbuskar där fjällvråkarna naturligt gärna jagar under vintern. Det bjuds förstklassiga fotomöjligheter från mycket nära håll. Flera sittplatser finns utplacerade på ca 25 meters avstånd från gömslet. Vi matar fjällvråkarna med små portioner kött eller kycklinglever på en plattform i ögonhöjd och med bakgrunden långt bort, för naturligast möjliga bilder. Finast bilder får man i regel på sittplatserna och i närstående granar som fjällvråken relativt ofta sätter sig i. Ibland kommer duvhök, samt även havsörn och kungsörn på besök. Vi har även en småfågelmatning framför gömslet som också kan generera trevliga bilder.

Gömslet är isolerat och här finns en tyst och luktfri gasolkamin. Trots många minusgrader utanför blir det +15-20° inomhus. Du sitter bekvämt på höj- och sänkbara fårskinnsfodrade stolar. I loggboken bjuds autentiska skildringar från tidigare kunder.

Ge bort ett presentkort!

Nära möten med fjällvråk

Fjällvråken häckar som namnet antyder – i norra Skandinaviens fjällvärld. På hösten flyttar de söderut och övervintrar från Svealand till Balkanländerna. Fjällvråken är inte sällsynt i Sverige men är normalt oftast mycket svår att komma nära. Därför har vi skapat en fjällvråks-restaurang dit fjällvråkar nu har börjat komma regelbundet för att äta. Intill har vi byggt ett fotogömsle inuti en gammal hölada där 3 personer bekvämt kan sitta och studera/ filma/ fotografera fjällvråkar på nära håll. Fjällvråken är inte fullt lika försiktig som en örn, men det är ändå av yttersta vikt att man är tyst och stilla i gömslet. Fjällvråken är en vacker rovfågel med ljusgult, krämvitt på undersida och huvud samt kontrasterande svartvit stjärt. Fjällvråken är en lite ”showig” rovfågel med ett eget beteende. Den sprätter ofta upp med vingarna (nästan som en fjäril) och tycks på så vis försöka mota bort kråkfåglar från sin närhet. Det innebär också en hel del möjligheter till snygga och roliga bilder. Den kan komma så nära som bara 25 meter bort och du får röra kameran riktigt försiktigt när du tar dina första bilder i det mjuka gryningsljuset. Så här nära har du aldrig varit en fjällvråk förut.

Här i Svartådalens öppna kulturlandskap är det bra ljus som inte skyms av någon högre vegetation. Gömslet vätter norrut så du har ljuset med dig under nästan hela dagen. Vår hölada står i kantzonen mellan åker och björkskog, gräsmarker med videbuskar där fjällvråkarna naturligt gärna jagar. Det bjuds förstklassiga fotomöjligheter från mycket nära håll. Flera sittplatser finns utplacerade på ca 25 meters avstånd från gömslet. Vi matar fjällvråkarna med små portioner kött eller kycklinglever på en plattform i ögonhöjd och med bakgrunden långt bort, för naturligast möjliga bilder. Finast bilder får man i regel på sittplatserna och i närstående granar som fjällvråken relativt ofta sätter sig i.

Gömslet är isolerat och här finns en tyst och luktfri gasolkamin. Trots många minusgrader utanför blir det +15-20° inomhus. Du sitter bekvämt på höj- och sänkbara fårskinnsfodrade stolar. I loggboken bjuds autentiska skildringar från tidigare kunder.

· November – mars
· Max 3 personer åt gången.
· Detta ingår: Guidning till gömslet, frukost, matsäck inkl. varm soppa, kaffe/te, smörgåsar, bullar.
· I gömslet finns tofflor, lyktor med värmeljus, loggbok, fårskinn.
· Ta med själv: Kamera, kikare, pannlampa, vattenflaska, varma kläder, kängor (helst vattentäta).

Tre lågt placerade gluggar i markhöjd kompletterar nu de vanliga gluggarna i sitthöjd. Det innebär att du har användning för stativ som kan ställas ut i spagat eller liknande för de låga gluggarna. Det finns också block och bönkuddar att lägga kameran på. Till de vanliga gluggarna i sitthöjd passar det bäst att ta med stativhuvud som du kan fästa i fönsterbrädan. skruvar och muttrar i rätt dimensioner finns på plats. 1/4 tum eller 3/8 tum. Rekommenderad brännvidd: 400-500 mm (obs! Det är väldigt bra djup i lokalen så man kan alltid ha mer brännvidd, men vråkarna kommer ofta nära också)

2 850 kr/person

Säsong: November – mars. Vi guidar dig ut till gömslet. Beroende på snöförhållanden kan man köra bil nästan ända fram, eller så får man gå några 100 meter. Man anländer före gryningen (ca en timme före soluppgången) och sitter normalt kvar till skymningen för att inte störa fåglarna. För den hängivne och tålmodiga rovfågel-fluktaren eller fotografen/ filmaren.

Fjällvråks-ladan ligger i Svartådalens öppna kulturlandskap. Man ser en landsväg på lite håll, men platsen ligger lite bakom byar och gårdar med bara en slingrande grusväg som inte leder någonstans annat än till jordbruksmark och skog. Här är risken för mänskliga störningar liten och här finns gott om fåglar och vilt. Här förekommer också däggdjur som räv, vildsvin, älg, rådjur och lodjur.

Fjällvråken häckar i fjäll- och skogsmark i norra Skandinavien. Den svenska populationen beräknas till ca 3.000 par. Fjällvråken häckar cirkumpolärt i norra Nordamerika och Ryssland. De häckar inte dåliga gnagarår, då huvudfödan är lämmel och sork. De kan även ta fåglar och andra mindre byten när det saknas gnagare. Boet byggs i en klippbrant, i ett träd eller på marken och den föredrar att placera boet på klipphyllor eller på klippig hällmark. Honan kan lägga 1–7 ägg men lägger vanligtvis 3–5 stycken. Fjällvråkar kan bli upp till 19 år i det vilda men en hona på ett zoo i Idaho blev över 25 år. Fjällvråkar som dödas under flykt är ofta en effekt av mänsklig påverkan som kollision med kraftledningar, vindkraftverk, byggnader och fordon, förgiftning eller illegal jakt.

Ung eller gammal fjällvråk?
Det är ganska lätt att skilja unga och gamla fjällvråkar från varandra. De unga har en gräddgul botten på undersidan och väldigt ljusa, rena vingundersidor utan mycket fläckar. Stjärten är vit med ett brett svart ändband. Buken är i regel mörkt brunsvart och kontrasterar skarpt mot det ljusa bröstet. De gamla fjällvråkarna är mörkare på särskilt hals och huvud, med ett ormvråkslikt, ljust bröstband. En gammal fjällvråk har mörkare vingundersidor med mer fläckar på täckarna och ofta ett smalare svart band på stjärten innanför det breda, mörka ändbandet. Man kan också se skillnad på hane och hona – hur som helst en mycket vacker rovfågel. Välkommen att njuta av den.

Anmäl intresse / Boka här!

Vår hölada står i kantzonen mellan åker och björkskog, gräsmarker med videbuskar där fjällvråkarna naturligt gärna jagar.

Vår hölada står i kantzonen mellan åker och björkskog, gräsmarker med videbuskar där fjällvråkarna naturligt gärna jagar.

Anmäl intresse / Boka här!

Bekväma gömslen på naturens villkor!

Vi jobbar hela tiden med att utveckla våra gömslen utifrån bekvämlighet och fotomöjlighet. När du sitter i våra gömslen kan du vara säker på att:

  • Vi har fylld på med förnödenheter och bekvämligheter

  • Vi har gjort vårt yttersta för att locka dit fåglarna

  • Vi alltid försöker använda lokala aktörer och råvaror

Örnfoto i Svartådalen

säsong: nov – mars

Duvhöksfoto i Svartådalen

säsong: nov – mars

Fjällvråkar i Svartådalen

säsong: nov – mars

Orrspel i Svartådalen

säsong: 1 april – 15 maj

Tjäderspel i Bergslagen

säsong: 1 april – 5 maj

Svarttärnefoto
från flytgömsle

säsong: 25 maj – 25 juli